AJASSA

Vesiosaamista vientiin

Kirjat. Nyt on Suomen vesiosaaminen yksissä kansissa englannin kielellä. Vientituote? Kyllä hyvinkin.

Kysyntää on. Lähes miljardi ihmistä on vailla turvallista vettä, ja 2,5 miljardilta puuttuu perussanitaatio. Kaiken kukkuraksi 80 prosenttia maailman jätevesistä jää ilman puhdistusta.

Dosentti Tapio S. Katkon teokseen Finnish Water Services - Experiences in Global Perspective on koottu tietoa suomalaisen vesihuollon kehityksestä. Teos perustuu Katkon aiempaan suomenkieliseen Hanaa!-tietokirjaan.

Katko tuo esille Suomen vesihuoltopalveluiden vahvuuksia.

Yleisimpiä vesihuollon periaatteita voi Katkon mukaan soveltaa laajalti, vaikka ratkaisujen onkin aina sovelluttava paikallisiin olosuhteisiin.

– Lisäksi on muistettava, ettei tekniikan kehittäminen yksin riitä, vaan vesihuoltoon liittyviä kysymyksiä on ymmärrettävä myös institutionaalisen ja hallinnollisen kehityksen näkökulmasta, hän painottaa.

Vesihuollon suurimmaksi haasteeksi Suomessa ja koko maailmassa Katko nostaa rapautuvat verkostot.

– Vesihuolto on yhdyskuntien peruspalvelu. Sen toimivuus vaatii niin poliittista tahtoa kuin ammatillista osaamistakin.

Kirjassa paneudutaan niin Itämeren suojelutyöhön kuin yhteistyöhön kehittyvissä maissa. Suomalaisella osaamisella on saatu paljon hyviä tuloksia aikaan muun muassa Egyptissä, Etiopiassa, Keniassa, Nepalissa, Sri Lankassa, Tansaniassa ja Vietnamissa. ×

Kirsti Levander

”Suomi on kasvavasti palvelu­talous, eikä perinteisen teollisuus­ yhteis­kunnan perään kannata haikailla.”

Lehtesi uudistui

Jäsenedut. Edessäsi on uudistunut jäsenlehti, joka sisältää monen tutun aihepiirin lisäksi kolme uutta vakiopalstaa.

Upeaa työtä -jutussa jäsenet kertovat työstään ja vähän muustakin samaan tapaan kuin kuluneen juhlavuoden 120 tekniikan osaajaa -henkilökuvissa verkossa. Ensimmäisenä tapasimme äly- korujen parissa työskentelevän Terja Koskenojan, s. 18.

Intohimoni-sarjassa tutustutaan jäsenten harrastuksiin. Joskus harrastus voi muuttua jopa ammatiksi – toistaiseksi, kuten tankotanssija Henriikka Rinteellä, s. 47.

Sudoku on muuttanut uudelle Pulma-sivulle, s. 53. Siellä muita älypähkinöitä meille tarjoilevat matemaatikot Anne-Maria Ernvall-Hytönen ja Esa Vesalainen, joilla on kokemusta myös matematiikkaolympialaisten tehtävien laatimisesta.

Modernin ilmeen lehdelle on loihtinut graafinen suunnittelija Jenni Kiviniemi. ×

Helena Andersson

Hae työelämä­palkintoa työ­yhteisöllesi!

Palkinnot. Tehdäänkö sinun työpaikallasi työt ilolla ja hyvässä hengessä? Työelämäpalkintoa voi hakea 15.2. mennessä.

Palkinnon tarkoituksena on tuoda innostavat työpaikat esiin ja samalla kannustaa työpaikkoja panostamaan työhyvinvointiin. Palkintoa voivat hakea työyhteisöt, jotka ovat lisänneet toimillaan hyvinvointia, työssä jaksamista, hyvää ilmapiiriä ja osaamisen kehittämistä.

Palkinnon myöntää Työelämäpalkinnon rahasto ja se jaetaan nyt viimeisen kerran. Yhden palkinnon arvo on enintään 30 000 euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö, Sitra sekä Työsuojelurahasto valitsevat voittajat. Myös yleisö saa äänestää suosikkiaan. ×

Katariina Rönnqvist

Lisätietoa: www.sitra.fi/yhteiskunta/tyoelamapalkinto

Jaa artikkeli