AJASSA

Ammattikunnan historia Tampereella yksiin kansiin

Koskimaisemaa komistava Hotelli Tammer on olennainen osa Tampereen Teknillisen Seuran historiaa.

Kirjat. 125-vuotiaan Tampereen Teknillisen Seuran tuore historiateos kertoo insinöörien ja arkkitehtien tarinan Tampereella. Matkan varrella on Suomen historian käännekohtia kuten teollistuminen, suurlakko, kieltolaki, sodat, jälleenrakentaminen, lama ja teknologiavetoinen nousu.

Tampereen Teknillisen Seuran edeltäjän perustamisen aikaan vuonna 1893 Tampere oli Suomen johtava teollisuuskaupunki. 1930-luvun biljardinpeluu muuttui sotien jälkeisten vuosien urakoinniksi, kun tamperelaiset tehtaat täyttivät sotakorvausjunan toisensa jälkeen. Seuraan kuuluvat arkkitehdit vastasivat uusien kaupunginosien suunnittelusta kaupunkiin virtaavien asukkaiden asuttamiseksi.

Tampereen Teknillinen Seura on ollut erottamaton osa Tampereen kehitystä ja kaupungin läheinen yhteistyökumppani. Seuran ja sen jäsenten kädenjälki on tuottanut monia maamerkkejä kuten hotelli Tammerin, Hämeensillan, vesivoimalaitoksen, katuvalaistuksen ja vesijohtoverkon. Viimein on valmistumassa Tampereen ratikka, jota seuran jäsenet ovat tavoitelleet sadan vuoden ajan. Seuran klubi Tammerissa on ollut vuosikymmenten ajan olennainen tamperelainen verkostoitumispaikka.

Tekniikkaa hyvässä seurassa -historiateoksen on kirjoittanut FT Petri Paju. Teosta voi suositella kaikille Suomen, Tampereen ja ammattikunnan historiasta kiinnostuneille. ×

Jussi Nousiainen

Historiateos on saatavana TTS:n Holvi-verkko­kaupassa: holvi.com/shop/ttskauppa

Brändää itsesi

Kirjat. ”Meillä kaikilla on henkilöbrändi: muiden ihmisten muodostama
käsitys osaamisestamme ja ammattimaisuudestamme; mitä osaamme, miten työmme teemme, millainen ihminen olemme oman alamme ammatillisena osaajana.”

Jarkko Kurvisen, Tom Laineen ja Ville Tolvasen teos keskittyy käytännönläheisesti ja konkreettisesti henkilöbrändin rakentamisen keskeisiin elementteihin. Kirja kannustaa kaikkia henkilöbrändin rakentamiseen, tilanteesta ja ammatillisesta taustasta riippumatta. Kirjoittajat kehottavat viestimään aidosti, kohderyhmää huomioiden, unohtamatta kuitenkaan sisältöstrategiaa.

”Ilmaise itseäsi rohkeasti, näytä aidot vahvuutesi ja nosta osaamisesi esille. Mieti, mitkä ovat tarpeesi ja tavoitteesi. Kaikkialla ei tarvitse olla läsnä yhtä aikaa, vaan valitse sinulle sopivimmat kanavat: LinkedIn, blogi, seminaarit ja keskustelufoorumit, paikat missä oman alasi tai kohderyhmäsi ihmisiä liikkuu”.

Kirja antaa konkreettisia vinkkejä niin sisältöstrategian laatimiseen kuin toteuttamiseen. Helppolukuisuudellaan ja teemoillaan kirja tukee parhaiten lukijaa, joka aloittelee henkilö- brändin rakentamista.

Kirja on myös käsikirja, johon voi palata, kun tarvitsee muistutusta tavoista rakentaa omaa henkilöbrändiä. Se on helposti silmäiltävä, ja lukijan on helppo poimia sieltä itselleen relevantit asiat. ×

Maisa Holm ja Eva Lindström

Jarkko Kurvinen, Tom Laine & Ville Tolvanen: Henkilöbrändi – Asiantuntijasta vaikuttajaksi. Alma Talent 2017.

Työmatkalle ulkomaille?

Kuva Getty Images

Kirjat. Kannattaa tutustua Työturvallisuuskeskuksen oppaaseen Turvallisesti työmatkalla ulkomailla. Julkaisu on jaettu kolmeen osaan, joista viimeinen osio keskittyy matkalle lähtevän kannalta tärkeisiin asioihin: Mitä pitää tehdä ennen työreissua? Miten työmatkalla voi huolehtia omasta terveydestään?

Opas on tarkoitettu organisaatioille, jotka toimivat kansainvälisessä ympäristössä ja tarvitsevat tukea työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyvien riskien hallintaan. Julkaisun kaksi muuta osaa on suunnattu turvallisuusalan ammattilaisille ja niille esimiehille, jotka ovat vastuussa työmatkalle lähtevästä henkilöstä. ×

Katariina Rönnqvist

Julkaisu verkossa: ttk.fi/files/5745/29019_Turvallisesti_tyomatkalla_ulkomailla.pdf

Koko perheelle ohjelmaa keväällä

Kuva Anna Korkeakangas

Tapahtuma. Suositut Koko perheen tiedepäivät saavat jatkoa. Viime syksynä tapahtuma järjestettiin Lappeenrannassa, Espoossa, Turussa ja Tampereella. Tänä keväänä seuraa jatkoa:

× Espoo 3.3.

× Vaasa 10.3.

× Espoo II 24.3.

× Vaasa, Barnensenergidag 7.4.

× Oulu 7.4.

× Åbo, Barnensteknik- dag 21.4.

TEKin jäsenille ja heidän lapsilleen, lapsenlapsilleen ja kummilapsilleen suunnatussa tapahtumassa lapset pääsevät kokeilemaan tekniikan eri osa-alueita käytännössä.

Saat ilmoittautumisen aukeamisesta tietoa sähköpostitse. Osallistujamäärä on rajattu. ×

Katariina Rönnqvist

Lisätietoa: TEKin jäsenkirjeissä ja www.tek.fi/perhepaivat

30%

Aikuisista jopa 30 prosenttia kärsii unettomuudesta vähintään kolmena yönä viikossa.

Lähde: Työterveyslaitos

Ristikko ratkaistu

Ristikko. Saimme runsaasti ratkaisuja TEK 5/17 -lehdessä olleeseen sanaristikkoon. Kiitos kaikille vastauksensa lähettäneille! Ristikon oikein täyttäneiden joukosta arvottiin voittaja. Palkinto lähti Pälkäneelle. ×

Ristikon ratkaisu: lehti.tek.fi/ristikko-5-17

Jaa artikkeli