AJASSA

Suomalaisen insinöörityö­palkinnon huikea short-lista!

Teksti Kirsti Levander

Suomalaisen insinöörityö­palkinnon saaja julkistetaan toukokuussa TechDay Finland -tapahtumassa. Short-listalle pääsi kuusi ehdokasta.

TEKin ja Tekniska Föreningen i Finlandin Suomalainen insinöörityöpalkinto jaetaan tunnustuksena huomattavasta insinööri- tai arkkitehtityöstä.

Tänä vuonna kilpailussa on ollut punnittavana 25 työtä.

Valintaraatina toimiva TEKin teknologiavaliokunta vastaa ehdokasasettelusta ja lopullisen päätöksen tekevät TEKin ja TFiF:in hallitukset.

Palkittavalta työltä edellytetään omaperäisyyttä sekä idean tai teorian käytännön toteutusta. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luovan panoksen lisäksi liiketaloudellisiin näkökohtiin.

30 000 euron palkinnon saaja voi olla henkilö tai työryhmä.

Tänä vuonna Suomalaisen insinöörityö­palkinnon finalistit ovat:

Aalto-1-satelliittiohjelma. Satelliittiohjelma vei Suomen ensimmäiset satelliitit avaruuteen ja käynnisti myös avaruusbisneksen.

× TkT Antti Kestilä

× TkT Jaan Praks

× DI Tuomas Tikka

× Tekn. yo Rafal Modrzewski

× Tekn. yo Pekka Laurila

Genelec 8351. Symmetrinen kolmitie- kaiutin Genelec 8351 toistaa äänen hienosti erittäin kompaktista kotelosta. Vuonna 2015 myyntiin tullut tuote on saanut erinomaiset laatuarviot.

× DI Ilpo Martikainen (1947–2017)

× FM Jussi Väisänen

× DI Jaakko Nisula

Linkker-sähköbussi. Linkker Oy jalosti kotimaisesta sähköajoneuvo-osaamisesta kaupallisen tuotteen, jota on jo myyty Suomeen, Tanskaan, Ruotsiin ja Singaporeen.

× DI Sami Ruotsalainen

× DI Kimmo Erkkilä

Sulapac, biohajoava pakkausmateriaali kosmetiikalle. Puuhakkeesta ja sideaineista valmistettavalla Sulapac-pakkausmateriaalilla on edellytykset haastaa muoviset pakkausmateriaalit.

× Ph.D Suvi Haimi

× Ph.D Laura Kyllönen

Visedo Oy:n tehoelektroniikka työkoneiden sähköistämiseksi. Sähköinen voimalinja tuo lisää tehoa ja parantaa työkoneiden hyötysuhdetta huimasti. Visedo on maailman johtava työkoneiden sähköisten voimalinjojen toimittaja.

× TkT Kimmo Rauma

× DI Tero Järveläinen

× TkT Antti Tarkiainen

× TkT Risto Tiainen

Kuudes finalisti on meriteollisuuden alalta, mutta ei halunnut julkisuuteen vielä tässä vaiheessa.

Finalisten tarkempi esittely TEK-verkkolehdessä lehti.tek.fi/sitpifinalistit

Haaveiletko yrittäjyydestä? Hyödynnä jäsenetusi!

Kuva: Getty Images

Yrittäjyys. UKKO.fi on palvelu, jonka avulla voit tehdä työtä ja laskuttaa siitä yksityishenkilönä ilman omaa Y-tunnusta tai toiminimeä. UKKO.fi hoitaa kaikki paperityöt ja byrokratian. TEKin jäsenet saavat UKKO.fi-laskutuspalvelusta 20 prosentin alennuksen.

OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta taas saat itsellesi Y-tunnuksen. Paperityöt, veroilmoitukset ja maksut hoidetaan puolestasi. TEKin jäsenet saavat myös OP Kevytyrittäjä -palvelusta 20 prosentin alennuksen.

Muistathan, että yrittäjämäinen toiminta voi vaikuttaa työttömyysturvaasi, vaikka sinulla ei olisikaan Y-tunnusta. Asia on hyvä selvittää IAET-kassasta etukäteen, jotta et turhaan maksa kassan jäsenyydestä. ×

Tiina Henry-Biabaud

Tutustu kaikkiin TEKin yrittäjille tarjoamiin etuihin ja palveluihin: www.tek.fi/yrittajyys

Opas uudelle yrittäjälle

Kuva: Getty Images

Yrittäjyys. Mitä uuden yrittäjän tai yrittäjäksi aikovan on syytä tietää? Perustamisopas alkavalle yrittäjälle on tietopaketti, jossa kerrotaan muun muassa eri yritysmuodoista, yritysidean jalostamisesta liikeideaksi ja yritysveroista. Opas päivitetään vuosittain. Vuoden 2018 oppaan verkkoversion voi ladata maksutta Uusyrityskeskuksen sivulta. ×

Katariina Rönnqvist

Lataa opas: www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle-2018

TEKin palvelut yrittäjäjäsenille: www.tek.fi/yrittajyys

Yritystukia uudistettava

Yritystuet. TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellisen mukaan tehottomia yritystukia pitäisi leikata ja säästöt suunnata yritysten TKI-toimintaan. Myös Akava vaati kannanotossaan helmikuussa, että yritystuet suunnataan niin, että ne tukevat yritysten uudistumista ja tuottavuuden kasvua.

Pellisen mukaan asteittain voisi leikata muun muassa meriliikenteen ja merenkulun tukia.

- Huomattavilta osin tuki nykyisin kohdentuu matkailua ja vapaa-ajanviettoa palvelevaan toimintaan. Tukimuodon merkittävin perustelu on ollut sen vaikutus huoltovarmuuteen. Tätä tavoitetta voidaan kuitenkin toteuttaa muilla politiikkatoimilla, hän sanoo. ×

Katariina Rönnqvist

Nimityksiä TEKin viestinnässä

Jussi Nousiainen

Heidi Tomperi

Nimitykset. FM Jussi Nousiainen on valittu TEKin viestintäjohtajan sijaiseksi. Nousiainen hoitaa viestintäjohtajan tehtävää Helena Anderssonin vuorotteluvapaan ajan syyskuun loppuun. Aiemmin Nousiainen on työskennellyt TEKissä viestinnän asiantuntijana ja asiamiehenä koulutus- ja työvoimapolitiikan parissa.

KTM Heidi Tomperi on aloittanut TEKin viestinnässä viestintäassistenttina. Tehtävä on vuorotteluvapaan sijaisuus ja kestää syyskuun loppuun. Tomperi on valmistunut Kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta. Hän työskentelee viestintäyksikössä jäsenviestinnän ja tapahtumien järjestämisen parissa. ×

Palkinto. TEK-lehti oli ehdolla Aikakausmedian Editgaalassa Vuoden 2017 ammatti- ja järjestölehdeksi. Voitto meni lukiolaisten Improbatur-lehdelle, mutta olimme hienosti palkinto­pallilla! Kiitos lukijoille ja kaikille lehden tekoon osallistuneille! Tästä on hyvä jatkaa. ×

Puhelin, sähköposti tai jokin muu laite piippaa – ja tietotyöläisen tekeminen keskeytyy, jopa 70 kertaa työpäivän aikana.

Lähde: TTY:n tietojärjestelmätieteen apulaisprofessori Henri Pirkkalainen, HS 21.2.2018

Asiantuntijoista lähes neljä viidestä kokee työnsä edellyttävän jatkuvaa tavoitettavissa oloa.

Lähde: Asiantuntijan työajat -tutkimus, Työterveyslaitos 2018

Jaa artikkeli