AJASSA

Selvitysmies Jari Jokinen summasi keinot osaajapulan ratkaisemiseksi

Teksti Aku Karjalainen
Kuva
Thinkstock

Selvityksessä ehdotetaan uudenlaisen verkostona toimivan teknillisen yhteistyö-
yliopiston perustamista.

Koulutus. Telakka- ja autoteollisuuden kovan nosteen vuoksi Turun ja Uudenkaupungin seuduilla kärsitään osaajapulasta.

TEKin yksikönjohtaja Jari Jokinen selvitti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen toimeksiannosta, miten koulutuksella vastataan taantuman jälkeisen positiivisen rakennemuutoksen osaamistarpeisiin. Jokinen luovutti raporttinsa huhtikuun puolivälissä.

Jokinen esittää selvityksessään kymmenen konkreettista toimenpide-ehdotusta positiivisen rakennemuutoksen osaajapulan helpottamiseksi.

Yksi keskeinen ehdotus koskee uudenlaisen verkostona toimivan teknillisen yhteistyöyliopiston perustamista.

– Finnish Insititute of Technology eli FITin esikuvana on eurooppalainen EIT – European Institute of Innovation and Technology. Yhteistyöyliopiston ensimmäinen temaattinen yhteisö keskittyisi meri- ja autotekniikkaan Varsinais-Suomessa, Jokinen ehdottaa.

Verkostoyliopiston toimintamalli olisi vahvasti integroitunut yritysyhteistyöhön, jolloin osa oppimiskokemuksista tapahtuu yritysten tiloissa. Ratkaisu lisäisi Varsinais-Suomen uusien korkeasti koulutettujen tekniikan asiantuntijoiden määrää vuositasolla lähes 200:lla.

Muuntokoulutus joustavammaksi

Raportissa myös ehdotetaan, että muuntokoulutusta tulisi jatkaa, laajentaa ja joustavoittaa. Tämän vuoden helmikuun lopussa työttömiä diplomi-insinöörejä ja insinöörejä oli yhteensä 9 300, jotka voisi nopeimmin olla rekrytoitavissa muun muassa muuntokoulutuksen avulla.

Lisäksi Jokisen mielestä ulkomaalaistaustaiset vastavalmistuneet tekniikan korkeakoulutetut tulisi ottaa paremmin huomioon rekrytoinnissa. ×

Aku Karjalainen

Lue koko artikkeli ja katso video:

lehti.tek.fi/osaajapula

Mietitkö irtisanoutumista? Yt-neuvottelut päällä?

– Katso vinkit videolta

Lakitieto. Millä tavalla voit irtisanoa työsuhteesi? Millä perusteella työnantaja voi irtisanoa tai lomauttaa sinut?

TEKin uudet videot kertovat, mitä sinun on hyvä tietää, jos mietit työsuhteesi päättämistä tai työpaikallasi käydään yt-neuvotteluja.

Epäselvissä asioissa sinun kannattaa ottaa yhteyttä TEKin lakipalveluihin: www.tek.fi/lakipalvelut. TEKin lakimiehet palvelevat sinua kaikissa työoikeudellisissa asioissa.

Löydät TEKin verkkosivuilta myös valmiin mallin irtisanoutumiseen. ×

Aku Karjalainen

Katso videot: www.tek.fi/lakipalvelut


13%

Tekniikan alan yliopistojen ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi kevään 2017 yhteishaussa.

Lähde: Opetushallitus

Päivitä jäsentietosi ja voit voittaa lipun Slushiin

Jäsenpalvelut. Kun yhteys- ja työpaikkatietosi ovat ajan tasalla, pystymme palvelemaan sinua paremmin, ajamaan etuasi alakohtaisissa työmarkkina-neuvotteluissa ja lähettämään ala- tai yrityskohtaista ajankohtaistietoa.

Arvomme 31.5. mennessä tietonsa päivittäneiden kesken lipun Slush-kasvuyritys-tapahtumaan. Lipun arvo on 200–400 euroa. ×

Aku Karjalainen

17 %

Suomen viennin arvon kasvu maaliskuussa vuoden takaisesta.

Lähde: Tulli

Hyödynnä Member+ -jäsenetuportaalin alennuksia lomallasi

Jäsenedut. TEKin jäsenenä saat käyttöösi akavalaisten liittojen yhteisen uuden Member+ -jäsenetuportaalin edut ja alennukset.

Valittavanasi on kymmeniä etuja muun muassa matkoista, harrastuksista, autoilusta ja hyvinvoinnista. Etujen käyttäminen vaatii rekisteröitymisen. ×

Aku Karjalainen

Lisätietoa: www.tek.fi/alennukset

Lataa puhelimeesi TEK-mobile

Jäsenpalvelut. Uudistetusta TEK-mobile-sovelluksesta löydät kätevästi TEKin uutiset, tapahtumat, teekkarilaulut, Teekkarin työkirjan ja TEKin tärkeimmät jäsenpalvelut, kuten Palkkanosturin. Sovelluksella saat myös näppärästi yhteyden TEKin toimistoon vain yhdellä painalluksella. Jäsenkortti tulee mukaan sovellukseen TEKin jäsenrekisterin uudistamisen yhteydessä ensi syksynä. TEK-mobile on ladattavissa Google Play ja App Store -sovelluskaupoissa: etsi nimellä ”TEK-mobile”. ×

Aku Karjalainen

Lisätietoa: www.tek.fi/tek-mobile 

Nimitykset. HuK Mella Mattila aloitti 31.3. Teekkarin työkirjan päätoimittajana. Mattila opiskelee viestinnän maisterivaiheen opintoja Jyväskylän yliopistossa.

Mattila on työskennellyt aiemmin viestinnän harjoittelijana ja markkinointiassistenttina. × 

Jaa artikkeli