TEEKKARIHISTORIA

RETUPERÄN ABC

Alku

Musiikki-Fazer tarjosi Polyteknikkojen orkesterille tsaarinaikaisia soittokunnan torvia. Retuperän ensimmäiset soittimet ostettiin 25 pennin kilohinnalla. Ensiesiintyminen oli Maanmittariklubin varainkeruuta varten järjestetyillä ”Retuperän palokuntajuhlilla” vuonna 1933.

Asut

Sammutusosasto Retuperän vaatetukseen kuuluvat nahkasaappaat, mustat suorat housut, nahkavyö, palokaapu, valkoinen kauluspaita, solmio ja kypärä. Letkuneuvoston jäsenet tunnistaa punaisista kauluksista.

Keikkapalkkio 

Orkesterin alkuvuosikymmeninä keikkapalkkio oli tyypillisesti kaksi jaloviina­krogia mieheen. Nykyään keikka­palkkion valuuttayksikkönä on lasinen 0,5 litran Koskenkorva- pullo.

Letkuneuvosto

johtaa RWBK:ta. Sen jäsenet ovat letkumestari Leevi Letkutsalo, varaletkumestari Ruuben Ruiskutsalo, baarimestari Simeon Sammutsalo ja rahatonhoitaja Juuda Jutkutsalo.

Naiset

Ensimmäinen naissoittaja aloitti orkesterissa 2016.

NATOM

Nordisk Amatör Teknolog Orkester Mission, yhteispohjoismainen musiikkijuhla.

Paloauto

Retuperän ensimmäinen paloauto, vuoden 1925 A-Ford eli Suihku-Siwiä, oli peräisin Serlachiuksen Mäntän tehtaalta. Myöhemmin RWBK:ta on kuljettanut joukko Ford- ja Bedford -merkkisiä paloautoja.

Retun Wihtorit

Vanhoista letkumestareista ja muista RWBKlaisista koostuva orkesteri.

Sammutustoiminta

RWBK esiintyy vuosittain lukuisissa konserteissa ja kymmenissä tilaussammutuksissa.
Konserteissa uudempi ranskalainen torwimusiikki vuorottelee palopuheiden kanssa. Muilla keikoilla kuullaan myös kevyempää musiikkia. Keikkapyynnön voit lähettää Leevi Letkutsalolle: 050 525 2191 tai rwbk@rwbk.fi.

Solistit

RWBK:n solisteina ovat vierailleet mm. basso Johann Tilli, sopraano Helena Juntunen, viulisti Pekka Kuusisto, pianistit Olli Mustonen ja Iiro Rantala sekä tanssija Jorma Uotinen.

Taiteellinen harhaanjohtaja

eli kapellimestari vastaa musiikin johdosta. Puikon varressa ovat heiluneet muun muassa Härbert aus Karavan, Kari-Pekka Rasite, Jarmo Ponula ja Johan Smörgårds.

Woimailu

Koejäsenten esittämä woimailunäytös on kuulunut WBK:n sammutusnäytöksiin vuodesta 1933 lähtien. Näytökseen kuuluva ihmispyramidi ei ole pysynyt pystyssä vielä kertaakaan. ×

Solistivieras

Miksi lähdit mukaan RWBK:n solistiksi, pianisti Iiro Rantala?

– Kyseessä oli akuutti pikkurahan puute. Vierailun jälkeen totesin, että siitä ei ollut mitään apua.

Miltä RWBK:n musiikillinen puoli vaikutti ammattimuusikon näkökulmasta?

– Suurimman vaikutuksen teki kyllä lavalla muusikolta muusikolle kiertänyt sairaalan yöastia, joka oli täytetty kossulla. Toiseksi suurimman vaikutuksen teki riemastuttava ja mutkaton asenne itse soittamiseen. Suomalaisten helmasyntinä on kaikenlaisen häpeäntunteen minimointi. RWBK:lla tämä on minimissä. Ja hyvä niin. Koska itsensä häpäisy on huumorin ydin ja ilman huumoria ei ole elämää.

Onko vaikeaa soittaa väärin sillä tavoin kuin RWBK sen tekee?

– RWBK:lla se tuntuu tulevan luonnostaan. Näin minä sen käsitin. Itselläni teki aluksi tiukkaa, mutta pitkällisen harjoittelun tuloksena opin konserttipäivään mennessä soittamaan tärkeimmät paikat oikealla tavalla väärin. ×

1933. Retuperän VPK esiintyy ensi kertaa.

1939–1944. Karjalaan suuntautunut sävellysten keruu­matka keskeyttää koejäsenvalinnat.

1950. RWBK esiintyy lähinnä teekkari­tempauksissa, vappumatineoissa ja yleis­hyödyllisissä tilaisuuksissa.

1957. Ensimmäinen ulkomaan­kiertue Pohjoismaihin.

1959. Jazzin kultavuoden jälkeen jazz­-vaikutteet ja -sovitukset lisääntyvät. RWBK:n maine jazz-orkesterina kasvaa.

1962. Woikkaan tehtaan palokunta lahjoittaa RWBK:lle palomiehen takit, nahka­vöitä sekä nahkaiset kypärät.

1966. RWBK muuttaa vanhalta Polilta Dipoliin.

1968–1969. RWBK esiintyy Pori Jazzissa.

1970. Ylioppilaskunnan rahapula ja politisoituminen ajavat RWBK:n Dipolista Teekkarikylään.

1972. RWBK aloittaa konserttinsa uudessa Finlandia-­talossa. Jazzin soitto hiipuu ja klassisen taidemusiikin kausi vahvistuu.

1996. Keski-Euroopan kiertue.

2009. RWBK nimitetään sisäministeriön pelastusosaston alaiseksi kunnia­sopimuspalokunnaksi.

Jaa artikkeli