AJASSA

Katse Piilaaksoon

City Hall, San Jose, Kalifornia.

Teksti: Kirsti Levander

Kuva: Getty Images

Silicon Valley on globaali innovaatio-klusteri ja must see -kohde teknologia­yrittäjille.

Nordic Innovation Housessa Business Finlandin Advisorina työskentelevä Paula Salomaa kehottaa teknologiayrityksiä seuraamaan menoa Silicon Valleyssa.

– Piilaakso on must see -kohde kasvuhakuisille yrityksille. Se on globaali innovaatioklusteri ja niin uusien teknologioiden kuin liiketoimintamallien kehityslaboratorio. Siellä syntyvät disruptiot rantautuvat aina myös Suomeen, vähän viiveellä, mutta sen jälkeen rytinällä, Salomaa sanoo.

Nordic Innovation House tukee Piilaaksoon tulevia pohjoismaisia teknologiayrityksiä ja toimii kansallisten innovaatio-organisaatioiden yhteistyöalustana.

Salomaa neuvookin suomalaisia yrityksiä hyödyntämään kansainvälisille markkinoille pyrittäessä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Tarjotkaa Suomi-kierroksia

– Nordic-brändi on vahva. Vetovoimatekijöitä ovat korkea koulutustaso, laadukas tutkimus, teknologinen osaaminen, lojaalit työntekijät, vakaa yhteiskunta sekä puhtaus ja kestävyys.

Salomaan mielestä Suomessa riittää ideoita ja startupeja, mutta voimakkaan kasvun vaiheeseen tarvitaan lisää rahoitusta.

– Slush on saanut kansainväliset riskirahoittajat hereille Suomen suhteen, joten nyt on momentum tuoda heidät tänne tutustumaan tarkemmin yritys- ja innovaatioympäristöömme.

Hän kehottaa korostamaan muun muassa Suomen eettistä toimintakulttuuria ja yhteiskunnallista vakautta, kun suomalaiset etsivät kansainvälisiä rahoittajia.

– Nämä ovat meille niin itsestään selviä asioita, ettemme osaa nähdä niitä kilpailuetuna – sitä ne kuitenkin ovat. Ja Suomea voisi markkinoida myös naisyrittäjien paratiisina, Salomaa vinkkaa. ×

Yrittäjäjäsenten ansiot kasvoivat

Kuva Getty Images

Yrittäjyys. Tekkiläiset yrittäjät tienaavat aiempaa enemmän. Päätoiminen yrittäjäjäsen tienasi viime vuonna keskimäärin 76 000 euroa. Vuotta aiemmin vuosiansiot olivat 68 500 euroa, joten nousua on reippaasti yli kymmenen prosenttia. Sivutoimisen yrittäjän ansiot nousivat liki 14 prosenttia – edellisvuoden 7 500 eurosta 8 500 euroon. Nousua selittää jossain määrin laskutettavien päivien määrän kasvu 15:sta 16:een.

TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia on yrittäjiä, joista päätoimisia noin kolmannes. Noin puolet on yksinyrittäjiä, ja suurin osa sivutoimisia. Niin sanottuja pakkoyrittäjiä ei joukossa juuri ole. Tiedot perustuvat TEKin työmarkkinatutkimukseen.

TEK tarjoaa yrittäjäjäsenilleen lainopillista neuvontaa, tapahtumia ja verkostoitumismahdollisuuksia. ×

Kirsti Levander

Lisätietoja jäseneduista: www.tek.fi/yrittajyys

Ota #tekoälyhaaste vastaan!

Tekniikka. Tekoälyn odotetaan vaikuttavan jokaisen elämään. Tuskin mikään toimiala tai yksittäinen ihminen jää sen vaikutuspiirin ulkopuolelle. Mutta tiedätkö, mitä tekoäly oikeastaan on ja miten se vaikuttaa yhteiskuntaan? Reaktor ja Helsingin yliopisto ovat luoneet ilmaisen Elements of AI -verkkokurssin, joka pureutuu tekoälyn perusteisiin.

Mukaan haasteeseen pääsee kirjautumalla verkkokurssille tai tarjoamalla omalle henkilöstölle mahdollisuuden opiskella tekoälyä tämän vuoden aikana. Myös TEK on mukana Tekoälyhaasteessa. ×

Jussi Nousiainen

Lisätietoja: www.elementsofai.com/tekoalyhaaste

Uusia osaajia TEKiin


Juhani Nokela

Tuula Aaltola

Eetu Viitasalo

Tiina Mikkonen

Pekka Pirkola

Nimitykset. Koulutuspoliittisena asiamiehenä TEKissä työskentelevä Juhani Nokela on nimitetty väliaikaisesti osaaminen ja tutkimus -yksikön vetäjäksi. Nokela seuraa tehtävässä Jari Jokista, joka aloitti huhtikuun alussa TEKin uutena toiminnanjohtajana.

DI Tuula Aaltola aloitti 24.5. TEKissä yksityisen sektorin asiamiehenä. Hänen työtehtäviään ovat muun muassa työehtosopimusneuvotteluihin osallistuminen sekä luottamusmiesten ja jäsenten neuvonta. Aaltola on tehnyt pitkän uran Nokia Solutions and Networks Oy:n ja sen edeltäjien palveluksessa monipuolisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä sekä toiminut ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä.

Eetu Viitasalo aloitti Teekkarin työkirjan päätoimittajana 10.4. Viitasalo on opiskellut organisaatioviestintää Vaasan yliopistossa. Kandidaatin tutkinnossaan hän opiskeli viestinnän lisäksi PR:ää ja mediamarkkinointia. Hänen Pro gradu -tutkielmansa aiheena on visuaalinen brändin rakentuminen sosiaalisessa mediassa ja se on julkaisemista vaille valmis. Hän on työskennellyt aiemmin viestintäharjoittelijana ja konsulttina työ- ja elinkeinoministeriössä.

Tietotekniikan opiskelija Tiina Mikkonen aloitti 7.5. määräaikaisena yhteisösuunnittelijana. Hän kehittää muun muassa Nuorten osaajien forumia sekä suunnittelee uusia verkostoja ja yhteisöjä. Mikkonen on toiminut aiemmin muun muassa TTYY:n hallituksen puheenjohtajana.

TEKin Otaniemen opiskelijayhdyshenkilö eli tykki Pekka Pirkola on palkattu TEKiin kesäteekkariksi. Hänen tehtävänään on tutkia ja kehittää Otaniemen jäsenpalveluita sekä TEKin toimintaa alueella. Pirkola opiskelee neljättä vuotta Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulussa materiaalitekniikkaa. Hän on aktiivinen useassa eri opiskelijayhdistyksessä ja -kerhossa.×

Katariina Rönnqvist

Niistä naisista, joille The X-Files -televisiosarjan Scully-hahmo on tuttu, puolet sanoo Scullyn lisänneen heidän kiinnostustaan matemaattis- luonnontieteellistä alaa kohtaan.

Lähde: The "Scully Effect" -tutkimus, 21CF

Jaa artikkeli