HAVUJA

Insinöörimäistä maailmanparannusta

Nykyteekkarit arvostavat luontoa ja työtä.

Maailman parantaminen ja luonnonsuojelu eivät ole asioita, joita tekniikan ammattikuntaan on vahvasti yhdistetty. Tämä on osittain harhaa, sillä tekniikan ammattilaiset parantavat maailmaa omalla, usein hiljaisella tavallaan.

Tekniikan akateemiset puhuvat ylpeinä esimerkiksi hyötysuhteen parantamisesta, energian säästöstä tai puhtaammista palamisreaktioista. Ne ovat maailmanparantamista mitä suurimmassa määrin. Insinöörit ovat aina muuttaneet maailmaa, koska tekniikka on kaikkialla. Sen tarkoituksena on helpottaa elämäämme ja parannettava sitä. Ympäristön ja luonnon huomioimisen on oltava johtoajatus tässä työssä.

Muovia korvaavat uudet materiaalit tai miljoonien naisten elämää helpottanut hormonikierukka ovat esimerkkejä suomalaisista innovaatioista, joita tarvitaan vastaamaan aikamme suuriin haasteisiin. Tässä lehdessä esitellyt Suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajat jatkavat hienoa perinnettä keksinnöllään, joka parantaa työkoneiden tehoja päästöjä samalla vähentäen.

TEKissä tehty opiskelijoiden arvotutkimus kertoo, että nykyteekkarit haluavat ennemmin hyvää läheisilleen ja koko ihmiskunnalle kuin itselleen. He arvostavat korkealle luontoa ja työtä. Valta ja perinteet eivät nuoria tekkiläisiä puhuttele.

Nuorissa on tulevaisuus ja tämä porukka tulee viimeistään laittamaan insinöörimäisyyteen liittyvät, valjut mielikuvat uusiksi. ×

Marjo Matikainen-Kallström

TEKin hallituksen puheenjohtaja

Jaa artikkeli