PÄÄKIRJOITUS

Menestys ja monimuotoisuus kulkevat käsi kädessä

Jos hakeudut pöytäkeskusteluun, jossa on eri tavoin ajattelevia ja eri taustaisia ihmisiä, saat todennäköisesti uusia näkökulmia ja kuulet kiinnostavia tarinoita. Illastasi tulee melko suurella todennäköisyydellä antoisampi.

Työelämässä tiimit, joissa on erilaisia ajattelutapoja, tuottavat parempaa tulosta. Uudet näkökulmat lisäävät luovuutta. Tässä lehdessä Jonna Louvrier kertoo (s. 34) tutkimuksista, joiden mukaan suvaitsevaisuus, monimuotoisuus ja menestys ovat työelämässä saman asian eri puolia.

Niitä ei kannata tavoitella vain siksi, että se on hyvää bisnestä vaan siksi, että se on oikein ihmisiä kohtaan. Monimuotoisuus tarkoittaa eroja esimerkiksi sukupuolessa, etnisessä taustassa, iässä, seksuaalisessa suuntautumisessa tai uskonnossa.

Asia on myös ajankohtainen, sillä tekniikan alan yritykset kärsivät osaajapulasta. Samaan aikaan yliopistoistamme valmistuu vuosittain satoja muista maista tulleita tekniikan korkeakoulutettuja, jotka eivät saa oman alansa töitä.

Tässä piilee suuri mahdollisuus. Yritykset voisivat laajentaa rekrytointimahdollisuuksiaan, sillä monimuotoinen työporukka houkuttelee laajempaa osaajajoukkoa.

Kansainvälisyys ei ole alallamme mitenkään uutta. Insinöörikunta 1900-luvun alussa oli todella kansainvälistä sakkia. Suomen itsenäistyessä teollisuuden palveluksessa olleista insinööreistä huomattava osa oli ulkomaalaistaustaisia.

Monimuotoisuus tulee lisääntymään tekkiläisten työpaikoilla. Näin se on myös TEKissä. ×

Jari Jokinen

jari.jokinen@tek.fi

Jaa artikkeli