AJASSA

YTN toimii myös Eurooppa-tasolla

Teksti Kirsti Levander
Kuva
Getty Images

Noin 70 prosenttia työlain-
säädän-
nöstämme pohjautuu EU-direktiiveihin, joten Eurooppa-tason työelämä-
kehitystä on syytä seurata.

Ylempien toimihenkilöiden asemaan vaikuttavia EU-tason kysymyksiä tarkastellaan YTN:n kansainvälisten asioiden työryhmässä.

– YTN:n kv-ryhmän kokouksiin kutsutaan alustajia niin ministeriöistä kuin komissiostakin kertomaan kuulumiset ja kuulemaan YTN-liittojen näkemykset, YTN:n kv-ryhmän puheenjohtaja Jenni Karjalainen kertoo.

Juuri nyt YTN pyrkii vaikuttamaan työolodirektiiviin sekä perhevapaita ja omaishoitovapaita koskeviin komission esityksiin. Työolodirektiivillä pyritään vaikuttamaan nollatyösopimuksiin sekä selkeyttämään itsensätyöllistävien asemaa.

EU-sääntely vaikuttaa vahvasti myös työsuojeluun. YTN:ssä keskitytään erityisesti asiantuntijoiden kannalta tärkeään henkiseen työsuojeluun.

Karjalaisen mukaan Junckerin komission suhtautuminen ay-liikkeeseen on ollut myötämielisempää kuin aiempien komissioiden.

– Lähtökohtanahan unionissa on, että EU-alue on sosiaalisesti vastuullinen markkinatalous, jossa ihmisarvot ja eurooppalaiset arvot kohtaavat markkinatalouden arvot.

Sitä taas Karjalainen harmittelee, että Suomen hallitus on suhtautunut vähän nihkeästi yhteiseen sääntelyyn.

– Oma näkemykseni on, että standardien nouseminen heikoimmissa maissa – esimerkiksi oikeudet lomiin ja vanhempien vapaisiin – on etu myös maissa, joissa asiat ovat jo paremmalla tolalla.

YTN on toiminut parisen vuotta myös Brysselissä palkansaajajärjestöjen EU-edustustossa FinUnionsissa SAK:n ja STTK:n kumppanina Akavan jätettyä siellä paikkansa. FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto ja asiantuntija Tiina Huotari hoitavat asioita Brysselissä ja raportoivat kotimaahan tuloksista.

– EU-tason kysymyksissä yhteistyö on oleellista, joten keskusjärjestöjen eroja on turha liioitella. Oleellista on, että palkansaajien oikeudet turvataan ja että työelämä on laadukasta ja osaamista kehittävää, Karjalainen toteaa.

YTN:n – ja palkansaajapuolen yleensäkin – resurssit EU-tason vaikuttamiseen ovat niukat.

– Verrattuna ruotsalaisiin palkansaajajärjestöihin satsaamme siihen varsin vähän. Myös työnantajaleiri on palkansaajia vahvemmin edustettuna Brysselissä, Karjalainen toteaa.

YTN-liitoista TEK ja Insinööriliitto kuuluvat kansainvälisiin teollisuus- ja palvelualojen liittoihin eli IndustriAll:iin ja UNI:iin (Union Network International). Nämä järjestöt tekevät monipuolista, pääosin toimialakohtaista vaikuttamistyötä.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki selkeyttäisi kv-vaikuttamista asemoimalla järjestöjen jäsenyydet uudelleen.

– Tulevaisuudessa haluaisin nähdä YTN:n IndustriAll:n ja UNI:n jäsenenä yksittäisten liittojen sijaan. Samoin toivoisin Akavan palaavan FinUnionsin jäseneksi ja osallistuvan siten kv-edunvalvontaan yhdessä SAK:n ja STTK:n kanssa.

Hankamäen mielestä järjestöt olisivat näin organisoituessaan profiilinsa, tavoitteidensa ja vaikuttavuutensa kannalta optimaalisessa asemassa. ×

TEK selvittää seksuaalista häirintää työyhteisöissä

Tasa-arvo. Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on yleisempää kuin luullaan, ja valtaosa häirintä- ja syrjintätapauksista jää valitettavasti piiloon.

Tämän vuoksi TEK toteuttaa yhdessä yhdeksän muun liiton kanssa kyselyn, jolla selvitetään jäsenten työelämässä kokemaa seksuaalista häirintää, seksismiä ja sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Haluamme, että työelämä on kaikille reilu ja tasa-arvoinen.

Jos sait kyselyn sähköpostiisi, muistathan vastata. Jokainen vastaus on arvokas. Tiedotamme kyselyn tuloksista niiden valmistumisen jälkeen loppuvuodesta 2018. ×

Aku Karjalainen

Lue lisää: lehti.tek.fi/hairintakysely

#Enterprise2018 – Teknologiayrittäjyyspäivät Tampereella 13.11.

Yrittäjyys. Yrittäjä, nyt sinulla on loistomahdollisuus oppia uutta ja laajentaa omia verkostojasi! Järjestämme valtakunnalliset #Enterprise2018 – Teknologiayrittäjyyspäivät tänä vuonna Tampereen Komediateatterissa tiistaina 13.11.

Luvassa on keskustelua ja esimerkkejä tekoälyn mahdollisuuksista – ja myös sen rajoista. Seminaarissa esiintyvät muun muassa yrittäjä ja entinen Yhdysvaltojen suurlähettiläs Bruce Oreck, keksijä, säveltäjä ja startup-yrittäjä Perttu Pölönen, tekoälyn asiantuntija, emeritusprofessori Erkki Oja sekä uuden Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls.

Seminaarin osallistumismaksu on 30 euroa. Maksu pitää sisällään ohjelman, kahvit ja lounaan sekä osallistumisen Teknologiayrittäjyyspalkinnon jakotilaisuuteen. TEK ja Tampereen Teknillinen Seura järjestävät tapahtuman yhdessä Suomen Ekonomien ja Suomen Lakimiesliiton kanssa.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan. Nähdään Tampereella! ×

Aku Karjalainen

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: www.enterprise2018.com

Opiskelija, huolehdi jaksamisestasi!

Kuva Getty Images

Hyvinvointi. Syksyn kiireiden keskellä, kaiken mielenkiintoisen äärellä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saattaa unohtua. Loppuun palamisesta onkin tullut opiskelijoiden ja nuorten työssäkäyvien nykyvitsaus. Pannaan tälle stoppi!

Olemme koonneet Teekkarit.fi-sivustolle kattavan tietopaketin opiskelijoiden hyvinvoinnista. Löydät muun muassa käytännön vinkkejä ja linkkejä parempaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. ×

Tutustu vinkkeihin: www.teekkarit.fi/fuksista-alumniksi/opiskelijan-hyvinvointi.html

Matti Vähä-Heikkilä

Nimitykset. Tietotekniikan DI Matti Vähä-Heikkilä aloitti TEKissä 6.8. opiskelijatoiminnan asiantuntijana. Hän on toiminut aiemmin Aalto-yliopistosta tutkimusavustajana ja projektitutkijana sekä työskennellyt raportoinnin ja analytiikan asiantuntijana tietovarastointi- ja koneoppimisprojekteissa. ×

Kirsti Levander

Maria Clavert

Nimitykset. Kasvatustieteen tohtori Maria Clavert on nimitetty uuteen teknologiakasvatuksen Professor of Practice -tehtävään Aalto-yliopiston Design Factorylle ajalle 1.6.2018–31.5.2023. Clavert on työskennellyt Aalto Design Factoryllä kehitysasiantuntijana. Hän on myös ollut perustamassa poikkitieteellistä Aaltonaut-sivuaineohjelmaa sekä toiminut opettajien pedagogisena mentorina.

– Aalto-yliopiston tavoitteena on edistää teknologiakasvatusta kaikilla koulutusasteilla sekä kehittää opettajien koulutusta alalla. Uudella professorilla on tässä työssä tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä, sanoo Aalto-yliopiston opetuksesta vastaava vararehtori Eero Eloranta. ×

Kirsti Levander

Jäsenedut. Uudessa Käytäväkeskustelu-nimellä löytyvässä Facebook-ryhmässä keskustellaan työelämän
ilmiöistä. Mukana on TEKin lisäksi Suomen Ekonomien ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKAn asiantuntijoita. He vastaavat kysymyksiisi pääosin arkisin klo 9–17. ×

Kymmenen minuuttia metsässä riittää jo laskemaan verenpainetta.

Lähde: Biohakkerin stressikirja (2018)

Barbie-nukella on ollut yli 180 työtitteliä, uusimpina mm. robotti- insinööri ja peli- kehittäjä.

Onko Barbie hyvä roolimalli? www.tek.fi/blogi

Jaa artikkeli