AJASSA

Ensin selvitetään faktat

Kirjat. – Kun meillä on faktoihin perustuva maailmankuva, huomaamme ettei maailma ole niin paha kuin miltä se näyttää – ja huomaamme mitä meidän on tehtävä, jotta se tulisi paremmaksi, lopettaa edesmennyt Hans Rosling kirjansa Faktojen maailma.

Kansanterveyden professori taisteli tietämättömyyttä vastaan muun muassa kuuluilla TED-luennoillaan, joita on katsottu yli 35 miljoonaa kertaa. Ympäri maailmaa luennoinut Rosling testasi myös yleisöään. Vaikka maailman tila on lähes kaikilla tilastomittareilla mennyt parempaan suuntaan, arvioivat kuulijat kehityksen pikemminkin ottaneen takapakkia.

– Simpanssit pärjäisivät satunnaisilla valinnoillaan johdonmukaisesti paremmin kuin testeihini osallistuvat hyvin koulutetut, mutta harhaiset ihmiset, Rosling hämmästelee.

Samoin esimerkiksi rikollisuuden uskotaan lisääntyneen, vaikka tilastot kertovat päinvastaista. Roslingin selityksenä yltiödramaattiselle maailmankuvallemme ovat ihmisen draamanhimoiset aivot, jotka rakastavat tarinoita – ja sivuuttavat mielellään faktat. Tämä näkyy esimerkiksi tiedonvälityksessä: hidas positiivinen kehitys ei ole uutinen, luonnonmullistus tai joukkosurma sen sijaan on. Tätä maailmankuvaa vinouttavaa ajattelutapaa Rosling kutsuu kielteisyysvaistoksi. Kirjassa kumotaan kymmenen virheellistä vaistoa, jotka ajavat meidät hakoteille maailman ymmärtämisessä.

Mitä uutta Roslingin viihdyttävä ja helppolukuinen tietoteos tarjoaa maailmankuvansa faktoihin perustavalle insinöörille? Ainakin se antaa erinomaisen selityksen sille, miksi faktatieto sivuutetaan, vaikka sitä on tarjolla helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Kirjaa lukiessa huomaa myös, että insinööri vajoaa helposti samoihin ajattelun sudenkuoppiin kuin muutkin. Metsästäjä-keräilijän aivomme eivät parissa sukupolvessa ole vielä ehtineet sopeutua valtavaan datatulvan prosessointiin. ×

Petja Partanen

Faktojen maailma. Asiat ovat paremmin kuin luulet. Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund, Otava 2018. 348 sivua.

TEKin perhepäiviä pitkin syksyä

Tapahtumat. Tänä syksynä TEKin huippusuosittuja koko perheen tiedepäiviä järjestetään
Kuopiossa, Lappeenrannassa, Turussa, Espoossa ja Tampereella. Lisätiedot tapahtumista löytyvät kootusti osoitteesta: www.tek.fi/perhepaivat

Lisää perhepäiviä on tulossa keväällä 2019, tarkkaile siis sähköpostiasi ja TEKin somekanavia! ×

Heidi Tomperi

Inspiraatiota matematiikan opettajille

Koulutus. LUMATIKKA-ohjelma käynnistyi 17.9. Uudenlainen, maksuton täydennyskoulutusohjelma on suunnattu matematiikan parissa työskenteleville, aina varhaiskasvattajista toisen asteen opettajiin. Koulutusta on sekä verkossa että lähiopetuksena nyt syksyllä ja ensi keväänä. Ohjelman toteutuksesta vastaa LUMA-keskus Suomi ja rahoitus tulee Opetushallitukselta. ×

Katariina Rönnqvist

Aiheesta lisää: lumatikka.luma.fi

Kuva Maija Tammi

Rakastan koodauksen perusajatusta siitä, että isotkin ongelmat ovat vain nippu pienempiä, helpommin ratkaistavia pulmia.

Linda Liukas

Lastenkirjailija, kuvittaja ja koodaaja Pirkka-lehdessä 8/2018

Kuva Maija Tammi

menot

Lisää ­tapahtumia ja etuja jäsenille verkossa.

www.tek.fi

Pitching: Miksi sinua kannattaa kuulla lisää. Opi tekemään lyhyt myyntipuhe, josta on hyötyä esimerkiksi työnhaussa tai liikeideaa esitellessä. Koulutus on tarkoitettu TEKin ja Suomen Ekonomien opiskelijajäsenille. Se järjestetään: Tampere 1.10, Helsinki 3.10, Lappeenranta 4.10, Turku 9.10. ja Oulu 10.10.

Ilmoittaudu: www.tek.fi/tapahtumat

Tutustu myös Unikorni- yrittäjyyskilpailuun: unikorni.tek.fi

Työllistymisprojektien syksyn tapahtumat. Urasampo toimii Pohjois-Pohjanmaan alueella, Uratehdas Pirkanmaalla ja Työnhakuveturi Uudellamaalla. Ne tarjoavat korkeakoulutetuille työnhakijoille erilaisia työnhakuun ja työelämäosaamiseen liittyviä tapahtumia ja koulutuksia sekä sparrausta.

Tutustu tarjontaan: www.urasampo.fi uratehdas.fi www.tyonhakuveturi.fi

Kunnon työn päivä. Kansainvälistä teemapäivää vietetään 7.10. koska jokainen ansaitsee ihmisarvoisen työn ja hyvän työelämän. Voit osallistua somessa: #kunnontyönpäivä

Lue lisää: www.kunnontyo.fi

Robot Uprising. TEK on mukana hackathonissa 19.–21.10. Elämyksellisessä robottihaasteessa 150 osaajaa ohjelmoi pienrobotteja monihaasteiselle esteradalle.

Tutustu: robotuprising.fi

Jaa artikkeli