AJASSA

Tekkiläisten henkilöstöedustajien alueelliset Edunvalvojaillat alkavat

Edunvalvonta. Järjestämme syksyn aikana kaikille tekkiläisille henkilöstöedustajille
tarkoitettuja uudenlaisia alueellisia tapahtumia. Ensimmäiset Edunvalvojaillat järjestetään Tampereella TEK Loungessa 1.10. ja Turussa Hus Lindmanissa 22.10. Tilaisuudet alkavat klo 17.

Lisäksi omat Edunvalvojaillat järjestetään myös pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Vaasassa ja Lappeenrannassa. Niiden aika ja paikka varmistuvat myöhemmin.

– Tapahtumilla haluamme ennen kaikkea kiittää kaikkia henkilöstöedustajan tehtävissä toimivia tekkiläisiä, jotka tekevät erittäin arvokasta ja pyyteetöntä työtä paremman työelämän puolesta, kiteyttää asiamies Tuula Aaltola.

– Lisäksi tilaisuudet ovat myös oiva paikka tavata oman alueen muita henkilöstöedustajia, laajentaa verkostoja, jakaa kokemuksia ja saada uusia eväitä omalle työpaikalle vietäväksi, Aaltola jatkaa.

Edunvalvojaillat on tarkoitettu kaikille tekkiläisille yksityisen ja julkisen sektorin henkilöstöedustajille, kuten luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille, työpaikkayhdistysten hallituksille ja eurooppalaisten yritysneuvostojen edustajille sekä heidän varahenkilöilleen.

Aaltolan mukaan eri puolilla Suomea toimii puolentuhatta tekkiläistä henkilöstöedustajaa erilaisissa rooleissa.

– Tekniikan alan korkeakoulutettujen edunvalvonnan kannalta heidän työnsä on korvaamattoman arvokasta. Ja tulevaisuudessa heidän roolinsa korostuu entisestään työelämän kehittäjinä, kun esimerkiksi paikallisen sopimisen rooli kasvaa.

– Kehittämme koko ajan yhdessä neuvottelujärjestöjemme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn kanssa tapoja, joiden avulla voimme tukea henkilöstöedustajia entistä paremmin heidän työssään. ×

Aku Karjalainen

Lue lisää: www.tek.fi/edunvalvojaillat

Tuula Aaltola.

Onnellinen kansa, joka jää jälkeen teknologisessa kehityksessä

Pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa katsotaan maailmalla ihaillen. Uudelleenrakennusta kuitenkin tarvitaan, huomautti professori Matti Pohjola.

Kuva Aku Karjalainen

Talous. Suomessa asuu tutkimustenkin mukaan yksi maailman onnellisimmista kansakunnista. Salaisuus piilee hyvinvointiyhteiskunnassa. Silti järjestelmä pitäisi jälleenrakentaa, korostaa Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola.

– Se ei ole välttämättä paras enää kohta.

Pohjola näkee tässä kaksi syytä. Ensinnäkin talouskasvu on ollut hidasta ja tulee olemaan jatkossakin, ellei tuottavuus parane. Lisäksi väestön ikäranteen muutos kasvattaa passiivisten julkisten menojen osuutta.

– Kun on tehty menosopeutuksia, on leikattu koulutuksesta, tutkimuksesta ja kehitystoiminnasta. Tämä syö kasvutekijöitä.

Pohjola löytää ratkaisun avaimet tuottavuudesta. Nyt ongelmana on, että työn tuottavuus on alhainen verrattuna kansanväliseen tasoon. Ja jos se ei kasva, on hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen jatkossa haastavampaa.

– Negatiivinen huoltosuhde voidaan kääntää kuitenkin positiiviseksi. Kun työvoima vähenee, palkat nousevat. Tällöin yrityksillä on tarvetta korvata työtä koneilla ja roboteilla, jolloin tuottavuus kasvaa.

Ongelmana tässä kuitenkin on, että olemme muita jäljessä sekä robotisaatiossa että tietotekniikassa.

– Ruotsi, Tanska, Saksa ja Singapore ottavat uutta teknologiaa nopeammin käyttöön. Tämä oli minulle uskomaton tulos, sillä meillä puhutaan paljon digiyhteiskunnasta.

Pohjola esiintyi 12. syyskuuta Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n järjestämällä päättäjille suunnatulla Taloudenpuolustuskurssilla. TEK on tapahtuman yhteistyökumppani. ×

Aku Karjalainen

Lue lisää: lehti.tek.fi/tpk-2018

Suomen parhaat jäynääjät palkitaan 23.10. Tampereella - Tervetuloa!

Joukkue Jekky Jekky voitti Porissa vuonna 2016 käydyt Valtakunnalliset Teekkarijäynäkilpailut.

Joukkue Jekky Jekky voitti Porissa vuonna 2016 käydyt Valtakunnalliset Teekkarijäynäkilpailut.

Kuva Tiina Henry-Biabaud

Tapahtumat. Maan parhaiden teekkarijäynääjien tittelistä kilpaillaan joka syksy TEKin järjestämissä Valtakunnallisissa Teekkarijäynäkilpailuissa. Kilpailuun osallistuu paikalliskisoissa pärjännyt joukkue yleensä jokaiselta teekkaripaikkakunnalta. Kilpailun lokaatio pidetään salassa ja perille selviää tulkitsemalla oikein kryptisen ajo-ohjeen. Perinteenä on ollut, että kisoja ei järjestetä teekkaripaikkakunnilla.

Tänä vuonna kuitenkin itse Jäynägaala eli jäynien katselmointi ja voittajien julkistustilaisuus pidetään Tampereella. Tervetuloa kaikki aiheesta kiinnostuneet Jäynägaalaan! ×

Tiina Henry-Biabaud

Jäynägaala 23.10. klo 16–18, TTY:n Festian iso sali.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: www.tek.fi/jaynagaala

Sähköistä lakiapua kellon ympäri

Kuva Getty Images

Jäsenedut. Oletko ottanut hyödyn irti myös näistä sähköisistä TEKin jäsenpalveluista? eLakimies on käytössäsi 24/7. Verkkopalvelusta saat vastauksen usein kysyttyihin lakikysymyksiin esimerkiksi työsopimuksesta, vuosilomasta, perhevapaasta ja ylitöistä. Jäsenpalvelu koskee työsopimussuhteita.

VirtuaaliLakimies palvelee puolestaan yrittäjäjäseniä. Lakipalveluyritys Fondian juristien laatimasta sähköisestä lakitietopankista saat tukea liiketoiminnan hoitamiseen. Palvelussa on runsain mitoin artikkeleita, asiakirjamalleja ja tarkistuslistoja – myös englanniksi. ×

Katariina Rönnqvist

Löydät molemmat, maksuttomat palvelut TEKin verkkosivuilta: www.tek.fi

Kesäduunari-infon asiakkaista jopa neljännes oli tehnyt vain suullisen työsopimuksen. Sopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena.

TEKin opiskelijajäsen voi ottaa yhteyttä TEKin lakimieheen, jos jokin työsopimuksen kohta mietityttää.

Jaa artikkeli