AJASSA

Näin parannat palkkaasi – hyödynnä TEKin monipuolista palkkaneuvontaa

Teksti Aku Karjalainen
Kuva
Getty Images

Avoin keskustelu palkoista on sekä työnantajan että työntekijän etu.

Palkat. Salamyhkäisyys palkka-asioissa vaivaa tekkiläisillä työpaikoilla. Vain joka kymmenes puhuu palkastaan säännöllisesti esimiehensä kanssa, työkavereiden palkoista ei tiedetä ja kolmannes on tyytymätön ansioihinsa, selviää TEKin työmarkkinatutkimuksesta.

– Avoin keskustelu palkoista on sekä työnantajan että työntekijän etu. Hyvällä palkitsemisella osoitetaan arvostusta, lisätään sitoutumista, parannetaan motivaatiota ja rakennetaan luottamusta organisaatioon, luettelee palkkatutkija Tuunia Keränen TEKistä.

Keräsimme muutamia vinkkejä, kuinka parannat palkkaasi.

Keskustele palkastasi säännöllisesti

× Keskustele palkastasi säännöllisesti esimiehesi kanssa esimerkiksi kehityskeskustelun yhteydessä. Voit myös sopia ajan erilliseen palkkakeskusteluun. Palkkaus kannattaa ottaa puheeksi etenkin työtehtävien muuttuessa tai työn vaativuuden kasvaessa.

Tutustu alasi palkkatilastoihin

× Tutustu huolella oman alasi palkkatilastoihin. Tekkiläisenä sinulla on käytössäsi TEKin Palkkanosturi ja muut palkkatilastot osoitteessa www.tek.fi/palkat, joiden avulla selvität helposti palkkasi suhteessa muihin tekniikan akateemisiin. Saat myös henkilökohtaista palkkaneuvontaa.

× Lisäksi kannattaa tutustua työnantajan palkkapolitiikkaan.

Valmistaudu huolella

× Hyviä vinkkejä palkkakeskusteluun löydät neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n juuri päivitetystä Paranna palkkaasi -oppaasta osoitteesta: www.tek.fi/palkat

Perustele selkeästi

× Mieti etukäteen palkkatoiveesi ja selkeät perustelut sille.

× Kerro esimerkkien avulla, miten tehtäväsi ovat muuttuneet vaativammiksi, osaamisesi on lisääntynyt ja suorituksesi parantuneet. Ota esiin esimerkiksi onnistuneesti läpiviedyt projektit ja solmitut sopimukset.

× Myös muutokset tehtävissä, kuten uudet tai vaativammat tehtävät, ovat peruste palkankorotukselle. ×

Lisätietoa TEKin palkkaneuvonnasta www.tek.fi/palkat

TEK mukana Slushissa – varaa aika lakimiehelle

Kuva: Helena Hagberg

Kuva: Helena Hagberg

Yrittäjyys. TEK on jälleen mukana teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa omalla ständillään Helsingin Messukeskuksessa 30.11.–1.12.

– Tekkiläisistä pää- tai sivutoimisia yrittäjiä on noin kahdeksan prosenttia. Olemmekin lisänneet ja parantaneet yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille suunnattuja palveluja, kertoo yrittäjyysasioista vastaava asiamies Martti Kivioja TEKistä.

Tule ständille tapaamaan TEKin asiantuntijoita, jotka kertovat sinulle yrittäjien palveluista. Annamme myös henkilökohtaista lakipalvelua. Voit varata ajan TEKin lakimiehelle vaikka koko tiimillesi ja kysyä neuvoa omaan yritykseesi liittyvässä asiassa.

Seuraa TEKiä Slushissa Twitterissä ja Instagramissa tunnisteella #TEKxSLUSH. ×

Aku Karjalainen

Varaa aika TEKin lakimiehelle: entrepreneurs.tek.fi/

Tutustu TEKin yrittäjille suunnattuihin palveluihin: www.tek.fi/yrittaja

Vinkkaa nuorelle TuKoKe-kilpailusta

Nuoret. Innostus tekniikkaan syttyy itse tekemällä. TEKin ja Opinkirjon vuosittain järjestämän Tutki-Kokeile- Kehitä-kilpailun 2018 ilmoittautuminen on alkanut. Kilpailu on suunnattu 6–20-vuotiaille tieteestä ja tekniikasta kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Osallistua voi tutkimuksella, projektilla tai keksinnöllä yksin tai ryhmässä, eikä tieteenalaa ole rajattu.

Kilpailulle on tänä vuonna perustettu stipendirahasto, jonka avulla kuka tahansa voi tukea nuoria tutkijoita ja keksijöitä. Rahaston kaikki varat käytetään kilpailuun osallistuneiden palkitsemiseen ja kannustamiseen.

Tutustu lasten ja nuorten tiede- ja teknologiakilpailun uusiin verkkosivuihin ja vinkkaa potentiaalisille osallistujille! ×

Katariina Rönnqvist

www.tukoke.fi

Kuva: iStock

Työttömien diplomi- insinöörien ja muiden työttömien tekniikan alan yliopisto-koulutettujen määrä on vähentynyt 12 kuukauden aikana yli 23 %.

Lähde: TEM, Tilastokeskus

Noin 20 % isistä ei käytä lainkaan perhevapaita.

Lähde: STM:n #Isäaikaa-kampanja

Fondia palkittiin

Yrittäjyys. Lakipalveluyritys Fondia sai Suomen Yrittäjien ja Fennian jakaman Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon Yrittäjäpäivillä Joensuussa 21.10.

Fondia on myös TEKin kumppani yrittäjäjäsenten palvelujen järjestämisessä. ×

Katariina Rönnqvist

TEKin palvelut yrittäjäjäsenille: www.tek.fi/yrittaja

#MeToo

Seksuaaliseen häirintään on puututtava

Työelämä. EU:n perusoikeusviraston (FRA) raportti vuodelta 2014 tuo esiin karun asian: korkeaa koulutusta vaativissa tehtävissä työskentelevistä naisista noin 75 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää.

FRA:n selvityksen mukaan johtotehtävissä olevat naiset näyttävät olevan riskiryhmässä. He altistuvat ilmeisesti työssään muita enemmän tilanteille, joissa häirinnän mahdollisuus on tavallista suurempi.

Suomalaisen tasa-arvobarometrin (2012) mukaan noin joka kolmas nainen ja miehistä joka kuudes oli kokenut seksuaalista häirintää.

TEK ja YTN kehottavat puuttumaan työssä koettuun häirintään välittömästi.

– Neuvoa voi kysyä esimerkiksi työpaikan henkilöstöedustajalta. Ohjeistamme YTN:n koulutuksissa luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja puuttumaan häirintätilanteisiin, TEKissä tasa-arvoasioista vastaava Sirkku Pohja sanoo.

Häirinnän ennaltaehkäisyn keinoiksi sopivat työelämän perussäännöt: Työt ja vastuut organisoidaan selkeästi, työpaikalla käyttäydytään hyvin ja mahdolliset ongelmat selvitetään ennalta laadittujen ohjeiden mukaisesti.

– Häirintään – kuten myös kiusaamiseen – näyttää silti olevan vaikea puuttua. Ongelma on usein menettelytavassa, eli miten mennä väliin oikein ja asiallisesti. Työkulttuurissamme syyllistetään valitettavan usein häiritty ja kiusattu – ja jätetään asia sitten siihen, Pohja harmittelee.

#MeToo-kampanja nosti aiheen keskusteluun, mikä toivottavasti vie asiaa omalta osaltaan eteenpäin. ×

Kirsti Levander

Palkinnot. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi tämän vuoden kansainvälistymispalkinnot. Palkitut ovat metsäkonevalmistaja Ponsse Oyj, digitaalisia lukitusjärjestelmiä kehittävä iLOQ Oy, äänieristettyjä puhelu- ja neuvottelutiloja valmistava Framery Oy ja kansallinen yksityissijoittajayhdistys FiBAN ry. ×

Katariina Rönnqvist

Kuva: Joel Karppanen

Kuva: Joel Karppanen
Jaa artikkeli