AJASSA

Mika Uusi-Pietilä SY:n hallitukseen

Teksti Helena Andersson
Kuva
Studio Torkkeli

Yrittäjyyden ja palkansaajan raja-aidat hämärtyvät. 

Yrittäjyys. Akateemiset yrittäjät AKY ry:n puheenjohtaja, DI Mika Uusi-Pietilä on valittu Suomen Yrittäjien (SY) hallitukseen. AKY on kasvanut parissa vuodessa SY:n suurimmaksi toimialajärjestöksi.

Uusi-Pietilä on Tampereella toimivan asiantuntijayritys Minutor Oy:n osaomistaja-toimitusjohtaja. Hän on myös pitkäaikainen TEK-aktiivi, TEKin Yrittäjäklubin puheenjohtaja ja tällä hetkellä TEKin hallituksen varapuheenjohtaja.

Uusi-Pietilän tavoitteena SY:n hallituksessa on tuoda päätöksentekoon korkeasti koulutettujen yrittäjien näkökulmaa sekä tietoa osaamisintensiivisten yritysten erityispiirteistä ja -tarpeista.

– Työelämä on rajussa murroksessa, yrittäjyyden ja palkansaajan raja-aidat hämärtyvät. Kansalaisten toimeentulo koostuu tulevaisuudessa moninaisista puroista. Tämä edellyttää myös etujärjestöiltä uutta näkökulmaa, kun ne palvelevat jäsenkuntaansa ja vaikuttavat kansalliseen lainsäädäntöön, Uusi-Pietilä sanoo.

– Esimerkiksi yrittäjän ja palkansaajan määrittely suomalaisessa lainsäädännössä ei ole lainkaan selkeä; toisen lain mukaan voit olla palkansaaja ja toisen mukaan yrittäjä. Jo työmarkkinoiden toimivuuden ja työllisyyden kehittymisen takia tuo valuvika on syytä saada nopeasti ojennukseen.

Yksi kasvava yrittäjyyden ilmenemä on Uusi-Pietilän mukaan niin sanottu kaveri- tai tiimiyrittäjyys: eri osaamisalueita edustavat osaajat muodostavat yrityksen, jossa kukaan ei välttämättä ole varsinaisesti yrittäjäpositiossa, mutta kiistatta jokainen toimii yrittäjämäisesti ja yrittäjäasenteella.

– Tällaiset yritykset odottavat tyystin erilaisia palveluita ja edunvalvonnallisia painotuksia kuin yksinyrittäjät tai perinteiset pk-yritykset, Uusi-Pietilä sanoo.

Neljä korkeasti koulutettujen järjestöä perusti AKYn vuoden 2015 lopulla, ja sille haettiin heti Suomen Yrittäjien jäsenyyttä. Perustajajärjestöt olivat Tekniikan akateemiset TEK, Suomen Ekonomit, Suomen Lakimiesliitto ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut. Nyt AKYyn kuulu noin 8 600 yrittäjää 14 järjestön kautta. ×

Tervetuloa TEK Loungeen!

Aluetoiminta. TEK pilotoi uudenlaista palvelukonseptia teknillisten yliopistojen kampuksilla, ensimmäisenä Tampereen Hervannassa TTY:n kampuksella. TEK Loungeen voi tulla pitämään etätyöpäivää tai taukoa luentojen välissä. Tilaa voi myös varata kokouk- sia tai tilaisuuksia varten. Voit tavata loungessa TEKin asiantuntijoita. TEK Lounge on avoinna kampuksella liikkuville 27.11. alkaen.

Lisätietoa tilan käytöstä: petri.partanen@tek.fi sekä www.tek.fi/tek-lounge ×

Katariina Rönnqvist

Sopu yli 150 000 ylemmän toimihenkilön työehdoista

Edunvalvonta. Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN on päässyt sopuun ylempien toimihenkilöiden työehdoista usealla alalla. Sopimukset koskevat myös aloilla työskenteleviä TEKin jäseniä.

YTN saavutti neuvottelutulokset marraskuun alussa teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, tietotekniikan palvelualalla ja kemianteollisuudessa. YTN:n hallitus hyväksyi neuvottelutulokset uusiksi työehtosopimuksiksi.

Neuvottelutulokset ovat kolmevuotisia sisältäen option vuodelle 2020, ja ne koskevat kaikkiaan yli 150 000:tä ylempää toimihenkilöä.

Sopimukset ovat pääosin palkkaratkaisuja, joissa palkkoja korotetaan kahden ensimmäisen sopimusvuoden aikana yhteensä 3,2 prosentilla liittojen sopimalla tavalla. Mahdollisen kolmannen vuoden palkankorotuksista sovitaan erikseen myöhemmin. Tekstimuutokset ovat vähäisiä. Lue lisää sopimuksien sisällöstä YTN:n verkkosivuilta: www.ytn.fi

Yliopistojen, valtion ja kunnan virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa 31.1.2018 asti. JUKOn sopimusneuvotteluista kerrotaan tarkemmin sivulla 28. ×

Aku Karjalainen

Uusi valmennus työelämässä aloitteleville TEKin jäsenille

Jäsenetu. TEKin Nuorten osaajien forum on valmennus ammatillisen vaikuttavuuden parantamiseen, nykyisen tai tulevan johtajuusosaamisen, vuorovaikutustaitojen sekä henkilöbrändin kehittämiseen. Valmennus perustuu inspiroivien alustusten lisäksi fasilitoituun ryhmätyöskentelyyn, vertaissparraukseen sekä itsenäiseen työskentelyyn. Tänä talvena valmennukset toteutetaan Helsingissä ja Tampereella. Valmennus on suunnattu alle 5 vuotta sitten valmistuneille TEKin täysjäsenille. Ilmoittaudu tämän talven valmennuksiin viimeistään 21.11.2017. ×

Tiina Henry-Biabaud

Lisätietoa: forum.tek.fi

Kuva Taneli Tikan arkisto

Kuva Taneli Tikan arkisto

Ei kaikkien tarvitse osata koodata. Se alkaa olla jopa hassu ajatus, sillä pian edes koodaajien ei tarvitse osata koodata. Järjestelmistä tulee nimittäin niin hyviä, että ne generoivat itse koodia.

Taneli Tikka

Tiedon innovaatiojohtaja Akavalaisessa 26.10.

Menot

Lisää ­tapahtumia ja etuja jäsenille verkossa.

www.tek.fi

Tekniikan päivät Oulussa. Terveysteknologian asiantuntijat kertovat tieteen ja tutkimuksen viimeisimmistä saavutuksista ja valottavat tulevaisuutta maksuttomassa tapahtumassa.

25.11. Kauppakeskus Valkea tekniikanpaivat.fi/oulu

Työnimua omaa työtä tuunaamalla. Urailta striimataan ja voit katsoa sitä paikasta riippumatta tietokoneeltasi tai kännykästäsi. Ilmoittaudu katsojaksi.

28.11. striimaus www.tek.fi/striimataan-tyonimua

Teekkarin työkirja. Opiskelijan paras työnhakuopas tulee taas! Tuomme työkirjan kampuksellesi:

11.12. Oulu ja Otaniemi klo 11-13

12.12. Kumpula Hki, Tampere ja Turku klo 11-13

13.12. Lappeenranta ja Vaasa klo 11-13

Jaa artikkeli