HAVUJA

Osataan meilläkin!

Asiat, joiTa TEEMME TEKissä, ovat edellä-kävijyyttä maailman mittakaavassa.

Kannattaa käydä ulkomailla, jotta näkee selvemmin, miten asiat ovat Suomessa. Näin kävi taas minullekin, kun pääsin vaihtamaan kuulumisia ja kokemuksia UNIn eli maailman insinöörijärjestöjen kongressissa.

Kehityskulut ja signaalit nähdään eripuolilla maailmaa hyvin samankaltaisina, mutta valmius reagoida niihin vaihtelee; samoin tietysti lähtötaso, jolta ponnistetaan.

Esimerkiksi USA:ssa aiotaan rajoittaa raskaasti ulkomaisten opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksia, mikä aiheuttaa opiskelija-aineksen ja yliopistojen tason laskua. Tässä muuten avautuu suomalaisille yliopistoille oiva mahdollisuus nostaa profiilia ja houkuttelevuutta! Ruotsissa on nyt vahvan talouden aikaan suorastaan pula diplomi-insinööreistä. Intialaisilla huoli on enemmän laadusta kuin määrästä. Naisinsinöörien asema nousi esille erityisesti Ranskan, Brasilian ja Nepalin puheenvuoroissa.

TEKissä olemme tottuneet siihen, että meillä on urapalveluja jäsenille, on ollut jo 20 vuotta. Monien maiden edustajiin esimerkiksi TEKrekrystä kertominen teki vaikutuksen. Vastaavia palveluja nähdään varmasti pian muuallakin. Uskon, että TEKin urapalvelut ovat jäsenistöllemme TE-toimistojen palveluja motivoivampi ja tehokkaampi työllistymisen tuki.

Totesimme kongressissa yhteisesti, että ammattijärjestöillä on rooli tulevaisuudessakin, vaikka se muuttuu. Asiat, joihin satsaamme TEKissä – urapalvelut, työelämän edunvalvonta, päätöksentekoon vaikuttaminen ilman barrikadeja, digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäminen – ovat edelläkävijyyttä maailman mittakaavassa. Toisten pitää vain näköjään kertoa se meille. ×

Marjo Matikainen-Kallström

TEKin hallituksen puheenjohtaja

Jaa artikkeli