Näkökulma

Järjestäytymisen uusi aalto

Vertaistoimintaa saa vain tekemällä toimintaa vertaisille.

Ammattiliitot eivät tunnu olevan kovassa huudossa ainakaan nuorten tekniikan akateemisten parissa. On jopa väitetty, ettei nykyisin haluta järjestäytyä – ei ainakaan ammatillisesti. Onko tässä perää?

Ei välttämättä, sillä nyt on käynnissä suorastaan uusi aalto tekniikan akateemisten ammatillista järjestäytymistä: Itse olen ollut perustamassa pariakin alumniyhdistystä ja olen osallistunut useamman vastikään perustetun ammatillisen verkoston toimintaan. Lisäksi naisverkostoja syntyy kuin sieniä sateella.

Näillä yhteisöillä on erilaiset missiot, mutta oleellisesti toiminta on samantyyppistä: matalan kynnyksen vertaistoimintaa osaamisen kehittämiseksi, ajanvietteeksi ja ihmissuhteiden rakentamiseksi. Homma toimii, kunhan on kiinnostavaa ohjelmaa ja samanhenkistä porukkaa. Vielä parempi, jos ydinporukassa on niin siistejä ja innostavia tyyppejä, että tapahtumiin haluaa tulla jo pelkästään hengatakseen heidän kanssaan.

TEKin tulisi ottaa uuden aallon ammatilliset yhteisöt suojelukseensa ja ottaa niiltä oppia. Vaikka työelämässä meillä on ammattiliitto selkänojanamme, moni meistä on silti yksin urakehityksemme kanssa. Uravalmennuksella sekä muilla palveluilla ja edunvalvonnalla päästään johonkin pisteeseen asti, mutta ammatillisella yhteisöllisyydellä ja vertaistuella voidaan päästä vielä pidemmälle.

TEKin valtuustosopimukseen on kirjattu tavoitteeksi kehittää TEKiä alustana, joka tarjoaa jäsenille mahdollisuuden itse järjestettyyn yhteisötoimintaan ja edunvalvontaan sekä itse tuottamiensa palvelujen tarjoamisen toisilleen.

Vertaistoimintaa saa vain tekemällä toimintaa vertaisille. Kannetaan kukin kortemme kekoon! Perustimmekin syyskuussa TEKiin kerhon Helsingin seudun nuorille tekniikan akateemisille. Olemme onnistuneet, jos saamme aikaan samanlaista pöhinää kuin naisverkostoissa. Ainakin ensimmäisen tapahtuman menestys antoi viitettä siitä, että oikeilla jäljillä ollaan.

Tee sinäkin aloite ja TEKistä näköisesi! Perusta TEKiin kerho, lähde mukaan olemassa olevaan toimintaan tai tuo ammatillinen yhteisösi TEKin piiriin! Mitä useampaa tekniikan akateemista pääsemme lähelle, sitä vuorovaikutteisemmaksi ja helpommin lähestyttäväksi TEK muuttuu. Ehkä TEK on kohta kukoistava ammatillisten yhteisöjen verkosto. ×

Juho Salmi

Kirjoittaja on TEKin hallituksen jäsen. Hän edustaa TEKin Nuoret -valtuustoryhmää.

Kuva: Helena Hagberg

Jaa artikkeli