AJASSA

Aktiivimalli leikkasi iäkkäiden ansiopäivärahoja

Työttömyys. Aktiivimalli on leikannut varsinkin iäkkäiden päivärahoja. IAET-kassan mukaan lisäpäivillä olevista jäsenistä ansiopäiväraha on laskenut jopa 75 prosentilla.

Elokuun loppuun mennessä niistä kassan asiakkaista, joilla oli täyttynyt vähintään yksi aktiivimallin mukainen 65 maksupäivän tarkastelujakso, 54 prosenttia ei onnistunut täyttämään aktiivisuusedellytystä. Heidän ansiopäivärahansa määrä laski.

Aktiivisuuden täyttäneistä 47 prosenttia oli osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin tai toimiin, 35 prosenttia oli ollut työssä ja 6 prosenttia oli ollut yritystoiminnassa. ×

Kirsti Levander

Isähaaste huipentuu 31. tammikuuta

Työelämä. Elokuussa startannut Isähaaste huipentuu Next level -foorumissa 31. tammikuuta. Kampanjan loppuhuipennus järjestetään Ruoholahden MOW Stargatessa klo 9–14.

Tilaisuudessa jaetaan haasteen aikana kertynyttä kokemusta ja parhaita käytäntöjä. Tilaisuudessa julkistetaan muun muassa TEKin työmarkkinatutkimuksen yhteydessä kerättyjä työn ja perhe-elämän yhteensovittamista koskevia tutkimustuloksia. TEK on yksi Isähaasteen aloittajista.

Varaa aika jo kalenteriisi. Ohjelma tarkentuu lähiaikoina. ×

Aku Karjalainen

Lue lisää: www.isähaaste.fi

Yrjö Taivainen in memoriam

Muistokirjoitus. Vuonna 2014 eläkkeelle jäänyt TEKin neuvottelujohtaja ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n pääsihteeri Yrjö Taivainen menehtyi Lahdessa 3.11. vaikeaan sairauteen. Hän oli syntynyt 16.4.1950 Raumalla.

Taivaisen ura TEKissä oli pitkä ja vaiheikas. Yli kolmekymmentä vuotta kestänyt TEK-ura alkoi tavallaan jo opiskeluaikana heränneestä kiinnostuksesta järjestötoimintaa kohtaan. Tie- ja liikennetekniikkaa opiskellut Taivainen oli opiskelijapoliitikko, ja TTKK:n ylioppilaskunnan puheenjohtajana hän osallistui TEKin edeltäjän Korkeakouluinsinöörien ja Arkkitehtien Keskusliitto KALin toimintaan jo vuonna 1977.

Palkolliseksi TEKiin Taivainen tuli vuonna 1984, jolloin hän aloitti KALin julkisen sektorin asiamiehenä. Tehtäväpaletti edunvalvonnassa kasvoi vähitellen, kun julkisen sektorin lisäksi Taivaisen vastuulle tuli yksityisen sektorin neuvottelutehtäviä. Vuonna 1996 Taivainen nimitettiin TEKin neuvottelujohtajaksi, jota tehtävää hän hoiti eläkkeelle siirtymiseensä eli kesään 2014 saakka.

Vuodesta 1995 alkaen hän toimi myös YTN:n työehtosopimusneuvottelijana eri sopimusaloilla. YTN:n pääsihteeriksi Taivainen nimitettiin 2013.

”Parhaiten mieleen jäävät ne hetket, kun on saatu neuvoteltua uusia sopimuksia. Sopimukseen pääseminen on saattanut vaatia useamman vuoden työn”, Taivainen totesi työnsä mieleenpainuvimmista hetkistä TEK-lehden haastattelussa eläkkeelle siirtyessään.

Taivainen piti aina realismin mielessään työehtosopimuksia neuvoteltaessa. Hän arvosti myös herrasmiesmäisiä neuvottelutapoja – eikä se tarkoittanut omista tavoitteista luopumista.

Työtoverit TEKissä ja YTN:ssä muistavat Ykän kaikkien kanssa hyvin toimeentulevana kollegana, jolla oli usein humoristinen pilke silmäkulmassaan. Ykän rakkain harrastus oli rättisitikat, ja työtoveritkin saivat kuulla tarinoita retkistä ympäri Euroopan. ×

Kirsti Levander

Pieni tylsistyminen on aivoille hedelmällinen tila.

Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi

Yle Akuutti 4.11.2018

Menot

Lisää ­tapahtumia ja etuja jäsenille verkossa.

www.tek.fi

My Career in Finland. Kiinnostaako kansainvälisyys? Tervetuloa kuulemaan ura-asiaa ja osallistumaan työnhaun työpajoihin Otaniemeen, Dipoliin 30.11. alkaen klo 12. Tapahtuma on englanniksi.

Ilmoittaudu mukaan: www.tek.fi/mycareer-18

Unikorni-yrittäjyyskilpailun finaali. Viisi kovaa opiskelijatiimiä pitchaa liikeideansa kilpaa bisnesguruille Leijonan luola -tyyliin. Juontajana toimii yrittäjä Lauri Salovaara. Tervetuloa yleisöksi G Livelabissa Helsingissä 3.12. järjestettävään tilaisuuteen alkaen klo 18:30. Jos et pääse paikalle, voit katsoa tilaisuuden suorana striiminä.

Ilmoittaudu: www.tek.fi/unikorni-finaali

Seuraava TEK-lehti ilmestyy alkuvuodesta 2019.

Jaa artikkeli