AJASSA

Vuosittainen työaika pitenee 24 tuntia

Työaika. Keskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksessa eli kikyssä sovittiin vuosittaisesta 24 tunnin työajan lisäyksestä. Työajan pidennys tuli voimaan tämän vuoden alussa.

Viime kevään aikana käytiin kikyn alakohtaiset työ- ja virkaehtosopimusten soveltamisneuvottelut, ja monilla yksityisen sektorin työpaikoilla neuvoteltiin syksyn aikana, miten työajan pidennys käytännössä toteutetaan.

Millä tavalla työaika pitenee?

Jos alalla on voimassa oleva työehtosopimus, työajan pidennys koskee lähtökohtaisesti kaikkia sen piirissä olevia työntekijöitä. TEKin jäsenistä kiky koskee noin 85 prosenttia.

– Aika yleisesti on paikallisesti sovittu, että 24 tuntia vähennetään osin tai kokonaan liukumasaldoista, kertoo TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki.

Luovempiakin ratkaisuja on saatu aikaiseksi. Joillakin työpaikoilla on sovittu, että lisätunnit käytetään työhyvinvointiin ja koulutukseen, tai työaikaa ei lisätä lainkaan.

– Työajan pidentämisestä sovitaan aina paikallisella sopimuksella yhdessä työnantajan ja luottamusmiehen tai henkilöstön kesken. Hyvä muistisääntö on, että missään olosuhteissa työajan pidennystä ei viedä henkilökohtaisiin työsopimuksiin eli niitä ei tule muuttaa, Hankamäki korostaa.

Parhaiten oman työpaikan käytännöt saat selville työpaikkasi luottamusmieheltä tai työnantajaltasi. Kannattaa pyytää sopimus nähtäväksi. Saat apua myös TEKin neuvotteluyksikön asiamiehiltä ja lakimiehiltä.

Entä, jos omalla alalla ei ole työehtosopimusta?

Jos alalla ei ole voimassa olevaa työehtosopimusta, työajan pidennys ei koske alalla työskenteleviä.

Miten pidennys toteutetaan julkisella sektorilla ja yliopistoissa?

Julkisella sektorilla työajan lisäys toteutetaan lisäämällä joko päivittäistä tai viikoittaista työaikaa. Yliopistoissa lisätään vuosittaista työaikaa.

Muuttuvatko arkipyhät, kuten loppiainen ja helatorstai, työpäiviksi?

Keskusjärjestöjen kiky-sopimuksessa ei sovittu arkipyhien muuttamisesta työpäiviksi. Työpaikkakohtaisesti on kuitenkin voitu sopia, että työajan pidennys toteutetaan ottamalla arki­pyhiä työpäiviksi. ×

Aku Karjalainen

Lisätietoa: lehti.tek.fi/tyoaika_kiky

Naisille 110 000 euron innovaatiopalkinto

Palkinnot. Eduskunta juhlistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotista historiaa teknologia- ja talousalan innovaatiopalkinnolla.

Palkinnon tavoitteena on tuoda esiin naisten erityisosaamista ja nostaa heidän näkyvyyttään teknologian ja talouden aloilla.

110 000 euron suuruinen palkinto myönnetään naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle, joka on kehittänyt tieteellisesti merkittävän innovaation teknologian tai talouden alalta. Palkinnon saaja julkistetaan äänioikeuden vuosipäivänä 1.6.2017. Palkinto jaetaan vuosina 2017, 2018 ja 2019.

Palkinnon saajaa voi ehdottaa helmikuun loppuun asti. Palkintoprosessin käytännön järjestelyistä vastaa Tekniikan Akatemia TAF. ×

Aku Karjalainen

Lisätietoa: www.taf.fi/innovaatiopalkinto

Ehdota Vuoden työpaikkavaikuttajaa

Palkinnot. Akava jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden työpaikkavaikuttaja -palkinnon, joka myönnetään ansioituneelle luottamusmiehelle tai luottamusvaltuutetulle erinomaisesti hoidetusta edunvalvonta- ja vaikuttamistyöstä työpaikalla.

Palkinnolla akavalainen kenttä haluaa muistuttaa, että nykyaikaisen luottamusmiehen toiminnasta hyötyy koko työyhteisö.

Palkinto jaetaan kahdelle luottamusmiehelle, joista toinen toimii yksityisellä ja toinen julkisella sektorilla. Palkinnon saaja julkistetaan Akavan kevätliittokokouksen yhteydessä toukokuussa. Ehdota tekkiläistä palkinnon saajaa 10.3. mennessä TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäelle. ×

Aku Karjalainen

teemu.hankamaki@tek.fi

Uusi opas auttaa asiantuntijoiden ajankäytön ongelmissa

Työaika. Asiantuntijatyötä tekevillä on huomattavan paljon ajankäytön ongelmia. 67 prosenttia asiantuntijoista teki liian monta päällekkäistä tehtävää, ja puolet asiantuntijoista ei ehtinyt tehdä töitä niin hyvin kuin haluaisi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Liian tiukat aikataulut vaikuttavat tutkitusti työn laatuun ja hyvinvointiin.

Työterveyslaitoksen uusi opas Fokus kateissa, aika palasina? tarjoaa ratkaisuja asiantuntijatyön ajankäytön ongelmiin. ×

Aku Karjalainen

Lataa opas maksutta: www.ttl.fi/fokus-kateissa-aika-palasina

Vaasalaista luovuutta Youtubessa

Opiskelijat. Youtubessa esitettävä #Snöörit on uusi reality­sarja, jossa yhdeksän tekniikan alan opiskelijaa Vaasan yli­opistosta ja Vaasan ammattikorkeakoulusta ratkovat tehtävänantoja. Jaksoissa liikutaan kotikampusten lisäksi Vaasan kaupunki­maisemissa, yrityksissä – sekä Helsingissä ja Tampereella.

#Snöörit-sarjassa opiskelijat kilpailevat 10 000 euron pää­palkinnosta. Sarja koostuu opiskelijoiden videoblogeista.

Sarjan tarkoitus on kertoa Vaasasta opiskelijoiden silmin sekä tuoda esiin Vaasan mahdollisuuksia tekniikan osaajille muun muassa energiateknologian alalla. Sarjaa ovat mukana tekemässä Vaasan kaupunki ja Energy Vaasa. ×

Katariina Rönnqvist

Tutustu #Snööreihin: snöörit.fi Seuraava eli jakso 3 esitetään 14.2.

62%

asiantuntijoista yrittää tehdä montaa asiaa samanaikaisesti.

Lähde: Työterveyslaitoksen AikaJärjestys-loppuraportti


TEK lahjoitti myös yliopistojen ma-lu-opetukselle

Yliopistot. TEK on tehnyt 120- vuotisjuhlansa viimeiset lahjoitukset Helsingin, Itä-Suomen, Jyväs­kylän ja Tampereen yliopistojen matemaattis-luonnontieteelliseen opetukseen ja tutkimukseen.

– Yliopistot ovat joutuneet tiukoille säästöjen takia, vaikka juuri nyt on aika satsata tulevaisuuteen. TEK näytti juhlavuotensa aikana lahjoituksilla esimerkkiä. Haastamme muut tekemään samoin, sanoo TEKin koulutuspolitiikan johtaja Jari Jokinen.

TEKin lahjoitukset ovat yhteensä runsaat miljoona euroa. Suurimmat summat menivät tekniikan alan yliopistoille. ×

Helena Andersson

Jaa artikkeli