NÄKÖKULMA

Osaajilta opittua

Tutustu 120 tekniikan osaajaan: www.tek.fi/
120osaajaa

Suomen vienti ja menestys nojaavat pitkälti teknologian kehittämiseen. Mistä suomalainen teknologia-ala on ammentanut ja mistä se ammentaa jatkossa? Näihin kysymyksiin sain vastauksia viime vuoden aikana, kun kirjoitin 57 henkilökuvaa TEKin juhlavuoden 120 tekniikan osaajaa -sarjaan. Tässä neljä tärkeintä huomiotani:

1. Tutkimus, tutkimus ja tutkimus

Haastattelin osaajia, joiden tutkimuksella on maailmanluokan vaikutus. Aikajänne ei tosin ole aivan sitä, mitä moni luulee. Kuten ALD-tekniikan isä Tuomo Suntola sanoi: "Näyttää, että teknologiatuotteet uudistuvat vuosittain, mutta niiden taustalla on kymmenien vuosien kehitystyö."

Tämä totuus ei tahdo päästä esiin nykyisessä suomalaisessa keskustelussa. Tarvitsemme vahvaa uskoa ja tukea, jotta yliopistojen ja yritysten lahjakkaimmat tutkijat ja tuotekehittäjät eivät karkaa ulkomaille.

Huomattavan suuri osa yrittäjistä on kehittänyt teknologiaansa Tekesin tuella. On aika tunnustaa julkisen tutkimuksen ja yhteiskunnan tuen merkitys vientiyhtiöille. On myös uskallettava tukea monenlaisia tutkimuksia ja yrityksiä, vaikka aina ei voi olla varma niiden menestyksestä.

2. Nokia

Moni huippuosaaja on saanut oppinsa Nokiassa, ja moni heistä on lähtenyt rakentamaan jotain uutta. Vaikka Suomeen ei koskaan syntyisi saman kokoluokan yritystä, tänne on syntynyt valtava, elintärkeä osaamispääoma. Meidän pitäisi lakata puhumasta uuden Nokian tulemisesta, sillä se Nokia on jo keskuudessamme. Se on se kaikki osaaminen. Tärkeää on myös Nokian luoma maailmanvalloittaja-asenne.

3. Ihmisiltä opittua

Monet johtajat painottivat, että menestystä ei rakenneta ilman osaavia ja motivoituneita ihmisiä. Hyvistä osaajista pitää myös pitää huolta: työn pitää olla mielenkiintoista, työilmapiirin kunnossa ja palkan reilu. Hyvästä asenteesta pitää palkita.

On tärkeää, että ihmiset luottavat toisiinsa. Kun luottamus yritykseen ja työkavereihin on olemassa, kaikki tekevät töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Palautteenantoyritys HappyorNotin toimitusjohtaja Heikki Väänänen kiteytti: "Tyytyväisiä asiakkaita voi olla vain, jos on tyytyväiset työntekijät."

4. Maailman parantaminen

Moni osaaja kertoi kiinnostuneensa tekniikan alasta, koska näki sen keinoksi muuttaa maailmaa. Edistyneiden teknologioiden avulla voimme parantaa ihmisten elämää: vähentää päästöjä tai köyhyyttä, parantaa sairauksia, tuoda halpaa energiaa, levittää tietoa…

Maailma on myös pienentynyt. Ei tarvita suuryhtiön muskeleita, jotta saa tuotteen markkinoille. Markkinointikulut ovat murto-osa 15 vuoden takaisesta.

Meillä on mahdollisuus muuttaa maailmaa. Käytetään se. Jaetaan ideoita ja osaamista. ×

Pekka Leiviskä

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Jaa artikkeli