AJASSA

Opiskelijavaikuttaja Seinäjoelta

Akavan opiskelijoiden uusi puheenjohtaja Maria Jokinen ja hoitokoira Vohveli.

Kuva Helena Hagberg

Opiskelijat. Maria Jokista, 25, ajaa halu ratkaista ongelmia ja puolustaa oikeudenmukaisuutta. Siksi hän lähti mukaan opiskelijapolitiikkaan.

– Haluan tehdä hyvää lähipiirini lisäksi yhteiskunnalle, teollista muotoilua Metropolia Ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jokinen sanoo.

Metropolian opiskelijakunnan hallituksessa ja Suomen opiskelijakuntien liiton hallituksessa toiminut Jokinen aloitti tammikuussa Akavan opiskelijoiden uutena puheenjohtajana.

Mitä Akavan opiskelijoilta voi odottaa vuonna 2019? Ainakin eduskuntavaalit tulevat Jokisen mukaan näkymään.

– Pyrimme kannustamaan nuoria äänestämään.

Seinäjoelta kotoisin oleva Jokinen on myös itse ehdolla eduskuntavaaleissa, Vaasan vaalipiirissä kokoomuksen riveissä.

– Olen oppinut, että polkuja voi olla monia. Opiskelen teollista muotoilua, mutta nyt edessä siintää ehkä poliittinen tai vaikuttajaura.

TEKin jäsenyyttään Jokinen kiittää siitä, että TEKin tapahtumissa on ollut mahdollisuus verkostoitua.

– On tärkeää tuntea ihmisiä, joiden kanssa voi toteuttaa projekteja.

Jokista harmittaa erityisesti tekniikan alan imago maskuliinisena ja kylmänä.

– Vaikka eihän se oikeasti ole sitä! Miten saisimme konkretisoitua tekniikan alaa niin, että tytötkin kokisivat sen omakseen? ×

Katariina Rönnqvist

Vastapainoa digi-intoilulle

Pekka Vahvanen: Kone kaikkivaltias – Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan. Atena 2018.

Kirjat. Toimittaja Pekka Vahvanen toteaa, että hänen kirjansa Kone kaikkivaltias – Kuinka digitalisaatio tuhoaa meille kaiken arvokkaan sydämenä on kysymys edistyksestä: Tuoko teknologian kehitys yhteiskunnallista ja moraalista edistystä ja onnea?

No, ei se Vahvasesta siltä näytä.

Hän kaivaa esiin tietotekniikkaan liittyviä edistysloukkuja. Vaarana on, että tietotekniikka tekee hallaa älylliselle kulttuurillemme. Miten käy kyvyllemme ajatella, jos älylaite vie keskittymiskykymme? Ja miksi Piilaakson teknologiagurujen lapset käyvät usein kouluja, joissa uutta teknologiaa ei juuri näy?

Vahvanen arvelee, että jatkuva netissä roikkuminen nakertaa merkityksentunnettamme ja kaventaa ihmisenä olemisen ulottuvuuksia. Netistä löytyvät jutut kiinnostavat enemmän kuin käsivarresta kiskova oma lapsemme.

Teknologinen kehitys tuo Vahvasen mielestä myös työttömyyden uhan. McKinseyn mukaan taloudellisen muutoksen vaikutukset ovat nyt 3 000-kertaiset teolliseen vallankumoukseen verrattuna.

Vahvanen on lyönyt jopa vetoa taloustieteilijä, kansanedustaja Juhana Vartiaisen – joka ei siis usko tekoälyn juurikaan vaikuttavan työllisyyteen – kanssa siitä, onko Suomen ja Ruotsin työllisyysasteiden keskiarvo vuonna 2033 alhaisempi kuin kesällä 2018.

Vahvanen ei näe koneiden vapauttavan meitä onnelliseen joutilaisuuteen, vaan tyhjyyteen ja tarkoituksettomuuteen.

Tietotekniikka kasvattaa hänen mukaansa myös katastrofipotentiaalia, kun tekoälyn avulla rakennetaan autonomisia asejärjestelmiä.

Vai onko kyse kuitenkin vain siitä, miten laitteita käytetään? Vahvanen ottaa esille Oxfordin yliopiston aivotutkijan Susan Greenfieldin näkemyksen. ”Milloin terve järki on automaattisesti voittanut helpot, tuottoisat tai nautinnolliset mahdollisuudet?”

Teknologian ja digitalisaation merkitys tulevaisuudellemme on epäilemättä valtava – toivottavasti kuitenkin enemmän hyvässä kuin pahassa. ×

Kirsti Levander

Uusi jäsenetu toiminimiyrittäjille

Kuva Getty Images

Kuva Getty Images

Jäsenedut. TEKin UKKO.fi-jäsenetu laajenee. Saat nyt UKKO Pron kuukausimaksusta 20 prosentin alennuksen eli koko palvelun 47,99 €/kk (normaalisti 59,99 €/kk).

UKKO Pro on tarkoitettu toiminimiyrittäjille, jotka voivat palvelun avulla automatisoida kirjanpitonsa ja säästää näin tilitoimistokuluissa. Palvelun kautta voi myös perustaa ilmaiseksi toiminimen, jos sellaista ei vielä ole. ×

Tiina Henry-Biabaud

Lisätietoa: www.tek.fi/yrittajyys

Juhlavuosi avaa juhlarahaston

Historia. Tekniikan museon säätiö ja käytännössä samalla myös museo perustettiin Helsingin Kuninkaankartanonsaareen 1969. Yleisölle museo avattiin 1972. TEK on yksi Tekniikan museon säätiön perustajajäsenistä.

50 vuotta täyttävän museon näyttelyt kertovat ajan, ihmisen ja teknologian suhteesta virittäen ajatukset samalla tulevaisuuteen. Kokoelmissa vaalitaan teknologian ja teollisuuden perintöä, tallessa on yli 56 000 esinettä ja 55 000 valokuvaa.

Missionsa ja hankkeidensa toteuttamiseksi museosäätiö perustaa kevään kuluessa juhlarahaston.

Juhlavuoden ohjelma alkaa ilmaisella yleisötapahtumalla 9.2.2019 klo 12–15. ×

Kirsti Levander

Ajankohtaiset tapahtumat: www.tekniikanmuseo.fi

Kenelle Akavan yrittäjäpalkinto?

Palkinnot. Tunnetko ansioituneen yrittäjän tai ammatinharjoittajan? Ehdota häntä Akavan yrittäjäpalkinnon saajaksi 15. helmikuuta mennessä. Palkintona jaetaan 1 000 euroa kohdennettuna yrittäjän osaamisen kehittämiseen. Voittaja julkistetaan 26.4.2019. ×

Katso ohjeet ja tee ehdotus: www.akava.fi/yrittajapalkinto

Pitkän matematiikan kirjoitti vuonna 2018 reilu 37 % ylioppilastutkinnon suorittaneista.

Lähde: Verkkouutiset.fi, Ylioppilastutkintolautakunnan tilastot

Jaa artikkeli