AJASSA

Yrittäjille ikioma koulutusohjelma

Teksti Henrik Muukkonen
Kuva
Getty Images

Yrittäjyys-
akatemia sopii sekä aloitteleville että jo pidemmälle ehtineille.

TEKin yrittäjyysvaliokunta on kehittänyt yrittäjien avuksi Yrittäjyysakatemian. Akatemian on tarkoitus koota kaikki TEKin tai TEKin kumppaneiden yrittäjille suunnatut koulutukset ja muut tilaisuudet yhtenäiseksi koulutusohjelmaksi.

Koulutusohjelma tulee kattamaan koko yrittäjyyden kaaren ja siihen sisältyy yritystoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen liittyviä jaksoja.

TEKin yrittäjyysvastaavan Martti Kiviojan mielestä Yrittäjyysakatemia on merkittävä täydennys TEKin yrittäjille suunnattuun toimintaan.

– Tähänkin asti on järjestetty paljon erilaisia koulutuksia ja muita tapahtumia eikä niistä olla luopumassa. Yrittäjyysakatemian alle luodaan näiden lisäksi kokonainen koulutusohjelma, joka kattaa yrittäjyyden eri osa-alueet. Tällaista TEKillä ei ole ennen ollut ja koska sille on kysyntää, on se nyt päätetty toteuttaa.

Tarkoitus on tuoda myös koulutusohjelman rinnalle myöhemmin verkkovalmennus.

– Itselläni on ollut jo jonkun aikaa ajatus yrittäjille suunnatusta verkkokoulutuksesta ja nyt kun valiokuntakin innostui asiasta, saadaan tämäkin ajatus ehkä toteutettua.

Yrittäjyysakatemia alkaa yksittäisillä tapahtumilla. Ensimmäisenä on vuorossa TEKin 10. maaliskuuta järjestämä Minustako yrittäjä? -koulutustilaisuus.

Tapahtuma on suunnattu alkaville yrittäjille tai yrittäjyyttä miettiville. Kouluttajana on NewCo Helsingin asiantuntija. Koulutuksessa käydään läpi alkuvaiheen keskeisimmät asiat kuten liiketoimintasuunnitelma, yrityksen perustaminen, yhtiömuodon valinta, työttömyysturva ja YEL.

Seuraavaksi vuorossa on 23. maaliskuuta yhteistyössä AKYn eli Akavalaisten yrittäjien kanssa toteutettava Oman osaamisen myyminen, jossa kouluttajana on Taru Uhrman Pro-Storiesista. Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille konkreettisia työvälineitä oman osaamisensa esille tuomiseen ja myyntineuvotteluiden läpiviemiseen tuloksekkaasti.

Molemmat tapahtumat striimataan TEKin sivuilla, joten niitä pääsevät seuraamaan myös kauempana asuvat. ×

Joulukuinen lakko vauhditti työehtosopimusneuvotteluita

TES. Ylempiä toimihenkilöitä koskevia työehtosopimusneuvotteluja on
käyty syksystä saakka. Osa YTN:n sopimuksista on päättynyt jo viime lokakuussa ja viimeisimmätkin sopimukset ovat päättyneet tammikuun lopussa. Lehden mennessä painoon ei neuvottelutuloksia uusista sopimuksista ole saatu.

Joulukuussa järjestettyihin työtaisteluihin osallistui myös suuri määrä TEKin jäseniä ja lakkoon sitouduttiin kiitettävästi, mikä oli tärkeä viesti työnantajapuolelle. Työtaistelun ansiosta neuvottelut ottivat suuren harppauksen eteenpäin. Kiitos jokaiselle osallistuneelle! Toivomme uusien sopimusten syntyvän pikaisesti. Palkaton työajanpidennys on edelleen suurin neuvotteluja hiertävä kysymys. ×

Sara Salomaa

Lisätietoa: www.ytn.fi/neuvottelut

Teemu Hankamäki
jatkaa YTN:n
puheenjohtajana

Teemu Hankamäki

Järjestö. YTN:n sääntömääräinen syyskokous on valinnut hallituksen seuraavalle kaksivuotiskaudelle 2020-2021. Ylemmät toimihenkilöt YTN:n hallituksen puheenjohtajana jatkaa Tekniikan akateemiset TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki.

Varapuheenjohtajiksi valittiin puheenjohtaja Samu Salo Insinööriliitosta, työmarkkinajohtaja Riku Salokannel Suomen Ekonomeista ja yksikönjohtaja Ville-Veikko Rantamaula Tradenomeista.

Lisäksi hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Hannele Aikio (TEK), Ari Anttila (TEK), Karoliina Huovila (Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat), Kosti Hyyppä (Ekonomit), Minna Hälikkä (Vakava), Jyrki Kopperi (IL), Lasse Laurikainen (IL), Salla Luomanmäki (Akavan Erityisalat) ja Jaana Meklin (Suomen Lakimiesliitto). ×

Uusia osaajia TEKiin

Mikko Särelä

Satu Taivainen

Katja Sulenko

Kirsi Kemppi

Nimitykset. TkT Mikko Särelä aloittaa 1.4. vaikuttamisen asiantuntijana elinkeino- ja innovaatiopolitiikassa. Särelä on työskennellyt viimeksi Aalto-yliopistossa projektipäällikkönä EIT-palveluissa. Särelä on Helsingissä vihreiden kaupunginvaltuuston varajäsen. Hän on toiminut aikaisemmin myös TEKin valtuutettuna.

Kauppatieteiden maisteri Satu Taivainen siirtyi TEKin palvelupäälliköksi Suomen Ekonomien projektipäällikön tehtävistä. Taivainen aloitti työt 13.1. Hän vastaa TEKin jäsenpalvelusta ja asioinnin kehittämisestä monikanavaisessa ympäristössä.

Kasvatustieteiden maisteri Katja Sulenko siirtyi uravalmentajan tehtäviin Seure Henkilöstöpalveluista, jossa hän on työskennellyt henkilöstökonsulttina opetuksen ja varhaiskasvatuksen rekrytoinneissa. Sitä ennen hän työskenteli TE-palveluissa. Sulenko aloitti 7.1. TEKissä.

OTM Kirsi Kemppi on palkattu TEKin lakipalveluihin perhevapaan sijaiseksi. Hän aloitti työt 2.1. ja siirtyi TEKiin Superista, jossa hän toimi lakimiehenä. ×

TOP 10

Nokia on suurin

Kymmenen suurinta TEKin jäsenten työn­antajayritystä kokojärjestyksessä sen mukaan, kuinka monta tekkiläistä on yrityksen palkkalistoilla.

1. Nokia

2. ABB

3. Valmet

4. VTT-konserni

5. Pöyry

6. Sweco

7. Wärtsilä

8. Ramboll

9. SSAB Suomi

10. Fortum

Lähde: Tekniikan akateemiset TEK, Työmarkkina­tutkimus 2019

TEK-lehti uudistui

Jäsenetu. Edessäsi on nyt hieman uudistunut TEK-lehti. Siirsimme Ajassa-osion lehden alkuun ja lisäsimme loppuun päätoimittajan oman palstan. Lisäksi suurensimme hieman leipätekstiä, koska se helpottaa lukemista.

Aiomme jatkossa lähettää lukijoille myös TEK-lehden uutiskirjeitä. Tämä on uusi palvelu TEKin jäsenille. Jos et halua saada uutiskirjettä, voit perua sen. ×

Henrik Muukkonen

1995

Työttömien tekniikan alan yliopisto­koulutettujen määrä marraskuussa 2019, mikä on noin 3 % työvoimasta.

Lähde: www.tek.fi/fi/uutishuone/
tutkimukset/tyollisyystilastot

Jaa artikkeli