OPISKELIJAT

Unikorni-yrittäjyyskilpailun voitti Tampereen yliopistossa opiskelevan Moona Kansasen (keskellä) Piece of Jeans, joka tekee uniikkeja farkkutuotteita sataprosenttisesti kierrätetyistä farkuista. Kuvassa mukana myös finalisteja, järjestäjien edustajia ja tuomaristoa.

Moona Kansanen voitti Unikornin

Tekniikan akateemiset TEKin ja Ekonomien opiskelijoille suunnatun Unikorni -yrittäjyyskilpailun on voittanut Tampereen yliopistossa opiskelevan Moona Kansasen Piece Of Jeans.

Piece Of Jeans tekee käsityönä uusia, persoonallisia ja uniikkeja farkkutuotteita sata­prosenttisesti kierrätetyistä farkuista. Loppu­tuote on ekologinen vaihtoehto, jolla hyödynnetään kuluttajien ylijäämää ja vähennetään hävikkiä.

Leijonan luola -tyyliseen finaaliin oli selvittänyt tiensä alkukarsinnan kautta viisi tiimiä. Ne yrittivät kukin vuorollaan vakuuttaa liikeideansa erinomaisuuden tuomaristolle, jonka muodostivat kokeneet yrittäjät ja sijoittajat Lennu Keinänen, Ilkka Lavas, Unna Lehtipuu ja Marko Parkkinen.

Panokset olivat kovat, sillä voittajalle oli luvassa 4 000 euron rahapalkinto. Lisäksi finalistien kesken jaettiin Fondian 5 000 euron arvoinen startup-paketti sekä Hansdotterin 2 500 euron arvoinen brändäysworkshop.

Tuomaristo ei päästänyt tiimejä helpolla, vaan esitti näille tiukkoja kysymyksiä. Osaan kysymyksistä oli osattu varautua. Tässä auttoi oman hyvän valmistautumisen lisäksi myös tiimeille alkukarsinnan ja finaalin välillä tarjottu kokeneiden mentoreiden apu.

Tuomaristolle valinta ei ollut helppo, vaan se mietti valintaansa tiukasti. Marko Parkkinen tiivistikin kilpailun tason osuvasti: ”Välillä taso on heikko, tänään ei ollut. Kun akateemiset ihmiset lähtevät yrittäjiksi, jälki on huikea”.

Fondian startup-paketin tuomaristo kohdisti Oulun yliopistosta tulevien Aleksi Poropudaksen ja Mikko Järveläisen edustamalle Carbon Deedille. Carbon Deed tarjoaa hiilidioksidikompensaatiota yrityksille ja yksityishenkilöille istuttamalla puita käyttämättömälle maa-alalle, kuten entisille maatalousmaille ja turvetuotannosta poistuneille suonpohjille.

Hansdotterin bärndäysworkshopin sai Cryptic Cargo, joka on kehittänyt siirrettävän, itse­ohjattavaan pakohuone-elämykseen. Elämys koostuu pakopeliesineillä täytetystä matka­laukusta ja älypuhelinsovelluksesta. Kehittäjiensä Laura Aaltosen ja Max Sandbergin mukaan pelit ovat niin helppokäyttöisiä, että niitä voi kuka tahansa pelata itsenäisesti, mutta tarvittaessa niille on tarjolla myös pelinohjausta. Tuomarit pitivät konseptia jopa huimana.

Välillä taso on heikko, tänään ei ollut.

Unikorni jatkuu taas

Palkintojen ulkopuolelle jäi kaksi tiimiä, joiden töissä tuomaristo näki kuitenkin suuria mahdollisuuksia.

LUTin Joonas Heinosen ja Juho Heiskasen Pikadev on kehittänyt rekrytointialustan parantamaan ohjelmistokehittäjien työllistymistä. Pikadev on onnistunut saamaan yhteistyökumppaneikseen jo yli 60 yritystä.

Toinen varsinaisten palkintojen ulkopuolelle jäänyt tiimi oli niin ikään LUTista lähtöisin oleva Emilia Rissasen ja Eerika Jokelaisen Ele Consultation, joka tarjoaa digitaalisen markkinoinnin palvelualustan yrityksille, freelancereille sekä kaikille digitaalisen markkinoinnin myyjille ja ostajille.

Unikorni-yrittäjyyskilpailu järjestettiin nyt toisen kerran. Finaali oli Helsingissä marraskuun lopussa. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen, tehdä näkyväksi opiskelijayrittäjyyttä ja tuoda esille sitä, että TEK ja Ekonomit ovat kiinnostuneita yrittäjistä ja haluavat auttaa heitä eteenpäin.

Kilpailu järjestetään myös ainakin kolmannen kerran, joten jos sinulla on kaupallistettavissa oleva idea, jolla haluaisit mukaan, seuraa kevään mittaan julkaistavaa aikataulua osoitteessa www.unikorni.fi. ×

Katso kisan tallenne: unikorni.tek.fi

Unikorni-yrittäjyyskilpailun voitti Tampereen yliopistossa opiskelevan Moona Kansasen (keskellä) Piece of Jeans, joka tekee uniikkeja farkkutuotteita sataprosenttisesti kierrätetyistä farkuista. Kuvassa mukana myös finalisteja, järjestäjien edustajia ja tuomaristoa.

Unikorni-yrittäjyyskilpailu järjestettiin nyt toisen kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen ja tehdä näkyväksi opiskelijayrittäjyyttä. Tapahtuma kiinnosti myös yleisöä.

Jaa artikkeli