AJASSA

Kaksi uutta lasten ja vähän aikuistenkin kirjaa

Kirjat. Lasten houkutteleminen ohjelmistotestauksen ja luonnontieteiden pariin on nyt helpompaa kuin koskaan ennen, jos uskoo, että kirjoissa on voimaa.

Avaruusfysiikan professori Minna Palmroth ja kemian diplomi-insinööri, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen ovat kirjoittaneet lastenkirjan Prinsessa, leijona ja maailmankaikkeuden salaisuus. Kirjan on tarkoitus innostaa erityisesti leikki-ikäisiä tyttöjä luonnontieteiden maailmaan.

Palmroth ja Hiltunen kertovat halunneensa luoda kirjan, jossa tytöt ovat pääosassa, seikkailijoina ja ongelman ratkaisijoina. Kirja ottaa kantaa myös valetietoon ja sen lisääntymiseen.

Kirjan on kuvittanut Sari Airola.

Kari Kakkosen Dragons Out – Lohikäärmeistä, ritareista ja ohjelmistotestauksesta taas johdattelee lapset ja myös aikuiset ohjelmistotestauksen maailmaan. Sekä suomeksi että englanniksi ilmestynyt kirja kertoo kahden lapsen seikkailuista, joissa lohikäärmeet häiritsevät kyliä ja linnoja. Kirjassa on kaksikerroksinen rakenne ja sen voi lukea vain seikkailukirjana. Toisen kerroksen muodostavat selittävät osuudet, joissa kerrotaan tarkemmin ohjelmistotestauksesta. Kakkosen mukaan kirja on suunnattu erityisesti lapsille, mutta tarkoitettu kaikille yli kymmen­vuotiaille.

Dragons Outin on kuvittanut Adrienn Széll.

Kirjoja voi hyvin lueskella samalla, kun odottaa tämänvuotista Mahtavaa matematiikka -päivää, jota vietämme torstaina 5. marraskuuta 2021. Mahtavaamatematiikkaa.fi-sivulta löydät lisää kiinnostavaa materiaalia ja tehtäviä, kun liekki leimahtaa. ×

Henrik Muukkonen

Työstä ei ole viisasta pitää liikaa. Se ei aina rakasta takaisin.

Reetta Räty

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessori Helsingin Sanomissa 22.1.2021

Kuva Samuli Karala

Hae apurahaa tekniikan tutkimiseen

Apuraha. Tekniikan edistämissäätiön apurahahaku on avoinna 10.2.2021 saakka. Säätiö myöntää apurahoja teknilliseen tutkimustoimintaan. Apurahoja myönnetään perustutkinto-opiskelijoille, jatko-opiskelijoille sekä post doc -tutkijoille. Pääpaino apurahojen jaossa on jatko-opinnoissa.

Tekniikan edistämissäätiön apurahoilla halutaan myös kannustaa suomalaisia tohtoriopiskelijoita ulkomailla opiskeluun. Apurahojen myönnössä huomioidaan myös ulkomaalaiset post doc -tutkijat, jotka työskentelevät suomalaisessa yliopistossa. ×

Sara Salomaa

Lue lisää: www.tekniikanedistamissaatio.fi

Etätyöpakko lisäsi työn imua

Työelämä. Tampereen korkeakouluyhteisön henkilöstö koki entistä enemmän työn imua, kun heidät käskettiin etätöihin. Tämä selviää julkaisusta, jossa seurattiin Tampereen korkeakouluyhteisön henkilöstön työhyvinvoinnin kehitystä keväällä 2020.

Pakotetun etätyön aikana työn imu lisääntyi 50 prosentilla, pysyi samana 36 prosentilla ja laski 14 prosentilla tutkituista työntekijöistä. ×

Henrik Muukkonen

Jaa artikkeli