PÄÄKIRJOITUS

Miten paljon on tarpeeksi?

Olen pääsääntöisesti iloinen veronmaksaja. Veroilla kerätyillä varoilla maksamme monta hyvää palvelua, kuten laadukkaan peruskoulutuksen, kattavan terveydenhuollon, turvaverkkona toimivan sosiaaliturvan ja maksuttoman yliopistokoulutuksen.

Ymmärrän, miksi veroja kannetaan. Verotuksen täytyy kuitenkin olla oikeudenmukaista. Ansiotuloverotuksen osalta kolistellaan jo oikeudenmukaisuuden rajoja ja jopa ylitetään ne.

Tekkiläisen diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli viime vuoden lokakuussa 5 100 euroa ja keskipalkka 5 564 euroa kuukaudessa. Mediaanipalkka nousi 2,3 prosenttia eli 114 euroa edellisvuodesta.

Reilua ei ole se, että yli puolet tästä palkankorotuksesta menee veroihin. Marginaalivero mediaanipalkalla on Veronmaksajien laskelman mukaan 51,8 prosenttia. Se ei ole kannustavaa. Verotuksen painopistettä olisi muutettava siten, että verotus kohdistuisi nykyistä enemmän kulutukseen. Se olisi ympäristönkin kannalta kestävää. Työtä, osaamista ja ahkeruutta pitäisi verottaa kevyemmin.

P.S. Tekniikan akateemiset TEK juhlii tänä vuonna 125-vuotista taivaltaan. TEKin edeltäjä Suomenkielisten Teknikkojen Seura perustettiin tammikuun lopulla vuonna 1896. Tuolloin pieni joukko suomenmielisiä insinöörejä ja arkkitehteja kokoontui Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran taloon perustamaan uutta seuraa, jonka tehtävänä olisi edistää teknillisillä aloilla suomen kieltä ja kirjallisuutta.

Juhlimme vuotta ja nostamme esille teknologian ja sen tekijöiden roolia ekologiseen, taloudelliseen ja inhimilliseen kestävyyteen liittyvissä teemoissa. ×

Jari Jokinen

jari.jokinen@tek.fi

Jaa artikkeli