AJASSA

TEK kehittää yrittäjäjäsentensä edunvalvontaa

Yrittäjyys. TEK on liittynyt Akavan yrittäjien ja itsensä työllistäjien edunvalvontajärjestö Entreen.

TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia työskentelee pää- tai sivutoimisena yrittäjänä, ja työelämän murroksessa joukko kasvaa entisestään.

– On tärkeää, että heidän etujaan ajetaan mahdollisimman hyvin. Isommalla joukolla saamme tuotua kantojamme esiin aiempaa paremmin päätöksenteossa, kertoo TEKin yrittäjyysasioista vastaava asiamies Martti Kivioja.

Entre toimii akavalaisten liittojen yhteistyöjärjestönä yrittäjäjäsenten ja itsensä työllistäjien edunvalvonnassa. Järjestöön kuuluu nyt 17 akavalaista liittoa.

Kyseessä on samankaltainen edunvalvontajärjestö kuin ovat yksityisen sektorin Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

TEK on tehnyt jo muutenkin pitkään yhteistyötä yrittäjyysasioissa muiden ammattiliittojen kanssa. Vuoden 2015 lopulla TEK oli mukana perustamassa Akateemiset yrittäjät AKYa, johon kuuluu nyt kahdeksan akavalaista liittoa. ×

Aku Karjalainen

Tutustu yrittäjille suunnattuihin palveluihin: www.tek.fi/yrittajyys

Lue koko artikkeli: lehti.tek.fi/entre

Tekkiläisten yrittäjien ansiot nousussa

Kuva Joel Karppanen

Yrittäjyys. Suurimmalta osin tekkiläinen yrittäjyys on sivutoimista oman osaamisen hyödyntämistä, mielenkiinnon seuraamista ja lisäansioiden hankintaa. Yhdeksän kymmenestä TEKin yrittäjäjäsenestä toimii yksin tai yrityksessä, jonka henkilöstömäärä on alle kymmenen.

Tekkiläisten yrittäjyys ei ole sidottua toimialaan. Suosituin toimiala on arkkitehti- ja insinööripalvelut sekä niihin liittyvä konsultointi.

Verrattuna vuoteen 2015 sekä pää- että sivutoimisten tekkiläisyrittäjien vuosiansiot ovat nousseet. Päätoimisilla laskutettujen päivien keskihinta oli 650 euroa, sivutoimisilla 600 euroa.

TEKin jäsenten yrittäjyyttä tutkittiin viime lokakuussa osana TEKin työmarkkinatutkimusta. TEKin jäsenistä 6 prosenttia on yrittäjiä. Heistä päätoimisia yrittäjiä on kolmasosa. ×

Katariina Rönnqvist

Lue lisää tutkimustuloksista: lehti.tek.fi/TMT16-yrittaja

Digitalisaatiosta säästöjä kunnille

Digitalisaatio. Kuntapalveluiden digitalisoinnissa on merkittävä säästöpotentiaali, selviää valtiovarainministeriön selvityksestä.

Selvityksen esille nostamat keinot ovat jo osin käytössä kunnissa. Jäljellä oleva valtakunnallinen säästöpotentiaali nopeasti toteutettavissa keinoissa on noin 7–23 miljoonaa euroa. Hitaammin toteutettavissa olevien keinojen säästöpotentiaali on arviolta 440–680 miljoonaa euroa. 

Selvityksessä esitetyt luvut ovat suuntaa-antavia.

Helpoimmin digitalisoituminen on hyödynnettävissä kunnan tukipalveluissa. Suurimmat säästöt kuitenkin saavutetaan digitalisoimalla kunnan varsinaisia palveluita. ×

Aku Karjalainen

Anna ongelmasi jatko-­opiskelijoiden ratkaistavaksi

Tohtorit. TEK järjestää 21.4. yhdessä Aalto-yliopiston jatko-opiskelijayhdistys Aallonhuippujen kanssa Docjam-työpajan, jossa tohtoriopiskelijat ja vastavalmistuneet tohtorit ratkaisevat yritysten ongelmia.

Työpajaan osallistuvia yrityksiä pyydetään määrittelemään ratkottava, yrityksen toimintaan liittyvä ongelma tai haaste etukäteen. Yritys voi myös esittää innovaation, joka tarvitsee jatkojalostamista. Aallonhuiput & TEK Docjam -työpaja on yrityksille maksuton, ja se järjestetään Otaniemen Design Factoryssa. ×

Aku Karjalainen

Lue lisää: www.tek.fi/docjam

Kasvun Osaaja – nyt sinua tarvitaan

Osaaminen. Jos haluat näyttää kyntesi kasvuyrityksessä, hae mukaan Kasvun Osaajaksi!

Suomen suurimmassa yritysten kasvun sparrausohjelmassa Kasvu Openissa seulotaan kevään ja kesän aikana sata yritystä, joilla on intohimoa kasvaa ja lupaava liikeidea, mutta myös rohkeutta kertoa, mihin ne tarvitsevat apua sinulta.

Tiedätkö, miten päästään uusille markkinoille? Osaatko lanseerata uusia tuotteita ja palveluja? Onko sinulla kokemusta strategiatyöskentelystä, markkinoinnista tai johtamisesta? Tai hallitsetko jonkin muun liiketoiminnan alueen? Jos vastauksesi on kyllä, hae mukaan Kasvun Osaajaksi.

Pk-yrityksissä on potentiaalia. Kasvun Osaajat tarjoaa sinulle mahdollisuuden oppia tuntemaan suomalaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Se antaa osallistujalle tilaisuuden tuoda esiin ja antaa osaamisensa ja kokemuksensa eteenpäin pk-yrityksen käyttöön.

Myös uudet työpaikat avautuvat juuri pk-yrityksiin. Osallistumalla voit luoda itsellesi työpaikan, päätyä hallitustyöskentelyyn tai sijoittajaksi. Kun lähdet mukaan, pääset kuulemaan enemmän ja neuvottelemaan yrityksen ja omasta tulevaisuudestasi. Oleellista on tekemisen meininki!

NÄIN HAET MUKAAN!

1. Tustustu Kasvun Osaajiin www.kasvuopen.fi/kasvun-osaajat

2. Rekisteröidy Kasvun Osaajat -verkkosivustolta linkin kautta PIIK-palveluun, jossa osaajat ja kasvuyritykset kohtautetaan.

3. Osallistu mahdollisuuksiesi mukaan infotilaisuuksiin Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Oulussa tai Kuopiossa.

4. Etsi itsellesi yrityspari PIIK-palvelussa. Sata yritystä mukaan touko-, kesä- ja elokuun aikana. Kiinnitykset 11.8. mennessä.

5. Osaajat pääsevät rinnallakulkijoiksi Kiito­rata­päivissä syys-lokakuussa. ×

Kirsti Levander

”Hyvä esimiestyö kaksin­kertaistaa henkilöstö­tuottavuuden ja vastaavasti huono puolittaa sen.”

Ossi Aura

Henkilöstötuottavuuden tutkija ja kehittäjä TEKin blogissa 7.3.

”Työelämää ja työaikoja pitää uudistaa niin, että työn vetovoima säilyy ja ihmiset pysyvät pitkään tuottavina ja hyvinvoivina.”

Antti Koivula

Työterveyslaitoksen johtaja Työterveyslaitoksen tiedotteessa 16.2.

Kesätyöntekijä, muista nämä

Opiskelijat. Tee kirjallinen työsopimus. Selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta tai toimisääntöä. Jos haluat lomailla kesätyön aikana, sovi siitä etukäteen. Jos sopimus arveluttaa, lähetä se TEKin lakimiehen luettavaksi ennen allekirjoittamista. Lisätietoa: www.teekkarintyokirja.fi > Työnhaku > Kesätyösopimuksen teko

Liity IAET-kassaan heti työsuhteesi alussa. Kerrytät ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Toimita verokorttisi työnantajallesi mieluiten heti työsuhteesi alussa. Jos toimitat verokortin liian myöhään, työnantaja joutuu perimään palkastasi 60 prosenttia veroa.

Pyydä apua, kysy neuvoa. Sinulla on oikeus saada perehdytystä työhösi. Saat apua myös työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä sekä TEKistä.

Huolehdi palkastasi. Tarkista palkkakuitistasi, että saat sovitun palkan ja tiedot ovat oikein. Jos et pitänyt lomaa kesätyösi aikana, varmista työn loputtua, että sinulle maksettiin lomakorvaus.

Pidä kiinni työajoista. Työaikalaki koskee myös kesätyöntekijää. Jos teet ylitöitä, ne on korvattava sinulle erikseen.

Pyydä kirjallinen työtodistus, kun kesätyösi loppuu. Todistuksesta voi olla paljonkin apua seuraavaa työpaikkaa hakiessasi. Sopivasta kesätyöpaikasta kannattaa myös kysyä suosittelija tuleviin koitoksiin.

Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiilisi. ×

Katariina Rönnqvist

Jaa artikkeli