AJASSA

Uusi työaikalaki voimaan ensi vuoden alussa

– Hyvää uudessa työaikalaissa on se, että työaikalakia sovelletaan jatkossa myös etätyöhön, YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki toteaa.

– Hyvää uudessa työaikalaissa on se, että työaikalakia sovelletaan jatkossa myös etätyöhön, YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki toteaa.

Kuva Helena Hagberg

Läinsäädäntö. Uusi työaikalaki on hyväksytty eduskunnassa ja astuu voimaan 1.1.2020.

Lain soveltamisala on varsin laaja, lähtökohtaisesti sen piiriin kuuluvat kaikki palkansaajat, myös ylemmät toimihenkilöt. Poikkeuksena ovat työt, joita tehdään kokonaan muualla kuin kiinteässä työpisteessä, joissa työ on luonteeltaan liikkuvaa tai joissa työntekijän työaika määräytyy valtaosin asiakkaan kanssa sovittujen aikataulujen mukaan.

– Asiantuntijatyössä on näitä piirteitä, joten lain käytännön soveltamisessa on pidettävä huolta siitä, että ulkopuolelle jäävät eduskunnan tahdon mukaisesti vain tehtävät, joihin lain mukainen sääntely ei tosiasiallisesti sovellu. Tämän tyyppisestä työstä mainitaan esimerkkinä kauppaedustajan tai kiinteistövälittäjän työ, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki sanoo.

– Erityisesti uusia työsopimuksia tehtäessä kannustan jäseniämme tarkistuttamaan sopimuksen työaikakirjaukset TEKin lakimiehellä. Samalla tulee katsottua muutkin työehdot kohdalleen, toteaa Hankamäki.

Joustotyö ja työaikapankki

Keskeisiä uudistuksia työaikalaissa ovat myös joustotyöajan ja lakisääteisen työaikapankin käyttöönotto.

– On hyvä, ettei työaikaa sidota yhtä merkittävästi enää paikkaan, vaan työaikalakia sovelletaan jatkossa myös etätyöhön. Myös työaikapankkia koskevien säännösten tuleminen lakiin on myönteistä. Valitettavaa puolestaan on se, että matkustamiseen käytettyä aikaa ei edelleenkään lueta työajaksi, ellei se ole samalla työsuoritus. Korostaisin työsuojelun merkitystä varsinkin silloin, kun työaikana matkustaminen on säännöllistä ja siihen kuluu paljon aikaa, Hankamäki toteaa. ×

Kirsti Levander

#JäsenetKertovat, kun ottivat TEKiin yhteyttä

Jäsenpalvelut. Kyselimme loppuvuodesta, mitä apua olette saaneet TEKin jäsenpalveluista. Julkaisemme kokemuksianne kevään aikana TEKin somekanavissa Facebookissa ja LinkedInissä hashtagilla #JäsenetKertovat. Suuri kiitos kaikille vastanneille!

"Sain vaatimani bonuspalkkion puolen vuoden neuvottelun jälkeen. TEKin juristin apu oli nopeaa, vaivatonta ja avuliasta."

“Olen toiminut henkilöstön edustajana, ja TEK on auttanut kovasti verkostoitumaan muiden yritysten edustajien kanssa.”

"Homma hoitui aika sutjakkaasti ja sain kotiutettua minulle kuuluvat rahat. Lakipalvelu toi TEKin jäsenmaksun moninkertaisena takaisin."

"Sain ensin TEKin asiantuntijalta apua CV:n ja työhakemuksen tekemiseen. Sen jälkeen sain sparriapua päätöksentekoon sekä apua työsopimuksen sisältöön liittyvissä asioissa."

"TEKin palkkataulukot ovat olleet korvaamaton apu tietää, mitä mistäkin kuuluu maksaa. Ne ovat keskiarvoihin perustuessa hyvä argumentti työnantajalle, että muualla maksetaan paremmin, jos oma palkka ei nouse."

"Vanhenpainvapaan aikana olin etsimässä uutta suuntaa uralle. TEKin urapalvelut olivat tulossa kaupunkikierrokselle ja varasin ajan keskusteluun. Sparrauksen ansiosta sain CV:n fokusoitua uudella tavalla ja itselleni hahmottui tarkemmin, miten kannattaa edetä."

"Olin vaihtamassa työpaikkaa ja TEKin lakimiehelle soittamalla sain nopeasti varmistuksen siitä mikä irtisanomisaikani on ja miten pitää toimia. Hieno juttu!" ×

Tiina Henry-Biabaud

TEKin valmennukset hyväksyttiin aktiivimalliin

Kuva Getty Images

Aktiivimalli. Osallistuminen tiettyihin ammattiliittojen tarjoamiin, työllistymistä edistäviin palveluihin hyväksyttiin 1.4. alkaen aktiivimallin edellyttämäksi, työnhakijan aktiivisuutta kerryttäväksi toiminnaksi.

Katso TEKin sivuilta, mihin TEKin tarjoamiin valmennuksiin osallistuminen hyväksytään päivärahan hakijan aktiivisuudeksi. Tällä hetkellä tarjoamme verkko- ja henkilökohtaista valmennusta sekä pienryhmävalmennusta alueellisten työllistymisprojektien kautta.

Huomaathan, että 65 päivän tarkastelujaksosi tuli alkaa vasta 1.4. tai sen jälkeen, jotta voit täyttää valmennuksen avulla aktiivisuusedellytyksen. ×

Satu Myller

Lue lisää: www.tek.fi/aktiivimallivalmennus

TEK auttaa osaamisesi hinnoittelussa

Kuva Getty Images

Palkat. Tiedätkö, mitä alallasi tienataan? TEKin sivuille on päivitetty uusimmat palkkatiedot. Voit tarkastella palkkoja koulutusalan, toimiaseman tai työskentelysektorin mukaan.

Hyödynnä TEKin Palkkanosturi-palvelua, kun haarukoit sopivaa palkkatoivetta esimerkiksi uutta tehtävää varten. Palkkanosturilla tarkistat kätevästi palkkatasosi suhteessa muihin tekniikan alan asiantuntijoihin.

TEKin asiantuntijat antavat myös henkilökohtaista palkkaneuvontaa. ×

Tuunia Keränen

Lisätietoa: www.tek.fi/palkat

LUTEK-kerho aloitti

TEKin kerhotoiminta. Läntiselle Uudellemaalle tekkiläisten yhdyssiteeksi perustettu LUTEK-kerho käynnisti tomintansa. Jos olet kiinnostunut yhteisistä kerhoilloista ja tapahtumista, ota yhteyttä Raimo Mattilaan (etunimi.sukunimi@iki.fi). ×

TEK täytti tänä vuonna 123 vuotta.

Jaa artikkeli