AJASSA
Kolme mittalaitetta ja yksi avaruusohjelma
Palkinnot. Suomalaisen insinöörityöpalkinnon 2019 voittajasta kerrotaan TEK-lehdessä 3/2019. Loppusuoralle pääsi viisi ehdokasta, joista yksi ei halunnut tulla tässä vaiheessa esitellyksi julkisesti.
Lue lisää finalisteista verkkolehdestä: lehti.tek.fi/sitp-finalistit19
Aallon satelliitit nostivat suomalaisen avaruusbisneksen lentoon
Aalto-1 -opiskelijasatelliitin kehitystyöstä käynnistynyt avaruusohjelma on nostanut suomalaisen avaruusosaamisen uudelle tasolle. Aalto-1 ja -2 satelliitteja ovat seuranneet Reaktor Space Labin ja ICEYE:n kaupalliset satelliitit, avaruustutkimuksen huippuyksikkö taas rakentaa perustaa Suomen tieteelliselle avaruusohjelmalle.
Ehdokkaat: TkT Antti Kestilä, TkT Jaan Praks, DI Tuomas Tikka, tekn. yo. Rafal Modrzewski ja tekn. yo. Pekka Laurila.
Viljanlaadun mittaus onnistuu nyt pellon laidalla
Maailman ensimmäinen kädessä pidettävä viljalaboratorio analysoi viljan laadun puolessa minuutissa. Tieto auttaa maanviljelijää tekemään parempia bisnespäätöksiä. GrainSense-mittalaitteen avulla sadon arvo, viljan hinta ja käsittelykustannukset voidaan arvioida jo siinä vaiheessa, kun vilja vielä kasvaa pellolla.
Ehdokas: TkT Ralf Marbach.
Lue lisää finalisteista: lehti.tek.fi/sitp-finalistit19
Unta ja palautumista mittaava älysormus päätyi kuninkaallisiin käsiin
Oura-älysormus tarkkailee käyttäjänsä elintoimintoja ja antaa vinkkejä niin prinssi Harryn kuin kymmenientuhansien muiden käyttäjiensä hyvinvoinnin parantamiseen. Yhdistelmä hienoa designia, mittaustekniikkaa ja käyttäjäystävällistä tietotekniikkaa on tehnyt sormuksesta myyntimenestyksen. Oura-älysormuksen titaanikuori kätkee sisäänsä joukon antureita ja täysiverisen tietokoneen.
Ehdokkaat: DI Kari Kivelä, FM Markku Koskela, insinööri, eMBA Petteri Lahtela, FM Hannu Kinnunen, DI Harri Laakkonen, TkT Tero Vallius, DI Petteri Järvelä ja insinööri Teemu Haverinen.
Kotikäyttöön sopiva silmänpainemittari paljastaa sokeuttavan silmäsairauden
iCare-silmänpainemittarin hellävarainen mittausmenetelmä helpottaa glaukooma-silmäsairauden seulontaa. Kimmoketonometriateknologia mahdollisti myös ensimmäisen kotikäyttöön suunnatun silmänpainemittarin kehitystyön. Kimmoketonometri mittaa silmänpaineen havainnoimalla silmän pinnalle osuvan erittäin kevyen anturin kiihtyvyyttä.
Ehdokkaat: LT Antti Kontiola, DI Ari Kukkonen ja DI Mika Salkola. ×