TIE TOHTORIKSI

Sekunnin pilkkoja

Fyysisen ympäristömme digitaaliseksi pistepilveksi muuntava halpa etäisyyskamera on kuuma tutkimusaihe ympäri maailmaa. Yksi maailman kärkiryhmistä toimii Oulun yliopistossa.

Professori Juha Kostamovaaran ryhmällä on takataskussaan kaksi valttia: erittäin nopea laservalonlähde sekä vuosi­kymmenien kokemus laseretäisyysmittauksista. Kun Henna Ruokamo vuonna 2015 huomasi, että Kostamovaaran ryhmässä oli tarjolla väitöskirja­projekti etäisyyskamerateknologian parissa, päätti taitava elektroniikka­suunnittelija tarttua tilaisuuteen.

Ruokamo oli aikanaan tehnyt diplomityönsä samaiseen laboratorioon, sen jälkeen hän oli suunnittelutöissä niin ST Microelectronicsilla kuin ST-Ericssonilla.

Ruokamon väitöstyön aiheena oli rakentaa uudella periaatteella toimiva sensori etäisyysmittaukseen. Rakenteeltaan se olisi kuin tavallisen digikameran kuvakenno, mutta pikseleiden värin sijasta se mittaisi kohteiden etäisyyttä kamerasta.

Kiinnostavan haasteen kruunasi Ruokamon saama neljän vuoden tutkijakoulurahoitus.

– Sain keskittyä rauhassa itse väitöstyöhön, Henna Ruokamo kertoo.

Käytännössä sekunnin pilkkominen miljardisosiin on varsin vaikeaa.

Teoria helppoa, käytäntö vaikeaa

Valon kulkuaikaan perustuvan etäisyyskameran periaate on erittäin yksinkertainen: lähetä valon nopeudella kulkeva laserpulssi kohteeseen, mittaa milloin kohteesta heijastunut valo palaa takaisin kuvakennolle ja laske kulkuajan perusteella kyseisen pikselin havaitseman kohteen etäisyys.

Käytännössä sekunnin pilkkominen miljardisosiin on varsin vaikeaa.

Ruokamon väitöstyössään testaama aikaportitustekniikka pärjää hyvin yksinkertaisella ilmaisimella. Se ei kerro suoraan valon kulkuaikaa, vaan ainoastaan sen, onko ilmaisin vastaanottanut valofotonin vai ei.

Henna Ruokamo kytkee virrat rakentamaansa laitteistoon ja asettuu kameran eteen koekaniiniksi. Laitteiston laservalonlähde alkaa lähettää lyhyitä 100 pikosekunnin – siis kolmen sentin mittaisia – laserpulsseja kohti tutkijaa.

Ruokamo selittää, että sensori toimii kuin ultranopea kameran suljin: se avataan laserpulssin lähettämisen jälkeen vain sekunnin miljardisosan mittaisen aikaportin ajaksi.

– Jos vastaanottimelle ei tule fotoneita, tiedämme ettei ensimmäisen 15 sentin etäisyydellä linssistä ole kohdetta, Ruokamo kertoo.

Aikaportitustekniikassa sensorin aktivointiaikaa viivästetään askel kerrallaan, kunnes koko mittaussyvyys on skannattu läpi.

Ruokamon suunnitteleman pikkuruisen 5 x 5 millimetrin kokoisen kuvakennon tuottama lopputulos näkyy reaaliajassa tietokoneen ruudulla: karkeapikselinen videokuva kättään heiluttavasta tutkijasta. Kunkin pikselin väri kertoo kohteen etäisyyden kameran linssistä.

Etäisyysmittaus avaa kännykän

Etäisyyskamera ei ole mikään uusi keksintö. Esimerkiksi uusimpien kännyköiden lukituksen avaava kasvojentunnistus perustuu kasvoista napattuun 3D-kuvaan.

Oululaistutkijat kehittävätkin jo seuraavan sukupolven tekniikkaa etäisyysmittauksiin. Tavoitteena on miniatyyrikokoinen täysin elektroninen 3D-etäisyysmittauslaite.

Laitteen pitää olla halpa valmistaa, tarkkuuden senttimetriluokkaa ja virrankulutuksen vähäistä.

Ruokamon etäisyyskamerassa virrankulutus on painettu milliwattiluokkaan käyttämällä erittäin lyhyitä laserpulsseja.

– Meidän tutkimusryhmämme vahvuus on oma custom made -laser. Erittäin lyhyt ja voimakas laserpulssi auttaa kirkkaassa valaistuksessa.

Yksi fotoni riittää

Ruokamon etäisyyskameran ilmaisimena toimii puolijohdekomponentti nimeltä SPAD (Single photon avalanche diode). Kun nykyisissä etäisyyskameroissa tarvitaan etäisyyden mittaukseen jopa tuhansia kohteesta heijastuneita fotoneja, riittää SPAD-ilmaisimelle jopa yksi ainoa kohteesta sironnut fotoni.

– SPADeilla on paljon hyviä ominaisuuksia: fotonin saapumisajankohdan voi mitata tarkasti ja niistä voi tehdä pikselimatriiseja edullisilla mikropiiritekniikoilla, Ruokamo kertoo.

Kun Henna Ruokamo aloitti väitöstyönsä vuonna   2015, hänen piti lähteä liikkeelle sananmukaisesti puhtaalta pöydältä. 80 x 25 pikselin kokoiselle kuvasensorille ja sen tarvitsemalle ohjauselektroniikalle ei ollut esikuvia. Kun pienen puolijohdepiirin piirustukset olivat valmiit, lähti resepti tehtaalle, ja alkoi odotus.

– Valmistuksessa meni useampi kuukausi. Sillä aikaa suunnittelin piirilevyn kuvasensorin ympärille.

Kun Ruokamo pääsi viimein tekemään mittauksia, seurasi pettymys. Kuvasensori ei toiminut.

Designia piti korjata – ja odottaa jälleen. Vasta toinen prototyyppi alkoi tuottaa odotettuja tuloksia.

Odotusaika ei mennyt hukkaan. Ruokamo suunnitteli sillä aikaa älykästä ohjauselektroniikkaa, joka nopeutti piirin toimintaa.

Vasta toinen prototyyppi alkoi tuottaa odotettuja tuloksia.

Tuskin taskuun

Mutta miten laite toimii kirkkaassa valaistuksessa, joka on kompastuskivi herkille SPAD-sensoreille?

Ruokamon työtä ohjaava Kostamovaara napsauttaa päälle aurinkosimulaattorin, kaksi kirkasta halogeenivaloa, ja koko laboratorio kylpee valossa.

Oletus on, että kirkas valo tukkisi etäisyyskameran ilmaisimen, eikä laserpulsseja enää erottaisi taustakohinasta.

Etäisyyskuva tutkijasta säilyy kuitenkin ruudulla entisellään.

– Koska fotoneja ilmaisevat sensorit ovat aktivoituna vain hyvin lyhyen ajan kerrallaan, tämä sietää hyvin taustavaloa, Ruokamo selittää.

Onko väitöskirjan teknologia siis muutaman vuoden päästä meillä jokaisella taskussa?

– Tämän laitteen tarkkuus ei ehkä riitä kännyköihin. Enemmänkin ajattelemme tätä autonomisiin autoihin, koneisiin ja robotteihin, Ruokamo pohtii. ×

Piiri­suunnittelijaa aina tarvitaan

Työpaikan etsiminen ei tuottanut vaikeuksia väitöstyötään viimeistelleelle Henna Ruokamolle. Hänet suorastaan haettiin töihin CoreHW Oy:n Senior Analog IC design engineeriksi.

– En ollut ehtinyt miettiä tulevaa työpaikkaa, olin valmistautumassa väitöstilaisuuteen. Mutta siellä oli entisiä työkavereita töissä. Kai he ajattelivat, että tarvitsen töitä, kun väitöskirja on valmistumassa, Ruokamo nauraa.

CoreHW on radiotekniikan piirien suunnittelutoimisto, jossa työskentelee noin 60 henkeä. Nykytöistä on turha udella, sillä asiakasprojekteista ei hiiskuta ulkopuolisille.

Juuri päättynyt nelivuotinen tutkimusrupeama yhdessä alansa johtavassa tutkimusryhmässä oli mielenkiintoinen kokemus. Professori Juha Kostamovaaran akateemiset ansiot ovat kiistattomat, ja hänen nimissään on koko joukko etäisyysmittauksiin liittyviä patentteja, mutta vaatimattomana tunnettu mies ei juuri pidä meteliä tekemisistään.

Silti oululainen osaaminen kyllä tunnetaan. Henna Ruokamokin sai tuon tuosta esitellä väitöstutkimustaan yrityksistä ympäri maailmaa saapuneille vierailijoille.

Ryhmän tutkijoille Kostamovaara on kannustava esimies.

– Hänellä on hyvä huumorintaju, poikkeuksellinen kyky antaa palautetta ja hänen työhuoneensa ovi oli aina avoinna keskusteluja varten. ×

– Se oli yksi väitöstyön hienoista hetkistä, kun sain ensimmäistä kertaa pikselien ohjausalgoritmin toimimaan ja jopa nopeasti liikkuvan kohteen seuraaminen onnistui, Henna Ruokamo muistelee.

Väitöskirjaprojektin aikana Henna Ruokamon kehittämä teknologia on edennyt lähemmäs käytännön sovelluksia. SPAD-etäisyyssensoreja käytetään esimerkiksi uusissa kännyköissä aistimaan, pidetäänkö puhelinta korvalla vai katsotaanko sen näyttöä.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan tohtorina?

Olisi hieno nähdä, että suunnitelmistani on oikeasti hyötyä jonkin ongelman ratkaisussa.

Suosikkileikkikalu?

Oura-hyvinvointisormus.

Lempiharrastus?

Muodostelmaluistelu. Meillä on aikuisten joukkue, harjoitukset kerran viikossa ja kilpailemmekin.

Henna Ruokamon tie tohtoriksi.

1982. Henna Ruokamo syntyy Oulussa.

1998. Kastellin lukiossa kiinnostivat matematiikka, fysiikka ja kemia, samoin DI-isä innosti tekniikan alalle.

2001. Oulun yliopistoon elektroniikkaa opiskelemaan.

– Oulussa oli hyväksi tunnettu elektroniikan koulutus, ja sisään pääsi pelkällä ylioppilas- todistuksella.

2007. Ruokamo valmistuu DI:ksi ja aloittaa elektroniikkasuunnittelijana ST Micro- electronicsilla.

2015. Väitöstyö käyntiin.

2016. Ruokamo saa nelivuotisen tutkijakoulurahoituksen.

2019. Henna Ruokamon väitöskirja Time-gating technique for a single-photon detection-based solid-state time-of-flight 3D range imager hyväksytään kiittäen, Ruokamo aloittaa työt CoreHW-yrityksessä.

Jaa artikkeli