AJASSA

Vesseli haluaa tarjota opiskelijoille välittävän verkoston

Teksti Jussi Nousiainen

Kuva Markus Sommers

Tamperelainen rakennus­tekniikan opiskelija Vesa "Vesseli" Taskinen aloittaa TEKissä opiskelija­jäsenyys­vastaavan työt.

Taskinen lyttää väitteet, joiden mukaan ammattijärjestöt eivät enää kiinnosta nuoria.

– Viime vuonna TEKiin liittyi 14 prosenttia enemmän opiskelijoita edelliseen vuoteen verrattuna. Tällä menolla kestää todella kauan, ennen kuin viimeinen sammuttaa valot.

Sen sijaan se, mitä opiskelijat odottavat ammattijärjestöltä, on muuttunut.

– Kovan tason lakineuvonta ja turva työttömyyden varalta eivät myy varsinkaan näin hyvän työllisyyden aikoina. Ammattijärjestöjen sauma tässä maailmassa on olla kiinnostava ja toimiva verkosto. TEKillä on kuitenkin nopeutta reagoida muuttuviin odotuksiin, jopa moneen yritykseen verrattuna, Taskinen väittää.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet olla tässä asiassa ajan hermolla. Jäsen voi periaatteessa tavoittaa kauttamme isomman määrän vertaisiaan kuin mistään muualta. Tekkiläisiä on yli 70 000. Se on hurja luku.

– Rajapinta jäsenten välillä voi olla digitaalinen tai fyysisiä tapaamisia, Taskinen visioi ja jatkaa: – Emme ole tässä vielä tarpeeksi pitkällä. Nuorten osaajien Forum ja nuorten tekkiläisten vapaamuotoiset verkostot Tampereella ja Helsingissä ovat osoittautuneet askeliksi oikeaan suuntaan.

– Edustan joka paikassa tekkiläisiä opiskelijoita. Se tuntuu itse asiassa aika hurjalta ja suurelta luottamuksen osoitukselta. Haluan kuunnella opiskelijoiden toiveita ja ajatuksia, jotta tuntuma opiskelijaelämään säilyy.

Taskista mietityttävät opiskelijaelämän suorituspaineet.

– Hauskuudesta on tullut ylellisyyttä, johon edes opiskelijaelämässä ei usein ole varaa. Olen nähnyt muutoksen omana opiskeluaikanani. Se on harmillista, mutta ymmärrettävää. Kiire ja paine ovat osa opiskelijaelämää jo varhaisessa vaiheessa. TEKille olisi luontevaa ottaa roolia ratkaisuhakuisena tukijana näiden paineiden keskellä. ×

TEKin joukkueet dominoivat Akateemisen MM-kyykän firmasarjassa

Kuva Olli Tammenlarva / TT-kamerat

Urheilu. TEKin nuoret eli tykeistä* koostuva joukkue voitti MM-kyykässä helmikuussa Tampereella käydyn Akateemisen MM-kyykän firmasarjan mestaruuden. TEKin seniorit sijoittuivat ansiokkaasti toiselle sijalle. Firmasarjassa oli mukana kaksikymmentä joukkuetta. Onnea molemmille joukkueille! ×

Tiina Henry-Biabaud

TEKin nuorten joukkue:

× Kimi Översti (Lappeenrannan tykki)

× Petra Hakoniemi (Vaasan tykki)

× Pekka Pirkola (Otaniemen tykki)

× Uula Ranta (Oulun tykki)

× Vesa Taskinen (Tampereen tykki)

TEKin seniorijoukkue:

× Jukka Orava

× Essi Sariola-Leikas

× Antti Ivanoff

× Jari Ikonen

× Harri Vuolle

*tykki = opiskelijayhdyshenkilö

TEK-lehti ilmestyy myös diginä

Kuva Getty Images

TEK-lehti. Oletko huomannut, että TEK-lehteä voi lukea myös verkossa? Tämän painetun lehden näköisversio julkaistaan osoitteessa digilehti.tek.fi Samasta osoitteesta löytyy myös TEK-lehden arkisto.

TEK-lehden verkkosivuilla (lehti.tek.fi) julkaistaan uutisia ja kiinnostavia artikkeleita myös printtilehtien välissä.

Mikäli haluat vaihtaa painetun TEK-lehden tilauksesi digilehteen, voit tehdä sen omissa jäsentiedoissasi (oma.tek.fi) tai ilmoittamalla jäsenrekisteriin: jasenrekisteri@tek.fi. Digilehden tilaajat saavat tiedon uusimman numeron julkaisusta aina sähköpostitse. ×

Katariina Rönnqvist

Vegaaninen teekkarilakki

Teekkarikulttuuri. Tänä vuonna Otaniemessä on ollut mahdollisuus tilata teekkarilakki myös vegaanisena versiona. Lakki on ulkomuodoltaan vuoden 1893 polyteekkarilakin mukainen, mutta kuitenkin moderni vaihtoehto. Vegaaninen teekkarilakki on nykyään saatavilla niin Wahlmanin kuin Velmardin valmistamana. Lakki tuotiin valikoimaan, jotta jokainen tekniikan alan fuksi, tai miksei vanhempikin opiskelija, voisi löytää juuri itselleen sopivan lakin. Vegaanista versiota tullaan todennäköisesti tarjoamaan myös jatkossa, sillä tänä keväänä kysyntää lakille on löytynyt. ×

Noora Salminen

Fuksimajuri, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY

Wappua vietetään Lappeenrannassa 2.4.–2.5. ja se onkin Suomen Pisin Wappu.

Tekkiläiset veivaavat parempaa ilmastoa!

Kampanja. Ilmastonmuutoksesta huolestuneiden nuorten perustama Ilmastoveivi2019-kampanja kaipaa allekirjoitustasi vetoomukseen, jossa vaaditaan kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa EU-tasolla ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 °C uralle. Kannustamme kaikkia huolen jakavia allekirjoittamaan!

Vetoomus luovutetaan uudelle pääministerille kunhan kevään #ilmastovaalit saadaan ensin maaliin ja hallitusneuvottelut käytyä.

Kevään matalimman kynnyksen tavat antaa panoksesi ilmastotyöhön ovat äänestää tulevissa vaaleissa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen sitoutunutta ehdokasta ja allekirjoittaa Ilmastoveivi2019-vetoomus. Ja ei kun veivaamaan! ×

Jussi-Pekka Teini

Allekirjoita: www.ilmastoveivi2019.fi

Opiskelijat. Liity nyt TEK-opiskelijat Telegram-ryhmään! Sinulle on tarjolla paljon arvokasta tietoa, tapahtumia, etuja ja palveluita. ×

Liity ryhmään: t.me/tekopiskelijat

Kysely antoi osviittaa, että enemmistö suomalaisista elää itselleen luonnottomassa vuorokausi­rytmissä.

Lähde: Yle Akuutin ja Työterveyslaitoksen unikysely 2019

Jaa artikkeli