Ajassa

Teekkarituet lepäilevät vielä osin tileillä

TEK-lehti kertoi lahjoituksista numerossa 5/2018.

TEK-lehti kertoi lahjoituksista numerossa 5/2018.

Teksti Henrik Muukkonen

– Odotin enemmän, TEKin opiskelija-toiminnan asiantuntija Matti Vähä-Heikkilä sanoo.

Tekniikan akateemiset TEK lahjoitti teekkarikulttuurin ja matemaattis-luonnontieteellisten eli ML-alojen opiskelijatoiminnan tukemiseen reilu vuosi sitten 100 000 euroa.

Summa jaettiin pääluvun mukaan siten, että Aalto-yliopiston teekkarit saivat 33 700, Tampereen yliopiston 27 500 ja Oulun yliopiston 12 400 euroa. Lappeenrantaan päätyi rahoista 10 600, Turkuun 4 700 ja Vaasaan 2 800 euroa. Lisäksi TEK ML-opiskelijayhdistys sai 8 300 euroa.

Osa rahoista on jo käytetty, mutta osa lepuuttaa rahoja vielä tileillään, kertoo TEKin opiskelijatoiminnan asiantuntija Matti Vähä-Heikkilä.

– Hyvä esimerkki on Aalto-yliopiston ylioppilaskunta, jonka teekkarit kohentavat juhlatilansa Servin mökin eli Smökin ominaisuuksia ja saavutettavuutta. Näin yhä useampi pääsee teekkarikulttuurin äärelle.

Smökin äänentoistoa ja valotekniikkaa parannetaan. Lisäksi Smökkiin on suunniteltu pyörätuoliluiska.

– Smökki on suojeltu rakennus, joten luvan saantikaan ei ollut ihan pikkujuttu, Vähä-Heikkilä kertoo.

Toiseksi suurimman summan saivat tamperelaiset teekkarit. He eivät ole käyttäneet rahoja mihinkään konkreettiseen, vaan pitävät summaa taseessaan, josta he rahoittavat uuden Tampereen Teekkarit -yhdistyksen toimintaa.

Oulussa teekkarit ovat rahoittaneet tuella laulukirjansa jatko-osaa, mutta miettivät vielä, mitä lopuilla rahoilla tekisivät.

Turussa rahat ovat vielä koskematta, samoin ML-opiskelijayhdistyksen.

Lappeenrantalaiset ovat ehostaneet rahoilla toimitilojaan ja rakentaneet kahvihuoneen, johon ylioppilaskunnan jäsenet voivat tulla.

Vaasassa tuella on hankittu teltta, grilli ja kaiutin, joita käytetään ulkoilmatapahtumissa, ja rahaa on vielä jäljelläkin.

Vähä-Heikkilä hämmästelee opiskelijoiden varovaisuutta.

– Odotin enemmän. Ehkä opiskelijat ajattelevat, että rahoilla tulee tehdä jotain tosi näkyvää, eivätkä uskalla käyttää niitä esimerkiksi jokapäiväisen teekkaritoimintansa parantamiseen. ×

TEKin valtuusto kokoontui koronan vuoksi etänä

Järjestö. Korona vaikutti myös Tekniikan akateemiset TEKin valtuuston kokousjärjestelyihin. Alun perin Tampereella pidettäväksi suunniteltu valtuusto kokoontuikin poikkeuksellisesti etänä. Etävaltuusto järjestettiin 26. maaliskuuta.

Kokousteknisesti onnistuttiin hienosti: valtuutetut osasivat käyttää hyvin Teamsia ja valtuuston kokousjärjestelmää. Määrällisesti valtuutettuja oli paikalla suurin piirtein saman verran kuin esimerkiksi syksyn kokouksessa. Paikalla oli 50 varsinaista jäsentä, 11 varaedustajaa ja seitsemän opiskelijaedustajaa.

Asialistalla oli toimintakertomuksen, tilinpäätöksen sekä kokouspalkkioiden hyväksyminen.

– Toivottavasti epidemian selkä taittuu mahdollisimman nopeasti. On kuitenkin selvää, että korona vaikuttaa myös taloustilanteeseen. Varaudumme TEKin toimistolla siihen, että palvelutarve kasvaa. Olemme koko toimisto pääsääntöisesti etätöissä ja striimaamme jäsentilaisuutemme verkon yli. Hyvä puoli on se, että opimme hyödyntämään etäkokouksia ja olemaan läsnä vaikka fyysisesti ei lähellä voi ollakaan, kommentoi koronatilannetta toiminnanjohtaja Jari Jokinen. ×

Merina Salminen

Yliopisto ja valtio saivat sopimukset

Edunvalvonta. Työnantajien ja työntekijöiden edustajat neuvottelevat parhaillaan julkisen puolen työ- ja virkaehtosopimuksista.

TEKin jäsenistä julkisella puolella työskentelee reilut 5 000. Eniten tekkiläisiä on yliopistoissa, valtiolla ja kunnissa. TEKin jäseniä neuvotteluissa edustaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

Yliopistosektorille ja valtion palkansaajille saatiin neuvottelutulos maaliskuun lopussa. Kirkon ja kunta-alan työehtoneuvottelut ovat siirtyneet valtakunnansovittelijan soviteltavaksi. Sovittelu jatkuu tämän lehden mennessä painoon. ×

Katariina Rönnqvist

Suosittele jäsenyyttä rohkeasti

Järjestö. Poikkeusaika on lisännyt merkittävästi TEKin palveluiden ja ammattiliittojen tuoman turvan ja tuen tarvetta. Jos sinulla on ammattikuntaamme kuuluva ystävä tai työkaveri, joka kaipaisi esimerkiksi lakimiehen tai uravalmentajan tukea, niin suosittele hänelle TEKin jäsenyyttä. Jos sinun suosituksestasi TEKiin liittyy uusi täysjäsen, palkitsemme sinut 50 euron jäsenmaksualennuksella tai 50 euron S-ryhmän lahjakortilla!

Tiina Henry-Biabaud

Lisätiedot ja säännöt: www.tek.fi/suosittele

Digikehittäjä TEKiin

Nimitys. Teemu Lukkari aloitti TEKin digitaalisten palvelujen kehityspäällikkönä 12. maaliskuuta.

Lukkari työskenteli aiemmin Siili Solutionsissa, jossa hän veti viimeiset kaksi vuotta Aalto-yliopiston verkko­palveluprojektia. Lukkarilla on vankka kokemus verkkopalveluiden kehittämisestä, erityisesti verkko­kaupoista ja niiden tausta­järjestelmistä. ×

85%

Noin 85 % työnhakijoista kokee, että organisaatiokulttuuri on tärkeä uutta työpaikkaa valittaessa. Eniten työpaikan kulttuurissa arvostetaan ihmisten kunnioittamista.

Lähde: MPS-Yhtiöt

Järjestö. Mistä aiheista haluat saada TEKiltä sähköpostia? Oma.tek.fi-jäsenportaalissa voit valita sinua kiinnostavat aiheet. Valittavanasi on TEKin jäsenkirjeen lisäksi esimerkiksi oman alasi edunvalvonta, TEK-lehden uutiskirje ja TEKin tapahtumat. Tutustu valikoimaan ja tee valintasi Omat tiedot -sivulla. ×

65%

Ammatti­liittoon kuuluvien ylempien toimi­henkilöiden osuus kaikista ylemmistä toimihenkilöistä.

Lähde: Tilastokeskus, Digiajan työelämä – Työolotutkimuksen tuloksia 1977–2018

Jaa artikkeli