Ajassa

Opiskelijoiden kuumin työsesonki on täällä

Kesätyöntekijä, ota työpäivän jälkeen iisisti ja varaa aikaa palautumiselle.

Teksti Katariina Rönnqvist 
Kuva Getty Images

Korona-tilanteesta huolimatta osa opiskelijoista voi jo aloitella kesätöitään ja osalla kesätyö on edessä, vaikka sen aloitus olisikin lykkääntynyt. Näillä vinkeillä saat työ-kokemuksestasi enemmän irti.

× Tee työsopimus kirjallisena. Vaikka suullinenkin sopimus on pätevä, vain kirjallisesta sopimuksesta on käytännössä hyötyä epäselvissä tai riitatilanteissa. Voit lähettää sopimuksen TEKin lakimiehen tarkistettavaksi, ennen kuin allekirjoitat sen. Tee näin ainakin siinä tapauksessa, jos et ymmärrä jotakin sopimuksen kohtaa.

× Kysy työnantajaltasi, sovelletaanko työsuhteeseesi toimisääntöä tai työehtosopimusta. Pyydä sopimus luettavaksesi.

× Jos et vielä kuulu KOKO-kassaan, kannattaa siihen liittyä heti kun aloitat kesätyössäsi. Näin kerrytät ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Voit liittyä KOKO-kassaan kätevästi lisäämällä sen omissa tiedoissasi oma.tek.fi tai lähettämällä viestin osoitteeseen jasenpalvelu@tek.fi.

× Toimita verokorttisi hyvissä ajoin työnantajallesi, jotta palkkasi verotetaan oikein. Kun palkanmaksupäivä koittaa, tarkista palkkaerittely. Ovathan tiedot oikein ja saithan sen, mistä oli sovittu? Jos huomaat epäselvyyksiä tai puutteita, ole niistä yhteydessä työnantajaan tai palkanlaskentaan.

× Kysy rohkeasti apua työkavereiltasi ja pomoltasi – sinulla on oikeus perehdytykseen ja samalla tutustut työyhteisöösi. Tutustu työvälineisiin ja suojavarusteisiin. Voit kysyä neuvoja myös työpaikkasi luottamusmieheltä, työsuojeluvaltuutetulta ja TEKistä.

× Pidä kiinni sovituista työajoista. Jos teet ylitöitä, neuvottele niistä pomosi kanssa etukäteen ja varmista kirjallisesti, että ylityöt korvataan sinulle.

× Jos haluat lomailla kesätyösi aikana, yritä neuvotella ja sopia lomasta etukäteen. Jos et pidä lomaa, varmista kesätyösi loppuessa palkkaerittelystä, että sinulle maksettiin lomakorvaus.

× Kun kesätyösi päättyy, pyydä kirjallinen työtodistus. Voit myös kysyä pomoasi suosittelijaksi seuraavaa työnhakuasi varten. Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiiliisi.

Kesätyöasiaa: tektyokirja.fi ja lehti.tek.fi/korona-ja-kesatyot

1 625 uutta jäsentä vuodessa

Tekniikan akateemiset TEK kasvatti jäsenmääräänsä viime vuonna 1 625 jäsenellä 72 178 jäseneen, kertoo korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan tuore jäsentilasto. TEK on jäsenmäärällä mitattuna Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja koko maan kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.

Akavan suurin on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 117 351 jäsenellään ja kolmanneksi suurin Insinööriliitto IL 69 327 jäsenellään.

TEK onnistui lisäämään jäsenmääräänsä enemmän kuin yksikään toinen Akavan jäsenliitto. Jäsenmäärä kasvoi kaikissa TEKin jäsenryhmissä eli eläkeläisissä, opiskelijoissa ja täysjäsenissä.

TEKin toiminnanjohtajan Jari Jokisen mukaan suosion kasvuun on monta syytä.

 Uskomme ensinnäkin, että ne asiat, joista puhumme ja joiden eteen teemme töitä, vaikuttavat relevanteilta tässä ajassa. Toiseksi parhaillaan neuvoteltaviin työehtosopimuksiin liittyvät työtaistelutoimet ovat tuoneet uusia jäseniä.

Jokinen nostaa esiin jäsenkuntaa tällä hetkellä kiinnostavista asioista tasa-arvon, vanhempainvapaan, ilmastonmuutoksen ja työsuhdeasiat. ×

Henrik Muukkonen

Suomen suurimmat ammattiliitot 1.1.2020

Lähde: Tekniikan akateemiset TEK / SAK:n liitot SAK, Akavan liitot Akava ja STTK:n liitot, liittojen omat sivut

Oletko data-pro vai kenties salaliittoteoreetikko?

Koulutus. Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä edistävä Sitra on laatinut verkkotestin, jonka avulla voit kokeilla, oletko digimaailmassa ammattilainen vai aloittelija.

Digiprofiilitesti selvittää noin viidessä minuutissa esimerkiksi, kuinka tarkka olet tiedoistasi verkossa ja antaa vinkkejä omien tietojen hallintaan.

Testin taustajoukoissa ovat mukana myös kumppaneina Kööpenhaminan IT-yliopisto ja Oulun yliopisto sekä muissa rooleissa Tekniikan akateemiset TEK, TIEKE-Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry., MyData Global ja DataFund. ×

Henrik Muukkonen

Lisätietoa: digiprofiilitesti.sitra.fi

Julkinen TKI-raha on välttämätöntä, mutta yksityistä rahaa tarvitaan monin verroin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

Lue lisää: lehti.tek.fi/tyoelama/orpo-lisaa-julkista-tki-rahaa-eurot-­nykyisista-yritystuista

Kuva Roni Lehti, Lehtikuva

Kylmä käteinen motivoi eniten

Työelämä. Työntekijöiden mielestä paras motivaatiotekijä hyviin suorituksiin on raha, kertoo Mandatum Lifen Palkitsemistutkimus 2020.

Palkitsemistutkimuksen mukaan työntekijät arvostavat kaikkia rahallisia palkitsemisjärjestelmiä jopa enemmän kuin työnantajat osaavat arvioida. Tutkimukseen vastasi 302 työnantajan edustajaa ja 1 007 työntekijää suomalaisista yrityksistä. ×

Henrik Muukkonen

Menot

Iloista Wappua lukijoillemme!

Seuraava TEK-lehti ilmestyy 5.6.2020

Kevät uusiksi. TEKin kevään tilaisuudet ovat koronaviruksen takia muutettu webinaareiksi tai siirretty syksyyn.

Tietoa koronavirukseen liittyen: lehti.tek.fi/korona

Urailtoja kotikoneeltasi. Kirjautumalla TEKin jäsenportaaliin voit katsoa keväällä järjestettyjä urailtoja webinaaritallenteina. Energisoi arkesi Joni Jaakkolan opeilla, opi johtamaan tunteitasi Camilla Tuomisen kanssa ja mieti Jaakko Sahimaan kanssa mikä työstäsi tekee merkityksellistä juuri nyt.

oma.tek.fi/page/tallenteet

Hyödynnä TEKin verkkovalmennukset. Opettele tunnistamaan osaamisesi tai vahvista esiintymistaitojasi. Vielä ehdit myös mukaan 20.4. alkavaan 4 näkökulmaa piilotyönhakuun -verkkovalmennukseen. Osa valmennuksista on vain täysjäsenille.

www.tek.fi/verkkovalmennukset

Päivitä osaamistasi Aalto EE:n verkkokursseilla. TEKin jäsenet saavat 20 % alennusta Aalto University Executive Educationin verkkokursseista 31.8.2020 asti koodilla ”tekonline”.

www.aaltoee.fi/verkkokurssit

Jaa artikkeli