AJASSA

Tee ehdotus: www.tek.fi/ sitp

Kenelle antaisit
30 000 euroa?

Viime vuonna Suomalaisen insinöörityöpalkinnon voitti Sensible 4:n GACHA-robottibussin tiimi.

Teksti Katariina Rönngvist
Kuva Suvi-Tuuli Kankaanpää

TEK ja TFiF jakavat Suomalaisen insinöörityö­palkinnon parhaalle luovalle idealle. Ehdota palkinnon saajaa 25.4. mennessä.

Oletko ollut mukana hankkeessa, joka edustaa suomalaista osaamista parhaimmillaan? Tai ehkä tiedät neronleimauksen, joka on saanut liian vähän suitsutusta osakseen. Kerro siitä meille!

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat Suomalaisen insinöörityöpalkinnon vuosittain henkilölle tai työryhmälle ansiokkaasta innovaatiosta ja käytännön soveltamisesta.

Kaikki voivat ehdottaa palkinnon saajaa. Myös itseään saa ehdottaa. TEKin teknologiavaliokunta valitsee finalistit. Voittajasta päättävät TEKin ja TFiF:in hallitukset.

Jos korona sallii, palkinto jaetaan marraskuun 11. päivä TEKin 125-vuotisjuhlassa. Palkinto on 30 000 euroa.

– Haluamme arvostaa ja palkita insinöörityötä, jolla merkittävällä tavalla on muutettu tai muutetaan maailmaa ja yhteiskuntaa kohti parempaa. Palkinto on myös oiva tapa kertoa ammattikuntamme tekemän työn merkityksestä ja nostaa esille sen tärkeyttä koko Suomen ja maailman kannalta, TEKin toiminnan­johtaja Jari Jokinen sanoo.

– Ei ole mitään liian pientä tai merkityksetöntä, mikä ei pitkällä tähtäimellä voisi olla osa jotain suurempaa. Teknisen alan kannustaminen ja omien keksintöjen esille nostaminen, innostaakseen muita osallistumaan jatkuvaan kehitykseen, on tärkeää, sanoo Annika Nylander, TFiF:in toiminnanjohtaja.

Palkinto myönnetään insinööri- tai arkkitehtityöstä, suomalaisen teknillisen osaamisen edistämisestä ja kaupallistamisesta. Sääntöjen mukaan palkittava työ on voitu tehdä jo ennen edellisen palkinnon jakoa.

– Korkealuokkaiselle insinööriosaamiselle on tulevaisuudessa yhä enemmän tarvetta, kun meidän on rakennettava yhteiskunta kestävälle pohjalle. Tarvitsemme maailmanluokan innovaatioita, joiden kautta saamme myös uutta vientiä, ja suomalaisesta insinööriosaamisesta on hyvä ponnistaa, TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini sanoo. ×

Tutustu palkinnon aiempiin voittajiin: www.tek.fi/fi/2020

Testaa kesätyötietosi

1. Työsopimus on hyvä tehdä

a) kirjallisena.

b) suullisena.

2. Toimisääntö tai työehtosopimus

a) sopii biojätepussin askarteluun.

b) kannattaa lukea.

3. KOKO-kassa on

a) jazz-klubi.

b) korkeasti koulutettujen työttömyyskassa.

4. Kun palkanmaksupäivä koittaa,

a) tarkista palkkaerittely.

b) säästä, sijoita tai käytä.

5. Työnantajasi perehdyttää sinut työhösi,

a) jos häntä huvittaa.

b) koska se on hänen velvollisuutensa. Plus siitä on kaikille hyötyä.

6. Työaika

a) koskee kesätyöntekijää.

b) ei koske kesätyöntekijää.

7. Lomakorvaus maksetaan

a) vain vakituisille työntekijöille.

b) myös kesätyöntekijöille.

8. Kun kesätyösi päättyy,

a) pyydä työkavereitasi LinkedIn-kavereiksi.

b) pyydä työtodistus.

Oikeat vastaukset: a, b, b, a&b, b, a, b, a&b

Vastausten selitykset: lehti.tek.fi/kesatyo-lista2021

Katariina Rönnqvist

Kuva Kimmo Rampanen

Mainosta TEK-lehdessä kunnallisvaaliehdokas

Järjestö. Kunnallisvaalit siirtyivät ja niinpä tarjoamme kaikille TEKin jäsenille mahdollisuuden mainostaa vielä seuraavassakin TEK-lehdessä neljäsosasivun kokoisella vaalimainoksella.

Seuraava lehti ilmestyy perjantaina 4. kesäkuuta, jolloin ennakkoäänestys on näillä näkymillä alkanut.

Ilmoituksen perushinta on 1 920 euroa, mutta TEKin jäsenille annamme 15 prosentin alennuksen eli hinta on 1 632 euroa. Ilmoituksen korkeus on 116 millimetriä ja leveys 91 millimetriä. Materiaalin tulee olla pdf-muodossa ja resoluution 300 dpi.

Ilmoituksen viimeinen varauspäivä on 10.5. ja materiaalin toimituspäivä maanantai 17.5. Varaukset, toimitukset ja tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen TEK-lehti@tek.fi. ×

Henrik Muukkonen

Arkkitehtien asialla

Järjestö. Työelämän arkkitehtiraati TAR pitää arkkitehtien näkökulmaa esillä TEKissä. TAR on arkkitehtien yhdysside TEKin sisällä sekä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n suuntaan. TEKin täysjäsenistä 3,4 prosenttia on arkkitehteja.

Vuosikokouksessaan 16.3. TAR valitsi johtokuntaansa vuosille 2021–2023:

 • Eva Geitel

 • Juha Hovinen

 • Noora Koskivaara, puheenjohtaja

 • Panu Latvala

 • Anna Lohilahti

 • Seppo Niiranen

 • Juuso Pajukko

 • Arvind Ramachandran

 • Kirsti Reskalenko

 • Hanni Sippo

 • Katja Virta

Katariina Rönnqvist

Tartu TEKin dataan

Opiskelijat. Nyt voit tarttua TEKin opiskelijatutkimuksen 2020 dataan itse ja tarkastella tuloksia eri taustamuuttujien valossa. Tutkimustulosten interaktiivisessa visualisoinnissa on mukana dataa niin kesätöistä kuin lukuvuoden aikaisesta työnteosta.

Vertaa tekniikan alan opiskelijoiden kesätyöpalkkoja koulutusalan mukaan tai lukuvuoden aikaisia työtunteja opintopistemäärän mukaan. Entä miten vaikuttavat yliopisto, opintojen aloitusvuosi tai kieli? ×

Katariina Rönnqvist

Kokeile: www.tek.fi/opiskelijatutkimus

Ilmoitus


 

Jaa artikkeli