AJASSA

Voitto paranevilla bakteereilla ja nopanheitolla

Teksti Katariina Rönnqvist
Kuva
Getty Images

TEK ja Kehittämiskeskus Opinkirjo järjestivät lasten ja nuorten tiede- ja teknologia-kilpailun Tutki-Kokeile-Kehitä koronarajoitusten takia kokonaan etänä. Palkinnot jaettiin 24.4.

TUTUSTU TÖIHIN: 
TUKOKE20FINALISTIT.FI

Shähla Idikut, 19, palkittiin kilpailun lukiolaissarjassa parhaasta soveltavasta tutkimuksesta tai kehitystyöstä. Hän tutki, minkälaisia erilaisia DNA:n korjausmekanismeja bakteerit käyttävät sen jälkeen, kun hän on vahingoittanut niitä UVB-säteilyllä esimerkiksi desinfektion aikana. Hän keräsi bakteerit koulunsa, Joensuun lyseon lukion vessasta.

– Suhtaudun intohimoisesti luonnontieteisiin. Alusta alkaen oli selvää, että tutkimukseni liittyy biologiaan, Idikut sanoo.

Valtteri Aurela, 16, Otaniemen lukiosta palkittiin parhaasta teoreettisesta tutkielmasta. Hän tutki erilaisia tapoja, joilla yhdellä nopalla voidaan simuloida toista, erilaista noppaa eli tapoja, joilla m-sivuista noppaa voidaan simuloida n-sivuisella nopalla. Tämä tarkoittaa sitä, että heitetään n-sivuista noppaa kunnes saadaan satunnainen kokonaisluku lukujen 1 ja m väliltä.

– Aiheessa kiehtoi sen matemaattinen syvyys, mutta selittämisen helppous, Aurela kertoo.

Idikut ja Aurela valittiin edustamaan Suomea syyskuussa Espanjassa järjestettävään EU:n nuorten tiedekisaan EUCYS:iin.

Esi- ja alkuopetuksen sarjasta palkittiin kaksi työtä. Taipalsaaren kirkonkylän koulun esiopetusryhmä teki ihmistutkimuksia. Apua he saivat muun muassa sairaanhoitaja- ja ensihoitajaopiskelijoilta. Leo ja Sampo Tilvis tutkivat nurmikossa, mudassa ja metsässä asuvia ötököitä mikroskoopilla.

Parhaina 3.–6. luokkalaisten sarjassa palkittiin Eetu Jylhä ja Viivi Magga Syväsenvaaran koulusta Rovaniemeltä. He tutkivat, miksi kaverit eivät ota mukaan leikkeihin ja onko moni jäänyt yksin.

7.–9. luokkalaisista voittajaksi palkittiin Manu Kiiskilä. Hän tutki optimaalista verenpainetta työssään Deep Neural Network for Personalized Optimal Blood Pressure.

Yleisöäänestyksen voitti Casper Kivioja tutkimuksellaan Miksi lohi ei ui lämpimässä vedessä. STEK Sähkökisassa menestyi Adam Yousfi vesisähköpumppu-ratkaisullaan. ×

Shähla Idikut

Valtteri Aurela 

TEK tukee Taimityötä

Järjestö. Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ja sen 14 jäsenliittoa ovat mukana Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamallissa. Nuoret istuttavat maksua vastaan yhteensä 4,6 hehtaaria Akava-metsää kesäkuun alussa Pohjois-Pohjanmaalle Kärsämäen Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle.

– Taimiteossa yhdistyvät hienolla tavalla päästöjen kompensointi ja nuorten työllistäminen, jotka ovat molemmat tärkeitä arvoja ja tavoitteita TEKille. Työkokemuksesta on nuorille varmasti hyötyä myös jatkossa, ja erityisesti näinä aikoina on ilahduttavaa, että voimme osaltamme olla tarjoamassa nuorille työmahdollisuuksia, iloitsee TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

– Osallistuminen Taimitekoon vähentää TEKin vuoden 2020 hiilidioksidipäästöjä 100 tonnilla, joka on yksi askel kohti vuoden 2022 hiilineutraaliustavoitettamme, kertoo TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini. ×

Heidi Tomperi

Kuva: Getty Images

Lue lisää: taimiteko.fi

Etätenteistä tuli arkipäivää yliopistoissa

Opiskelijat. Lukuvuoden viimeiset pinnistykset on viimein selätetty. Tenttitilaisuudet ja -käytännöt menivät kertarysäyksellä uusiksi: tilalle tuli esseitä, harjoitustöitä, puhelintenttejä ja sähköisiä etätenttejä. Näin radikaalia ja nopeaa muutosta ei olisi ikinä uskonut mahdolliseksi vielä vuoden alussa, saati silloin kun minä olin fuksi.

Parhaimmillaan sähköiset etätentit on saatu laadittua niin, ettei internetin ja hakukoneiden käytöstä ole hyötyä ilman, että tenttijä tietää tarkalleen mitä tekee. Tämä vastaa todellista tilannetta työelämässä paljon paremmin kuin täysin mielikuvituksellinen ja simuloitu tilanne, missä kaikki maailman tieto ei olisi saavutettavissa. Internetin vapaa käyttö tenttitilanteissa saisi jäädä osaksi uutta normaalia. ×

Vesa Taskinen

Kuva: Getty Images

Unikorni KickStart virittää yrittäjyyteen

Opiskelijat. 14.10. järjestetään Unikorni KickStart -tapahtuma yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille. KickStartissa kuullaan huippupuheenvuoroja yrittämisestä sekä syvennytään käytännön tekemiseen workshopeissa.

Tapahtuman pääpuhujina ovat Madventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff. Ilmoittautuminen aukeaa syksyllä. ×

Heidi Tomperi

Lisätietoja: www.facebook.com/events/183321499496884/

Seuraa meitä myös Instagramissa: @unikorniofficial

Ylempi kuulee ensin

Työelämä. Ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi paremmin informoituja tulevista muutoksista kuin alemmat toimihenkilöt tai työntekijät, kertoo Tilastokeskuksen julkaisu Digiajan työelämä – työolotutkimuksen tuloksia 1977–2018.

Ylemmistä toimihenkilöistä nimittäin 45 prosenttia kertoi tuoreimmassa tutkimuksessa saavansa tiedon tulevista työtä koskevista muutoksista yleensä jo suunnitteluvaiheessa, kun alemmista toimihenkilöistä tietoa saa varhaisessa vaiheessa vain kolmannes ja työntekijöistä vain 26 prosenttia. ×

Henrik Muukkonen

SUOMALAISTEN YHTEINEN VERKOSTOYLIOPISTO FITECH ON YHTEISTYÖTAPA, JOKA OLISI SYYTÄ LAAJENTAA KATTAMAAN KAIKKI POHJOISMAAT.

TEKin innovaatio- ja elinkeino- politiikan asiantuntija Mikko Särelä

Lue lisää: lehti.tek.fi/tyoelama/tek-kasvua-kampuksilta-ja-rahat-business-finlandista

Jaa artikkeli