Ajassa

Unikornin voitto pihatöitä välittävälle alustalle

Yrittäjyyskilpailu Unikornikin järjestettiin tänä vuonna koronan vuoksi etänä.

Teksti Sara Salomaa
Kuva Getty Images

Yrittäjyys. TEKin ja Ekonomien järjestämän opiskelijoiden Unikorni-yrittäjyyskilpailun voitti Otto Honkasen, Erik Keitaanniemen ja Joonas Linbergin Jobile.

Jobile on alustapalvelu, joka mahdollistaa kotitalouksille erilaisten pihan hoitoon liittyvien jokamiehentöiden ulkoistamisen. Tiimi uskoo voivansa tuottaa liiketoimintaideallaan yhteiskunnallista hyötyä työllistämällä erityisesti nuoria sekä helpottamalla kotitalouksien arkielämää.

Kaikkiaan viisi opiskelijatiimiä pitchasi liikeideoitaan tekniikan ja kauppatieteen opiskelijoille suunnatun Unikorni-yrittäjyyskilpailun finaalissa 22. huhtikuuta. Koronan takia pitchaus tapahtui verkon kautta, mutta se ei estänyt hienojen ideoiden esittelyä.

Panokset olivat kovat, sillä voittajalle oli luvassa 4 000 euron rahapalkinto, toiseksi sijoittuneelle Hansdotterin 2 500 euron arvoinen brändäyslahjakortti ja kolmelle parhaalle vielä noin 750 euron arvoinen IPR-sparrauspaketti Boco IP:ltä.

Alkukarsinnan kautta Leijonan luola -tyyliseen finaaliin oli selvittänyt tiensä viisi tiimiä, osa yleisöäänestyksellä ja osa asiantuntijaraadin valitsemina. Tiimit yrittivät kukin vuorollaan vakuuttaa liikeideansa erinomaisuuden tuomaristolle, jonka muodostivat kokeneet yrittäjät ja sijoittajat Lennu Keinänen, Unna Lehtipuu ja Manu Mesimäki.

Unikorni-yrittäjyyskilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen, tehdä näkyväksi opiskelijayrittäjyyttä ja tuoda esille sitä, että TEK ja Ekonomit panostavat myös yrittäjyysasioihin, ovat kiinnostuneita tästä ryhmästä ja haluavat auttaa heitä eteenpäin. ×

Heidi Tomperi

Lue lisää muista finalisteista: lehti.tek.fi/opiskelijat/unikorni-pihatoita-valittavalle-alustalle

Ideologisten taistelujen ja yksipuolisten ilmoitusten sijaan on hyvä istua yhteisen pöydän ääreen etsimään yhteisiä ratkaisuja.

Sanna Marin

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja vappupuheessaan 1.5.2021

Kuva Jukka-Pekka Flander

Tasa-arvoon ehkä 267 vuotta

Työelämä. Maailman talousfoorumin uusin Gender Gap -raportti laskee, että tasa-arvon saavuttaminen talouselämässä maailmanlaajuisesti kestäisi nykytahdilla 267 vuotta. Teknologiasektori on nostettu esimerkiksi alasta, jolla tasa-arvokehitys on poikkeuksellisen hidasta.

Gender Gapin mukaan naisten osuus maailman ICT-alan töissä on keskimäärin alle 35 prosenttia. Raportti kertoo myös, että innovaatiotoiminta ei useinkaan huomioi naisten ja tyttöjen tarpeita, eivätkä naiset teknologiakehittäjinä ja yrittäjinä saa riittävästi tukea. Lähes kolme neljästä internetiä käyttävästä naisesta on kokenut jonkinlaista verkkoväkivaltaa tai altistunut sille. ×

Henrik Muukkonen

Yrittäjät pitävät eläkeläisistä

Yrittäjät. Yritysten asenne eläkeläisten työllistämiseen on positiivinen, selviää Eläkeliiton ja Suomen Yrittäjien kyselystä. Kysyttäessä yrittäjän mielipidettä väittämästä ”Ovatko eläkeläiset tarpeellinen ja joustava työvoimareservi?” myönteisen vastauksen antoi 77 prosenttia yrityksistä.

Vastaajista 74 prosenttia ilmoitti olevansa myös halukas työllistämään eläkkeellä olevia henkilöitä yritykseensä. Suomen Yrittäjien jäsenrekisteriin suunnattuun kyselyyn vastasi kaikkiaan 579 yritystä. ×

Henrik Muukkonen

Jaa artikkeli