AJASSA

Kesätyöntekijä,
muista nämä

Teksti Katariina Rönnqvist
Kuva
Getty Images

1. Tee kirjallinen työsopimus. Suullinen sopimus on pätevä, muttei kätevä. Mahdollisessa riitatilanteessa helpottaa, jos asioista on mustaa valkoisella. Ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen, lue se tarkasti läpi. Jos jokin kohta on epäselvä, lähetä sopimus TEKin lakimiehen tarkistettavaksi.

2. Selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta tai toimisääntöä. Pyydä sopimus luettavaksi.

3. Haluatko pitää kesätyön aikana lomaa? Jos haikailet vapaapäivien perään, yritä neuvotella ja sopia lomasta etukäteen.

4. Liity Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOon heti työsuhteesi alussa. Kerrytät ansiosidonnaista päivärahaa ja turvaat tulevaisuutesi työttömyyden varalta.

5. Muista verokortti. Toimita se työnantajallesi hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkkaasi.

6. Sinulla on oikeus perehdytykseen. Tutustu työvälineisiin ja suojavarusteisiin, pyydä apua pomoltasi ja työkavereiltasi. Saat tukea myös työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä, TEKistä ja Kesäduunari-infosta: www.kesaduunari.fi

7. Pidä huolta palkastasi. Tarkista palkanmaksun yhteydessä palkkaerittelystä, että tiedot ovat oikein ja saat sovitun palkan. Kun kesätyösi loppuu, varmista että sinulle maksettiin lomakorvaus, mikäli et pitänyt lomaa.

8. Seuraa työaikaasi. Pidä kiinni sovituista työajoista ja jos teet ylitöitä, neuvottele niistä etukäteen. Varmista, että ylityöt korvataan sinulle. Työaikalaki koskee myös kesätyöntekijää.

9. Nauti kesästä. Varaa aikaa palautumiselle työpäivän jälkeen ja vapaapäivinä.

10. Pyydä kirjallinen työtodistus, kun kesätyösi päättyy. Todistuksesta voi olla hyötyä, kun haet seuraavaa työpaikkaa. Seuraavaa työnhakua silmällä pitäen voit myös kysyä pomoasi suosittelijaksi.

11. Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiilisi. Tee se heti kesätyön päätyttyä, vielä kun työkokemus on tuoreena mielessäsi. Kannattaa reflektoida kokemusta erityisesti kertyneen osaamisen näkökulmasta. ×

Asiaa työnhausta ja työelämästä sekä TEKin palkkasuositukset: tektyokirja.fi

TEK kutsuu kesällä Tekniikan museoon

Kuva: Tekniikan museo

Jäsenedut. TEK tarjoaa jäsenilleen ja heidän perheilleen ilmaiset liput Tekniikan museoon 1.6.–11.8.2019. Lipulla museoon pääsee 2 aikuista ja enintään 3 lasta. Kaikille tarjotaan myös ilmaiset jätskit. Lisäksi lapset pääsevät lipulla osallistumaan kesätyöpajoihin, joissa tutustutaan tekniikan ilmiöihin tutkimalla ja askartelemalla.

Tekniikan museo on ikkuna suomalaisen tekniikan ja teollistumisen historiaan. Museon Tekniikan maa -näyttely kertoo myös teknologian, teollisuuden ja alan innovaatioiden roolista 100-vuotiaan Suomen rakentajina.

Tekniikan museo Helsingin Vanhankaupungin kosken kupeessa on oiva kesäretken kohde. ×

Kirsti Levander

Tulosta etuseteli: lehti.tek.fi/kesamuseo-19

Isähaasteelle Miehen työ -tasa-arvopalkinto

Kuva: Getty Images

Palkinnot. Työelämän tasa-arvoa edistävä Isähaaste on saanut Miehen työ -palkinnon. TEKin, Siili Solutionsin, Knowitin ja Fambitionin yhteinen hanke pyrkii ajamaan perheystävällistä työkulttuuria ja parantamaan isien mahdollisuuksia yhdistää perhe- ja työelämä.

TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen iloitsee palkinnosta ja kiittää erityisesti neljää isää, joiden ideasta Isähaaste käynnistyi:

– TEKin keskeinen tehtävä on parantaa suomalaista työelämää sekä tehdä työ- ja vapaa-ajan välisestä suhteesta mahdollisimman toimiva. Isähaaste tarjosi mahdollisuuden tehdä jotain konkreettista tämän edistämiseksi.

Jokisen mukaan isien roolin parantaminen on koko yhteiskunnan etu.

– Perhevapaauudistuksen ohella suomalaisessa työelämässä kaivataan edelleenkin asenneuudistusta.

Miehen työ on Tasa-arvoasian neuvottelukunnan myöntämä vuosittainen tunnustus. Se myönnetään taholle, joka edistää sukupuolten tasa-arvon toteutumista erityisesti miehiin tai poikiin liittyen tai on purkamassa kapeita sukupuolirooleja. ×

Sara Salomaa

Tule mukaan kestävän kehityksen verkostoon!

Verkostot. Edistätkö tai haluaisitko edistää kestävää kehitystä työssä tai vapaa-ajalla? Tule mukaan TEKin uuteen Sustainable Technologies Community of Practice -verkostoon! Facebook-ryhmän ja tulevat tapahtumat löydät osoitteesta: sustainability.tek.fi

Ensimmäisen isomman tapahtuman järjestämme 20.9. globaalin ilmastolakkopäivän yhteydessä. Jos lakkoilu ei tunnu ihan omalta jutulta, käytä päiväsi oppien ja jakaen tietoa, miten voimme kukin olla osa ilmastokriisin ratkaisua niin työssä kuin vapaa-ajalla. ×

Jussi-Pekka Teini

3850 €/kk

TEKin vasta- valmistuneiden palkkasuositus ajalle 1.6.–30.11. nousi 70 eurolla.

Koska palkkatasoissa on alueellisia ja alakohtaisia eroja, vastavalmistuneen kannattaa kuitenkin tarkistaa itselle sopiva palkkataso TEKin Palkkanosturista tai palkkaneuvonnasta.

Kesäetuja Member+ -palvelusta

Jäsenedut. TEKin jäsenenä voit hyödyntää akavalaisten jäsenetupalvelun Member+ ajankohtaiset edut sekä vuokrata mökin A-lomien tarjonnasta.

Katso vapaat mökkiviikot ja tutustu Member+-palvelun tarjontaan: www.memberplus.fi Palveluun tulee rekisteröityä. ×

Kuva: Getty Images

Ota yhteyttä lakimiehiin uudella lomakkeella

Jäsenpalvelut. Voit nyt ottaa yhteyttä TEKin lakimiehiin uudella lomakkeella. Työsuhde- ja yrittäjäasioissa voit lisätä lomakkeelle yhteydenottoasi koskevia liitteitä. Lomakkeen löydät osoitteesta: www.tek.fi/lakipalvelut

Lakimiehet tavoitat myös numerosta: (09) 2291 2345 arkisin klo 9:00–12:00. ×

Kuva: Getty Images

Suomen peli- alalla on noin 3 200 työntekijää, joista 27 prosenttia on ulkomaalaisia.

Lähde: Peliala 2018 -selvitys, Neogames Finland ry

Jaa artikkeli