AJASSA

Engineers Finland yhdistää insinöörijärjestöjä

Kuva Helena Hagberg

Perustavassa kokouksessa olivat läsnä Jari Jokinen, TEK, Petteri Oksa ja Tommi Grönholm, Insinööriliitto, Joel Salminen, TEK, Kenneth Jönsson, DIFF ja Agneta Skogster-Järvi, DIFF.

Järjestö. Tekniikan akateemiset TEK ja Insinööriliitto sekä niiden ruotsinkieliset sisarjärjestöt Tekniska Föreningen i Finland TFiF ja DIFF Ingenjörerna i Finland perustivat 8. toukokuuta uuden yhteisjärjestön, joka sai nimekseen Engineers Finland.

Uusi Engineers Finland edustaa jäsenjärjestöjensä kautta lähes 150 000 tekniikan korkeakoulutettua. Järjestö edistää koulutus- ja elinkeinopoliittisia sekä työmarkkinatavoitteita kansallisesti ja kansainvälisesti.

Engineers Finland hakee myös insinöörien pohjoismaisen järjestön Association of Nordic Engineers ANEn jäsenyyttä

– Tekniikan ja insinöörien haasteet ovat kansainvälisiä. Ratkaisu on tiiviimpi yhteistyö. Hienoa, että voimme toimia yhdessä järjestöjen jäsenten parhaaksi, Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa sanoo.

TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen korostaa erityisesti pohjoismaisen yhteistyön tärkeyttä.

– Insinöörien toimintakenttä on Pohjoismaissa varsin samankaltainen, joten se antaa järjestöyhteistyöllemme erinomaiset mahdollisuudet. Engineers Finland mahdollistaa paitsi vaikuttavuuden myös tehokkuuden lisäämisen kansainvälisessä yhteistyössämme.

Toiminnanjohtaja Britta Sunde (TFiF) ja toiminnanjohtaja Kenneth Jönsson (DIFF) toteavat järjestöjensä myös lähtevän innokkaasti rakentamaan entistä tiiviimpää pohjoismaista yhteistyötä. ×

Kirsti Levander

Yrittäjänä toimiva tekkiläinen!

Yrittäjyys. Kaipaatko tietoa aineettomista oikeuksista? Aineeton ansainta -verkkosivusto kokoaa yhteen tietoa immateriaalioikeuksista ja käytännön neuvoja muun muassa yrittyksen patentti- ja sopimusasioihin liittyen.

Sivuston tarkoitus on auttaa hahmottamaan ja hallitsemaan omia oikeuksiaan sekä tarjota inspiraatiota yritys- case-videoiden avulla.

Kaikille avoimen verkkosivuston taustalla ovat Ornamo ja AKY – Akavalaiset yrittäjät. ×

Sara Salomaa

Tutustu sivustoon: www.aineetonansainta.fi

Yrittäjän perheenjäsenen oikeus työttömyysturvaan paranee 1.7.

Lakitieto. Tämän hetkisen lain mukaan henkilö, joka työskentelee perheen yrityksessä, voi olla yrittäjä, vaikka hän ei itse omistaisi yrityksestä mitään eikä käyttäisi siinä määräysvaltaa. Käytännössä siis myös yrittäjän perheenjäsen on voinut olla työttömyysturvassa yrittäjä.

Lakimuutoksen myötä sellainen perheyrityksessä työskentelevä henkilö, joka ei itse omista, käytä äänivaltaa tai jolla ei ole muutakaan määräysvaltaa yrityksessä, muutetaan työttömyysturvassa yrittäjästä palkansaajaksi. Muutos vaikuttaa ehtoihin, joiden perusteella henkilöllä on oikeus työttömyysturvaan. ×

Anna Mäki-Jokela

Lue lisää: lehti.tek.fi/lakitieto/yrittajan-perhe

RIL palkitsi siltainsinöörin

Teksti Kirsti Levander
Kuva
Katri Lehtola/RIL

Vuoden 2019 rakennusalan diplomi-insinööriksi valittu Sami Rantala on muiden ansioidensa lisäksi ollut osallisena kolmessa palkitussa Vuoden Silta -hankkeessa.

Raudanluja tekninen ammatti- taito. Loistava esimies. Palkitut tulokset. Muun muassa näiden ansioiden perusteella sillanrakentaja, DI Sami Rantala valittiin Vuoden 2019 rakennusalan diplomi-insinööriksi.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin 11.4. Helsingissä jakamasta palkinnosta tuli saajalleen mukava fiilis.

– On kai tullut tehtyä jotain oikein, mies myhäilee.

Sillanrakentamisen ja -korjauksen yksikönjohtajana Kreate oy:ssä toimiva Rantala on jo toisen polven sillanrakentaja.

– Isä toimi aikoinaan siltainsinöörinä, ja minulle oli itsestään selvää hakeutua samalle alalle.

Pitkäjänteisistä kaarisilloista syntyi diplomityö 1996 Tampereen teknilliseen yliopistoon. Arvosana oli kiitettävä. Bonuksena napsahti myös Innovaatiopalkinto Rakennusalan edistämissäätiöltä.

Rantalaa motivoivat työssään mielenkiintoiset ja projektista toiseen vaihtelevat tehtävät sekä se, että työstä jää konkreettinen jälki.

– Toki myös ongelmanratkaisu kiehtoo aina insinöörin mieltä.

Vaikka infra-alalla on nyt pulaa kokeneista projektipäälliköistä ja vastaavista mestareista, Rantala on tyytyväinen siihen, että opiskelijat tuntuvat olevan infran rakentamisesta kiinnostuneita.

– Se näkyy siinäkin, että saimme runsaasti kesätyöpaikkahakemuksia.

Rantala toivoo, että alan koulutuksessa pidetään jatkossakin huolta kunnollisesta perusmatematiikan ja mekaniikan opetuksesta.

– Rakennesuunnittelijan on hallittava luonnontieteen ja rakennusfysiikan asiat myös digi- ja virtuaalimaailman aikakaudella, Rantala sanoo.

Tähän saakka osaaminen on ollut joistakin mediakohuista huolimatta sillanrakentajilla hyvin hallussa. Muun muassa taannoinen meteli siltojen huonolaatuisesta betonista oli Rantalan mielestä vähän liioittelua.

– Ongelmia oli lisäaineiden sekoitussuhteissa ja laadunvarmistuksen toimintatavoissa, mutta oikeasti huonokuntoisia rakenteita oli pahimpiin skenaarioihin nähden varsin vähän.

Esimiehenä Rantala sanoo pyrkivänsä olemaan tasapuolinen ja oikeudenmukainen.

– Minulla on ollut myös onni saada hyviä alaisia. ×


Laadukkaasti tekeminen säästää ympäristöä, koodaajien aikaa ja asiakkaiden rahoja.

Antti Hätinen

PHZ Full Stack oy:n toimitusjohtaja sai Akavan yrittäjäpalkinnon 2018

Kuva Ritva Siikamäki

Menot

Lisää ­tapahtumia ja etuja jäsenille verkossa.

www.tek.fi

Walk for Jobs. Rento rekrytointitapahtuma järjestetään Tampereella 30.8. ja pääkaupunkiseudulla 27.9. Olitpa työnhakija tai rekrytoivan yrityksen edustaja, ilmoittaudu mukaan!

Tampere: uratehdas.fi/walkforjobs Pk-seutu: www.tyonhakuveturi.fi/walk-for-jobs

TalentGo 2019. Suosittu, alle 40-vuotiaille korkeakoulutetuille suunnattu uratapahtuma järjestetään Helsingissä 4.10. Teemana on uusiutuminen uralla.

Lue lisää, Early Bird -lippu 29 e: www.tek.fi/talentgo19

Iloista kesää!

Seuraava TEK-lehti ilmestyy 27.9.

Onnea!

Järjestö. Tänä vuonna on aihetta juhlaan! Vaasan teknillinen seura ja Insinööriliitto täyttävät pyöreät 100 vuotta.

Tekniikan edistämissäätiö täytti 70 vuotta ja palkitsi vuoden nuoren tutkijan, hyvän opettajan ja Teknologiapalkinnolla Sulapac-yrityksen.

Tekniikan museota ylläpitävä säätiö täyttää 50 vuotta. Sekä TEK että Insinööriliitto lahjoittivat säätiön rahastoon juhlan kunniaksi 5 000 euroa tukemaan museon työtä. Lisätietoa lahjoitusten antamisesta:

www.tekniikanmuseo.fi/lahjoita

Jaa artikkeli