AJASSA

TUTUSTU TARJONTAAN 
JA ILMOITTAUDU: 
WWW.TEK.FI/
URAILLAT

Suositut TEKin uraillat jatkuvat syksyllä

Teksti Katariina Rönnqvist Kuva Anna Perho

Anna Perhon urailta sopii niille, joiden mielestä kiire on suomen käyttökelpoisin sana.

Teksti Katariina Rönnqvist 

Kuva Anna Perho

Monen mielessä siintää jo mökkilaituri, mutta syksyyn kannattaa orientoitua hetkeksi. TEKin syksyn urakalenteri on nimittäin julkaistu.

Syksyllä lavalle astuu inspiraatiopuhuja Anna Perho, joka vetää tekkiläisille fiksun ajankäyttäjän klinikan. Taiteen tohtori Asta Raami ohjaa, miten oman intuitionsa voi valjastaa oivallusten ja ongelmanratkaisun moottoriksi. Psykologi Taija Stoatilla on pitkä työkokemus rekrytointien parista. Uraillassaan hän käy läpi soveltuvuusarviointien ideaa. Keksijä ja futuristi Perttu Pölönen luo katseen tulevaisuuteen: mitkä ovat menestyjän työkalut? Pölönen pitää urailtansa englanniksi. Valmentaja Irmeli Ruuskan urailta ”Seuraava askel urallasi” sopii sekä työelämän konkareille että uraansa aloitteleville.

Urailloissa jatkavat myös monet tutut valmentajat. Psykologi Jaakko Sahimaa keskittyy merkitykselliseen työhön, aivotutkija Minna Huotilainen pelastaa aivot aikasyöpöiltä ja kuvittaja, kirjailija Camilla Tuominen kertoo, miten tunteitaan voi aktiivisesti johtaa. Hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkola antaa vinkit energisempään arkeen. Sosiaalisen liiketoiminnan sanansaattaja Sani Leino näyttää, miten LinkedInistä saa tehot irti. Kehittämis- ja muutosasiantuntija Anniina Hukarin aiheena on valmentava esimies. Ammattifasilitaattori Jani Turku antaa käytännön vinkit onnistuneeseen fasilitointiin. Psykoterapeutti, työyhteisösovittelija Saara Remes valmentaa oman resilienssin vahvistamiseen.

Urailtoja järjestetään ympäri Suomen. Tilaisuudet ovat TEKin täysjäsenille maksuttomia. Opiskelijat ovat tervetulleita seuraamaan urawebinaareja. ×

TEK seuraa tapahtumien järjestämisessä viranomaisten ohjeistuksia koronaepidemiaan liittyen ja muuttaa tapahtumia tarvittaessa webinaareiksi, mikäli se toteutuksen osalta on mahdollista.

Yrittäjien tulot 
kasvoivat mukavasti

Laskutettujen päivien keskihinta oli päätoimisilla yrittäjillä 677 euroa ja

sivutoimisilla 452 euroa. Noin 70 prosenttia TEKin yrittäjistä on yksinyrittäjiä.

Yrittäjät.Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan tekkiläiset yrittäjät tienaavat varsin hyvin. Päätoimisten tekkiläisyrittäjien vuosiansiot ovat pysyneet lähes ennallaan ja sivutoimisten tulot kasvaneet selvästi. Päätoimiset yrittäjät tienasivat 2019 keskimäärin noin 72 500 euroa (72 000 vuonna 2018) ja sivutoimiset noin 9 700 euroa (6 300). Mediaanitulot olivat vastaavasti 60 100 ja 2 200 euroa. Ensi vuonna tulokset saattavat muuttua toiseen suuntaan, koska koronapandemia on vähentänyt liiketoimintaa koko maassa. Tämä näkyy myös TEKissä.

– Tänä keväänä esille on noussut tarve esimerkiksi YT-neuvotteluja koskevalle tiedolle, koska moni tekkiläinen yrittäjä on joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan ihmisiä ensimmäistä kertaa omassa historiassaan, kertoo TEKin yrittäjyysvastaava Martti Kivioja. 

TEKin 72 000 jäsenestä on nyt noin 6 prosenttia yrittäjiä. Määrä on pysynyt ennallaan viime vuoteen verrattuna. Tekkiläisten yrittäjyys on suurimmalta osin sivutoimista oman osaamisen hyödyntämistä ja lisäansioiden hankintaa.

Laskutuspalveluiden hyödyntäminen TEKin jäsenten keskuudessa on yleistä. Kaikista vastaajista 11 prosenttia käytti laskutuspalveluita eli oli niin sanottuja kevytyrittäjiä. 

Laskutuspalveluiden käyttäjiä saattaa odottaa yllätys, jos he joutuvat työttömiksi.

– Moni laskutuspalveluita käyttävä ei miellä olevansa yrittäjä, koska he toimivat ilman y-tunnusta eli  yritys- ja yhteisötunnusta. Työttömyysturvamielessä heidät kuitenkin tulkitaan sivutoimisiksi yrittäjiksi, jolloin toiminnasta saadut tulot voivat vaikuttaa ansiosidonnaiseen päivärahaan, jos he jäävät työttömäksi päätyöstään, Martti Kivioja muistuttaa. ×

Henrik Muukkonen

Kuva: Getty Images

Lue lisää: lehti.tek.fi/tyoelama/yrittajatulot-kasvoivat-kevytyrittajyydessa-piilee-yllatys

Bold by Design – verkkovalmennus nuorille

Valmennus. Uusi Bold by Design -verkkovalmennus on suunniteltu erityisesti nuorille tekniikan ja luonnontieteen osaajille, aikaan maisterivaiheesta noin viisi vuotta valmistumisen jälkeen.

Tässä itsenäisesti tehtävässä valmennuksessa voit rennosti pohtia itsesi näköistä elämää ja työelämää. Rakennat inspiroivia tulevaisuudenkuvia ja kehität rohkeuttasi kokeilla ja tarttua mahdollisuuksiin. Samalla voit kirjoittaa omaa elämäntarinaasi ja syventyä tapaasi tehdä päätöksiä. Valmennukseen käyttämäsi aika maksaa itsensä takaisin selkeytenä ja tehokkaana toimintana jatkossa.

Bold by Design -verkkovalmennus on avoinna kuusi kuukautta 1.6.–30.11.2020 ja toimii myös mobiilisti. ×

Satu Myller

Tutustu: www.tek.fi/boldbydesign

Etätyö yleistyy vuosi vuodelta

Työelämä. Työn joustavuus ja etätyö ovat yleistyneet, kertoo tuore työ- ja elinkeino- ministeriön julkaisema Työolobarometri. Vuonna 2019 palkansaajista noin joka neljäs teki säännöllisesti etätyötä ja vajaa kuudesosa satunnaisesti.

Etätyö oli selvästi yleisempää ylemmille toimihenkilöille kuin alemmille toimihenkilöille tai työntekijöille. Valtiolla etätyö oli huomattavasti yleisempää kuin muilla sektoreilla.

Työolobarometri on vuodesta 1992 lähtien toteutettu otantatutkimus, joka seuraa työelämän laadun kehittymistä suomalaisten palkansaajien näkökulmasta. ×

Henrik Muukkonen

Kuva Helena Hagberg

On äärettömän tärkeää, että koulutukseen päätyisi ihmisiä monenlaisista taustoista.

TEKin osaamispolitiikan asiantuntija Tapio Heiskari

Lue lisää: lehti.tek.fi/koulutus/tek-valintakoeuudistus-vaarantaa-yhdenvertaisuuden

Kuva Helena Hagberg

Menot

Hyvää ja rentouttavaa kesää!

Seuraava TEK-lehti ilmestyy 25.9.2020.

TEKin verkkovalmennukset jatkuvat syksyllä. Seuraa siis jäsenkirjeitä! Jo kesän aikana voit hyödyntää TEKin omatoimisesti tehtävät valmennukset:

Esiintymisvalmennus. Hio esiintymistaitosi TEKin omatoimisesti tehtävän videovalmennuksen avulla. Voit aloittaa harjoittelun koska vain. Valmennus on täysjäsenille ja opiskelijoille.

www.tek.fi/esiintymisvalmennus

Tunnista ja sanoita osaamisesi. Verkkovalmennuksen avulla opit hyödyntämään osaamistasi työnhaussa ja suunnitellessasi uraasi. Valmennus suoritetaan itsenäisesti ja se on täysjäsenille.

www.tek.fi/verkkovalmennukset

Urawebinaareja kesän ratoksi. Kirjaudu TEKin jäsenportaaliin ja katso urailtojen ja urawebinaarien tallenteita kun sinulle sopii. Opi esimerkiksi tehokas ja mielekäs tapa tehdä etätöitä tai liity filosofi Frank Martelan seuraan pohtimaan merkityksellistä elämää.

oma.tek.fi/page/tallenteet

Kiipeä pois mukavuusalueelta ja opi uutta. FITechin maksuttomat yliopistokurssit voit opiskella joustavasti verkossa. Haku syksyn opintoihin avautuu 8.6. Tutustu tarjontaan jo nyt!

fitech.io/fi/opinnot

Jaa artikkeli