Ajassa

TEK näkyvästi mukana
Helsinki Pride -viikolla

Yhdenvertaisuus. TEKillä on kunnia olla yksi Helsinki Priden yhteistyökumppaneista. 7.–13. syyskuuta järjestettävä Helsinki Pride -viikko on ollut vuosittainen tapahtuma vuodesta 2006.

TEKin viestintäjohtaja Merina Salminen iloitsee yhteistyöstä Helsinki Priden kanssa.

– Yhdenvertaisuus kuuluu hyvään työelämään. Jokaisen tulee voida kokea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi työyhteisössä. Syrjintä ei kuulu missään muodossa työelämään – tämän tulisi olla 2020-luvulla itsestäänselvyys. Helsinki Priden yhteydessä haluamme puhua myös siitä, mikä on jokaisen meidän roolimme sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämisessä.

Vuosi 2020 on TEKissä yhdenvertaisuuden teemavuosi. Salmisen mukaan teeman ansiosta päästään puhumaan ammattijärjestölle keskeisistä asioista.

– Teemme tänä vuonna näkyväksi ilmiöitä, joihin tarvitaan muutosta suomalaisessa työelämässä. Tavoitteenamme on tarjota myös käytännönläheisiä ratkaisuja, joilla muun muassa samapalkkaisuutta tai yhdenvertaista kohtelua voidaan edistää työpaikoilla. ×

Sara Salomaa

Kuva Getty Images

Polyteekkarifilmissä nähdään pätkiä teekkareiden aidosta reklaamikulkueesta. Välillä elokuvassa seikkaillaan unijaksojen myötä jumalten Ólympos-vuorella.

Polyteekkarifilmissä nähdään pätkiä teekkareiden aidosta reklaamikulkueesta. Välillä elokuvassa seikkaillaan unijaksojen myötä jumalten Ólympos-vuorella.

Elokuva: Teekkarikulttuuria
sadan vuoden takaa

Teekkarikulttuuri. Jos kaipaat sadepäiväksi katsottavaa, surffaa Elonetin sivuille. Elonet-palvelussa on katsottavissa ilmaiseksi mykkäelokuva Polyteekkarifilmi vuodelta 1924. Komediaa ja fantasiaa yhdistävä 77-minuuttinen elokuva kertoo omien sanojensa mukaan ”tarinan urheilusta, polyteekkareista ja Olympon jumalista kahden tupsuniekan kertomana”.

Polyteekkarifilmin tekijät ovat pitkälti Teknillisen korkeakoulun opiskelijoita. Teknistä apua opiskelijat ostivat tuotantoyhtiö Suomi-Filmiltä. Elokuva syntyi, kun Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta halusi tukea Suomen joukkueen matkaa Pariisin olympiakisoihin. Teekkarit järjestivät Helsingissä mainoskulkueen, jolla saatiin kasaan 350 000 markkaa. Pottia oli tarkoitus kasvattaa entisestään Polyteekkarifilmillä, mutta toisin kävi.

Polyteekkarifilmi sai ensi-iltansa kutsuvierasnäytöksessä Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan klubilla. Yleisö otti elokuvan niin innostuneena vastaan, että se näytettiin samana päivänä kahdesti. Varsinainen ensi-ilta koitti pari päivää myöhemmin 25.5.1924 Helsingin Kino-Palatsissa. Aikalaislehdistö kiitteli elokuvaa, mutta suuri yleisö ei innostunut. Elokuva tuotti ylioppilaskunnalle tappiota 125 000 markkaa.

Elokuvan arvo onkin lopulta muualla kuin tuotoissa. Elokuvaan on tallentunut vanhaa Helsinkiä ja teekkarikulttuuria sadan vuoden takaa. ×

Katariina Rönnqvist

Kuva Elonet

Lähde: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Katso elokuva: elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_156792

Pyöräilijä pysyy aktiivisena eläkkeelläkin

Työelämä. Pyörällä tai jalkaisin töihin kulkeneet säilyttävät aktiivisuustasonsa eläkkeelläkin, kertoo Turun yliopiston tuore tutkimus.

Sen sijaan työmatkansa julkisilla kulkuneuvoilla kulkeneiden kokonaisaktiivisuus laskee, kun eläkepäivät koittavat. Tutkimuksessa selvitettiin liikemittareiden avulla, miten liikunta-aktiivisuus muuttuu eläköityessä.

Tutkimustulokset perustuvat otokseen, jossa 562 kuntatyöntekijää käytti ranteessa pidettävää liikemittaria ennen ja jälkeen eläkkeelle siirtymisen. ×

Henrik Muukkonen

Kuva Getty Images

Yhdenvertaisuus jää
usein pintapuoliseksi

Työelämä. Suuri osa työnantajista täyttää lain vaatimukset yhdenvertaisuussuunnitelman teosta, mutta yhdenvertaisuuden arviointi, suunnittelu ja siitä tiedottaminen jäävät vielä usein pintapuoliseksi, kertoo valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan teettämä kysely.

Syrjintäperusteita ovat ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy. Lain mukaan työnantajien on edistettävä yhdenvertaisuutta. ×

Henrik Muukkonen

Kuva Getty Images

Oikaisu

Vaalit. Uutisoimme edellisessä lehdessä virheellisesti, että Kokoomuksen eteläisen vaalialueen ehdokas Katja Rasi olisi saanut TEKin vaaleissa 49 ääntä. Oikea äänimäärä oli 47. Vaalien tulos kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta vaalit.tek.fi.

175 000

TEKin valtuustovaalit maksoivat
175 000 euroa.

Jaa artikkeli