TEKNIIKAN IHMEITÄ

Ei niin yksinkertainen kuin miltä näyttää. Muovipoijun sisään mahtuu kokonainen merentutkimusasema.

Älypoiju haistaa kohta rikinkin

Veden lämpötila? Aallon korkeus? Virtauksen nopeus ja suunta? Levätilanne? Öljyä vedessä? Muun muassa tällaisia antureita voi kätkeä sisäänsä Meritaito Oy:n uusi älypoiju – varsinaisen toimensa ohella.

Jäänmurtajavarustamo Arctian tytäryhtiö on valmistanut jäitä kestäviä muoviputkiviittoja Joensuun viittatehtaalla jo yli 40 vuoden ajan.

Pelkästään Suomen väylillä on vesilläliikkujien väyliä merkitsemässä noin 27 000 kettingillä pohjaan ankkuroitua yksinkertaista mutta kestävää polyeteenistä valmistettua poijua tai viittaa.

Helsingin Länsisatamaan johtavalla väylällä kymmenen perinteistä meripoijua on uusittu huomattavasti entistä älykkäämmiksi turvalaitteiksi. Halkaisijaltaan 80-senttiseen lujakuoriseen muovipoijuun voidaan koteloida suojaan paljon elektroniikkaa, kuten esimerkiksi erilaisia antureita, akkuja sekä dataloggeri ja radioyhteys.

Niiden avulla yksinkertainen ja passiivinen muovipoiju muuntuu tarvittaessa täysiveriseksi merentutkimusasemaksi.

Länsisataman Tallinnan-laivoja opastavat poijut osaavat esimerkiksi varoittaa, jos ne siirtyvät syystä tai toisesta paikaltaan. Viitan valotehoa voi säätää etänä sääolosuhteiden mukaan. Meritaidon uusin kehityshanke on ohi ajavien alusten rikkipäästöjä nuuskiva mittauspoiju. ×

Ei niin yksinkertainen kuin miltä näyttää. Muovipoijun sisään mahtuu kokonainen merentutkimusasema.

Jaa artikkeli