Ajassa

Palkka laski harvalla

YTN-data 2020:n mukaan ylempien toimihenkilöiden palkka nousi 70 prosentilla, 22 prosentilla pysyi ennallaan ja 4 prosentilla laski.

Asiantuntijoista tulospalkkauksen piirissä oli 48 prosenttia ja keskijohdosta 64 prosenttia.

Teksti Henrik Muukkonen

Kuva Suvi-Tuuli Kankaanpää

Asiantuntijoista tulospalkkauksen piirissä oli 48 prosenttia ja keskijohdosta 64 prosenttia.

Työpaikkansa säilyttäneiden ylempien toimihenkilöiden palkkakehitys säilyi suotuisana yksityisellä sektorilla, kertoo Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n jäsenliittojen työmarkkinatutkimuksista koottu YTN-data 2020 -tietoaineisto.

Mediaanipalkka nousi 4 478 euroon kuukaudessa. Nousu oli 3,2 prosenttia eli 138 euroa edellisvuodesta. Alkupalkka eli juuri työelämään siirtyneiden mediaanipalkka nousi 30 euroa 3 050 euroon kuukaudessa.

Vastaajista 52 prosenttia oli tulospalkkauksen piirissä. Yrityskoko vaikuttaa tulospalkkauksen käyttöön enemmän kuin toimiala: isoissa yrityksissä tulos­palkkausta käytetään huomattavasti enemmän kuin pienissä yrityksissä.

Tietoaineisto perustuu yksityisellä sektorilla kokopäiväisesti työskentelevien palkansaajajäsenten antamiin tietoihin.

Lomautus­uhka oli kasvanut selvästi.

Kokemus työtilanteen vakaudesta heikentyi edellisvuosiin verrattuna. Aineiston mukaan erityisesti vastaajien kokema lomautusuhka oli kasvanut selvästi, mitä selittänee se, että lomautusten määrä oli noussut ennätyksellisen korkealle. Viidennes vastaajista piti mahdollisena lomautuksia omalla työpaikallaan.

Sen sijaan irtisanomisuhka oli pienentynyt edellisvuodesta. Irtisanomisia piti mahdollisena omalla kohdallaan viisi prosenttia vastaajista.

– Korona näkyi aineistossa työmatkojen vähenemisenä ja lomautusuhan kasvuna. Koronapandemia on tuonut epävakautta työmarkkinoille, mutta se on myös kohdellut eri aloja eri tavoin, TEKin palkkatutkija Tuunia Keränen sanoo.

Tulokset on koottu Insinööriliiton, Tekniikan akateemiset TEKin, Suomen Ekonomien, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimun, Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYn, Agronomiliiton, Suomen Lakimiesliiton, Tradenomien, Akavan Erityis­alojen sekä Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen aineistoista.

Tiedot on kerätty loppusyksystä 2020. Vastaajia oli kaikkiaan 27 183. ×

Tutustu YTN-dataan: ytn.fi/tutkittua-tietoa

TEK on palveluiltaan paras

Järjestö. TEKillä on ammattijärjestöistä parhaat jäsenedut ja palvelut, selviää Taloustutkimuksen tuoreesta Suomi tänään 2021 -tutkimuksesta. Taloustutkimus vertaili 23 palkansaajajärjestöä. Tutkimukseen vastasi helmi–maaliskuussa reilut 3 100 suomalaista 15–79-vuotiasta.

TEK sijoittui tasapuolisuudessaan järjestökentän kakkoseksi: ajamme 75 000 jäsenemme asioita tasapuolisesti hopeamitalin arvoisesti.

Myös TEKin yhteiskunnallinen vastuunottokyky on kiitettävä. Taloustutkimuksen vertailussa TEK sijoittui 23 palkansaajajärjestöstä toiseksi. Tästä lehdestä voit lukea esimerkiksi kumppanuudestamme Helsinki Priden kanssa ja siitä, kuinka onnistuimme viime vuonna vähentämään omia hiilipäästöjämme 29 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. ×

Katariina Rönnqvist

Tutustu TEKin paalupaikan tuoneisiin etuihin ja palveluihin: www.tek.fi/palvelut

Arvioi kotisi ympäristökestävyys

Kuva Gatty Images

Ympäristö. Uusi Kestavakoti.fi-palvelu auttaa hahmottamaan, mistä ja miten asunnon ympäristövaikutukset syntyvät, miten vaikutuksia voi ennakoida ja miten niihin voi vaikuttaa. Palvelun tuottamisesta vastaa Gaia Consulting ja palvelua sponsoroi tekkiläisille jäsenetuja tarjoava Danske Bank.

– Haluamme, että suomalaisilla on mahdollisuus rakentaa talouttaan ja taloudellista mielenrauhaansa kestävälle pohjalle, ja toivomme, että tämä uusi palvelu auttaa siinä, toteaa Danske Bankin Suomen Henkilöasiakkaat-yksikön johtaja Riikka Laine-­Tolonen. ×

Tiina Henry-Biabaud

Ilmoittaudu nuorten osaajien forumiin

Kuva Suvi-Tuuli Kankaanpää

Koulutus. TEKin nuorten osaajien forumissa kehitetään työelämän taitoja, joihin akateeminen koulutus ei ole täysin pystynyt vastaamaan. Syksyllä alkavaan valmennukseen voivat ilmoittautua TEKin valmistuneet nuoret jäsenet, jotka ovat kiinnostuneita omasta ammatillisesta kehittymisestään ja valmiita panostamaan siihen.

Valmennus perustuu inspiroivien alustusten lisäksi fasilitoituun ryhmätyöskentelyyn, vertaissparraukseen sekä itsenäiseen työskentelyyn. Nuorten osaajien forum on TEKin jäsenille maksuton (arvo 1 200 euroa + alv). ×

Kiinnostuitko? Lue lisää: www.tek.fi/fi/tapahtumat/nuorten-osaajien-forum

Moni on kysynyt, miten pääsin maailmalle.
Minun neuvoni on, että rohkeasti vaan tekemään.

Nathalie Ahlström

DI, Fiskarsin toimitusjohtaja Helsingin Sanomien HS Visiossa 19.5.2021

Kuva FiskarsKuva Fiskars
Jaa artikkeli