Ajassa
TEK on Helsinki Priden kumppani
Kuva Suvi-Tuuli Kankaanpää
Yhdenvertaisuus. Helsinki Pride -viikko juhlii tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta 28.6.-4.7.2021. Ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma järjestetään hybridinä. TEK on toista vuotta yksi Helsinki Priden yhteistyökumppaneista.
– Pride on olemassa, jotta kukaan ei jää yksin turvaten erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa yhteiskunnassa. Me TEKissä seisomme ylpeästi Priden rinnalla, jotta suomalainen työelämä ja maailma olisi hyvä kaikille, TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela sanoo.
TEKin työelämäasiantuntija Sirkku Pohjan mukaan meidän tulee luoda yhdessä työelämää, johon otetaan mukaan jokainen työntekijä.
– Ihmisen sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyvät ominaisuudet eivät määritä sitä, miten hän työnsä tekee tai mihin työhön hän sopii.
Helsinki Pride -viikon aikana ohjelmaa on niin verkossa kuin fyysisinä kokoontumisina viranomaissuosituksia noudattaen. Viikko huipentuu 3.7.2021 konserttiin, jota voi seurata Pride Streamissa ja Yle Teemalla.
Tapahtumia järjestävät Helsinki Pride -yhteisön työntekijät kumppaniorganisaatioiden ja vapaaehtoisten kanssa. Seuraa TEKin viestintää – kerromme meidän Pride-ohjelmastamme lähempänä tapahtumaa. ×
Katariina Rönnqvist
Kairosta kannattaa aloittaa
Palkinnot. Meri Henell sekä Roope Palomäki, Markus Niemi ja Oskari Niemi voittivat Tutki-Kokeile-Kehitä-tiedekilpailun toisen asteen kilpailijoiden sarjan.
TEK ja Kehittämiskeskus Opinkirjo järjestävät vuosittain lasten ja nuorten Tutki-Kokeile-Kehitä-tiedekilpailun (TuKoKe). Kilpailu järjestettiin koronan takia toista kertaa virtuaalisena.
Meri Henell, 19, tutki viulun vibratoa fysiikan näkökulmasta. Ensin Henell äänitti ja mittasi viulun vibratoa äänenkäsittelyohjelmalla. Tämän jälkeen hän analysoi vibraton aaltomuotokuvaajia ja spektrejä, ja mallinsi osasävelten taajuus- ja amplitudimuutoksia sinimuotoisilla funktioilla.
Henell yhdisti kilpailutyössään pitkäaikaisen harrastuksensa ja kiinnostuksensa fysiikkaan.
– Opin lisää siitä, miten viulu toimii soittimena ja mistä viulun ääni syntyy. TuKoKe-tuomareilla oli kiinnostavia kysymyksiä työstäni, Henell sanoo.
Veljekset Markus ja Oskari Niemi sekä Roope Palomäki tutkivat Afrikan tähden pelistrategioita. Tiimi koodasi pelin ja sen säännöt sekä simuloi pelin pelaamista tietokoneohjelmalla.
– Keksimme seitsemän strategiaa, joiden avulla testasimme muun muassa aloituspaikkoja ja rahankulutuksen merkitystä voittoprosentteihin. Simuloidut pelaajat pelasivat strategioiden mukaisesti tuhansia pelejä, kertoo Markus Niemi, 18.
Tulokseksi tuli, että Kairo oli pelin aloituspaikoista hieman parempi.
– Oli hienoa saada arvostusta omalle työlle TuKoKen työpajoissa, Niemi sanoo.
TuKoKen palkinnot jaettiin 23.4.2021 suorassa verkkolähetyksessä. Henell, Niemet sekä Palomäki palkittiin 1 400 eurolla. Lisäksi he edustavat Suomea syyskuussa järjestettävässä EU:n nuorten virtuaalisessa EUCYS-tiedekisassa. ×
Matleena Kantola
Lue lisää: Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun finalistien työt ovat esillä virtuaalinäyttelyssä syyskuun 2021 loppuun asti: www.tukoke-finalistit.fi/finalistit-2021.
Kiireettömät hetket ruokkivat onnekkaita oivalluksia
Kuva Getty Images
Tutkimus. Yli puolet asiantuntijoista kohtaa työssään onnekkaita sattumia eli serendipisyyskokemuksia, kertoo Työterveyslaitoksen tuore tutkimus. Tyypillisiä hyötyjä ovat uudet ideat, tuotokset, toimintatavat ja ratkaisut. Naisilla kokemukset olivat tavallisempia kuin miehillä.
Onnekkaita sattumia tapahtuu erityisesti omalla työpaikalla, työpaikan epämuodollisissa kohtaamisissa tai työtä tehdessä. Myös työpaikan ulkopuoliset tapahtumat ja tapaamiset sekä koulutukset olivat merkittäviä onnekkaiden sattumien paikkoja. Työyhteisössä vallitseva kiire sekä siihen liittyvä yhteisen ajan vähäisyys estävät sattumien huomioimisen ja hyödyntämisen. ×
Henrik Muukkonen
Tuhansien virtuaalitapahtuma päihittää yhden lennon
Kuva Getty Images
Tapahtumat. Yhden ihmisen edestakainen lentomatka Etelä-Eurooppaan kuormittaa ympäristöä enemmän kuin tuhansien osallistujien virtuaalitapahtuma. Tämä selvisi, kun asiantuntija- ja digiyritys Sitowise selvitti Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden virtuaalisen avajaisseminaarin hiilijalanjäljen.
Tapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa huomioitiin esimerkiksi käyttäjien päätelaitteiden virrankulutus, runkoverkon datansiirto siirretyn datan määrän mukaan sekä reitittimien ja modeemien liityntäverkon sähkönkulutus. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. ×
Henrik Muukkonen
83%
Toivo elää ja voi hyvin. 83 prosenttia suomalaisista uskoo, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa.
Lähde: Tulevaisuusbarometri 2021, Sitra