NÄKÖKULMA

Suunta oikea, vauhtia lisää!

Moni TEKin ajama asia eteni budjetti­riihessä: luonnon­tieteiden ja matematiikan opetus, yrittäjyyden helpottaminen ja työttömänä opiskelu.

Elokuun lopussa maan hallitus päätti budjettiriihessään ensi vuoden budjettiesityksensä linjaukset. Linjauksia on tapana kritisoida, mutta tuloksista löytyy koulutus-, työllisyys- ja tutkimuspolitiikan näkökulmasta myös positiivista.

Riihessä löydettiin kolme keinoa työllisyyden parantamiseen ja yrittäjyyden edistämiseen. Ensinnäkin hallitus päätti, että työttömyysturvaa voidaan käyttää yritystoiminnan aloittamiseen. Yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioitaisi neljän kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. Yrittäjyyttä voisi siis työttömänä kokeilla ilman pelkoa työttömyysturvan loppumisesta.

Toinen hyvä avaus on muuntokoulutuksen vakiinnuttaminen. Korkeakoulutettujen muuntokoulutuskokeilu käynnistettiin viime keväänä määräaikaisena. Kokeilussa voidaan tarjota uuteen korkeakoulututkintoon johtavia opintoja henkilölle, jolla on jo aiempi korkeakoulututkinto. Tästä kokeilusta tehdään nyt pysyvä.

Kolmanneksi hallitus linjasi, että työttömyysturvaa voidaan jatkossa käyttää päätoimiseen, enintään kuuden kuukauden mittaiseen täysipäiväiseen opiskeluun ilman TE-toimiston harkintaa. Tämä helpottaa oman osaamisen päivittämistä työttömänä, Tämä on erityisen tärkeä tekniikan korkeakoulutetuille, sillä tekniikan osaamisen puoliutumisaika on lyhyt.

Myös koulutus sai osansa. Matematiikkaa ja luonnontieteitä osaavista opiskelijoista on korkeakouluissa melkoinen tinka. Euromääräisesti pieni, mutta periaatteellisesti tärkeä avaus on, että luonnontieteiden ja matematiikan opetuksen vahvistamiseen peruskoulussa suunnattiin ensi vuodelle 5 miljoonaa euroa. Summa olisi voinut olla suurempikin, mutta tämä on hyvä alku ja kertoo, että ongelma on ymmärretty.

Tekniikan yliopistojen FITech-

verkostoyhteistyötä laajennetaan ensi vuonna kahden miljoonan euron lisäyksellä jo sovitun 12 miljoonan euron lisäksi. FITechin ensimmäisellä, jo käynnistyneellä, hankkeella pyritään tyydyttämään Lounais-Suomen kasvun aiheuttamaa osaajapulaa hyödyntäen mahdollisimman hyvin kaikkien tekniikan yliopistojen jo olemassa olevia voimavaroja.

Tutkimukseen ja tuotekehitykseen olisi kyllä toivonut maan hallitukselta huomattavasti vankempaa investointia. Suomen Akatemian määrärahavaltuutta korotetaan toki 25 miljoonalla eurolla, ja Tekes (Business Finland) saa TKI-toimintaan 30 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Lisäksi VTT:n perusrahoitusta vahvistetaan kahdella miljoonalla.

Linjausten suunta on oikea. Suomen kasvu ja menestys riippuu osaamisesta ja osaajista. Juuri siksi tutkimukseen, TKI-toimintaan ja korkeakoulutukseen tehtävien investointien täytyy jatkossa olla tuntuvampia. ×

Jari Jokinen

Kirjoittaja on TEKin osaaminen ja tutkimus -yksikön johtaja.

Jaa artikkeli