TEKNIIKAN IHMEITÄ

IQM:n kvanttisiruihin on pakattu Aallon ja VTT:n paras kvanttiteknologian osaaminen.

Maailman
kummallisin bitti

Teksti Petja Partanen
Kuva
IQM/Jan Goetz

Kehitteillä olevat kvanttitietokoneet ratkovat ongelmia, joihin nykyisten supertietokoneidenkaan kyvyt eivät riitä. Tällaisia ovat esimerkiksi molekyylien elektronirakenteen mallintaminen ja salausalgoritmien purkaminen. Ne laskevat bittien sijasta kvanttibiteillä eli kubiteilla, jotka heräävät eloon, kun ne jäähdytetään asteen sadasosan päähän absoluuttisesta nollapisteestä.

Suprajohtavassa tilassa juuri ja juuri silmin nähtävät kubitit saadaan noudattamaan kvanttimaailman outoja lainalaisuuksia. Kubitit voivat olla superpositiossa, siis sekä nolla että ykkönen samanaikaisesti. Siksi niiden informaatiotiheys on nykybitteihin verrattuna valtaisa. Ne voivat myös lomittua, siis vuorovaikuttaa keskenään matkan päästä. Tämä mahdollistaa massiivisen rinnakkaislaskennan.

Aallon kuuluisan kylmälaboratorion osaamiselle on avautunut aivan uusi sovellusalue, kun kilpa ensimmäisen käytännön kvanttitietokoneen rakentamiseksi on käynnissä. Aallon ja VTT:n kubittiosaamista kaupallistaa professori Mikko Möttösen ja kolmen muun kvanttitekniikan tohtorin perustama yritys IQM Finland oy. Tuore otaniemeläisyritys kertoi kesällä 2019 keränneensä yli 11 miljoonan euron siemenrahoituksen kvanttitietokoneen teknologian kehittämiseen. ×

IQM:n kvanttisiruihin on pakattu Aallon ja VTT:n paras kvanttiteknologian osaaminen.

Jaa artikkeli