AJASSA

Katse kevääseen – tarjolla taas kova kattaus urailtoja

Kuva Getty Images

Jäsenpalvelut. TEK järjestää keväällä jäsenilleen urailtoja ympäri Suomen. Iltatilaisuuksissa käsitellään työuraan, työelämätaitoihin ja hyvinvointiin liittyviä teemoja. Kevään uutuusaiheita ovat työn merkityksellisyys, itsensä johtaminen ja stressinhallinta. Urailtojen luennoitsijat ovat oman alansa huippuammattilaisia.

Osa urailloista striimataan ja niitä voi seurata vaikka omalta kotisohvalta. Osallistujille, jotka saapuvat paikan päälle kuulemaan urailtaa, tarjoutuu oiva tilaisuus tavata muita tekkiläisiä ja verkostoitua.

Kevään 2020 urailtakalenteri julkaistaan joulukuussa ja samalla avataan ilmoittautuminen. Urakalenterin julkaisusta ilmoitetaan jäsenkirjeissä ja TEKin somekanavissa, joten pysy kuulolla! Uraillat ovat TEKin jäsenille maksuttomia. ×

Katariina Rönnqvist

Hyödynnä TEKin verkkovalmennukset

Kuva Getty Images

Jäsenpalvelu. TEK tarjoaa erilaisia verkkovalmennuksia niin työnhaussa oleville kuin uraputkessa pyyhältäville jäsenilleen.

Voit suorittaa itsenäisesti esimerkiksi esiintymisvalmennuskokonaisuuden tai jonkun osan sitä. Ota lava haltuusi ja opi, miten valmistautua esiintymistilanteeseen! Tunnista ja sanoita osaamisesi -vekkovalmennus auttaa puolestaan muotoilemaan omasta osaamisesta täsmäpaketin, jota voi hyödyntää niin työnhaussa kuin urasuunnittelussa. ×

Katariina Rönnqvist

Tutustu koko valikoimaan: www.tek.fi/verkkovalmennukset

Teekkarihistorian täkyjä

Tupsulakit iloitsevat vappuna 1970.

Tupsulakit iloitsevat vappuna 1970.

Kuva Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo

Teekkarikulttuuri. Teekkareilla on upeita perinteitä, joista monen juuret ulottuvat viime vuosisadan alkupuolelle – tai jopa kauemmas. Perinteet alkoivat muotoutua, kun ensimmäiset teekkarit aloittivat opintonsa Helsingin teknillisessä reaalikoulussa 1849.

Ensimmäinen kansallinen tempaus järjestettiin tiettävästi 1878, kun J. L. Runebergin patsasrahasto kaipasi täytettä. Nykyäänkin tempauksien tarkoitus on herättää ihmisten kiinnostus ajankohtaiseen asiaan tai ongelmaan. Tempaus on vaikuttamista hyvässä hengessä.

Teekkarin tunnus eli tupsulakki sai nykyisen ulkoasunsa vuonna 1893. Kesähatuksi tarkoitettu päähine eroaa ulkoasultaan hieman riippuen siitä, minkä kampuksen teekkari sitä päässään kantaa. Eroja on erityisesti kokardissa ja lakin vuoren värissä, mutta myös lakin muoto hieman vaihtelee.

Haalariperinne on muotoutunut vaihe vaiheelta nykyiseen väriloistoonsa. Alkunsa se sai siitä, kun 1920-luvulla teekkarit alkoivat käyttää labratakkia yhdistävänä asusteena.

Laulaminen on kiinteä osa teekkarikulttuuria. Vuonna 1929 julkaistu T.Y. Laulukirja tosin "herätti inhoa ja kauhua vakavasti ajattelevissa piireissä” (Tommi Syrjänen: Tarinaa Teekkarihymnistä).

Milloin Wasa-laivaan liittyvä jäynä tehtiin? Entä koska alettiin käyttää nimekettä diplomi-insinööri? Teekkareiden monivaiheiseen historiaan voi tutustua tarkemmin Teekkarit.fi -sivuston osiossa Kulttuuri -> Historia sekä TEK-verkkolehdessä: lehti.tek.fi/tags/historia. ×

Katariina Rönnqvist

Vinkkaa tiedekilpailusta lapsille ja nuorille

Tekniikka. Tunnetko nasevan keksijänalun, tekikö kummilapsesi pätevän projektin koulussa tai onko tutun opettajan luokassa tekeillä jännittävä projekti? Vinkkaa Tutki-Kokeile-Kehitä eli TuKoKe-kilpailusta!

TuKoKe on kaikille alle 21-vuotiaille avoin tiede- ja teknologiakilpailu, jonka TEK järjestää vuosittain yhdessä Kehittämiskeskus Opinkirjon kanssa. Osallistua voi yksin tai ryhmässä, tutkimuksella, projektilla tai keksinnöllä. Tieteenalaa ei ole rajattu.

Ensi vuoden TuKoKe-kilpailuun voi nyt ilmoittautua osoitteessa: www.tukoke.fi. ×

Katariina Rönnqvist

Suomen yritys- sektorilla tuhoutuu vuosittain
12 prosenttia työpaikoista. Tämä tarkoittaa noin viittäsataa työpaikkaa joka päivä. Vähintään yhtä monta työpaikkaa myös syntyy.

www.etla.fi/julkaisut/supistuvissa-ammateissa-toimineet-aikuiskoulutukseen-osallistuminen-vahaista

Jaa artikkeli