YHTEISKUNTA

Uchenna Ikegwuonu aloitti sähkötekniikan opinnot TKK:lla vuonna 2004. – Otaniemessä oli tuolloin muutamia tummaihoisia naisopiskelijoita, pääosin vaihto-opiskelijoita. Vaikka erotuin joukosta, olen aina kokenut, että TKK:lla oli tilaa erilaisuudelle.

Tekniikan ala kaipaa lisää esimerkkejä

Teksti Sara Salomaa Kuva Helena Hagberg

F-Securen markkinointijohtaja Uchenna Ikegwuonu kannustaa näyttämään nuorille, miksi alalle kannattaa hakeutua.

Uchenna Ikegwuonun mielestä nuorille on selvennettävä jo hyvissä ajoin, mihin opintojen jälkeen on mahdollista työllistyä, jotta tekniikan ala houkuttelisi lisää naisia alalle.

Hän toisi esiin myös nykyistä enemmän esiin hyviä esimerkkejä innostavista ihmisistä, jotka ovat löytäneet intohimonsa tekniikasta.

– On rikottava illuusiota, että tekniikka on vain tiettyyn muottiin sopivien ihmisten ala. Se voi olla koko elämän kestävä ura kenelle tahansa.

Ikegwuonu aloitti itse työt tekniikan parissa jo opiskeluaikana ABB:lla, jolle hän teki yhtiöön myös diplomityönsä. Sen jälkeen into vei it-alalle.

Ikegwuonu päätyi Microsoftin urakehitysohjelman ja kahdeksan opettavaisen vuoden kautta tietoturvayhtiö F-Securelle, jossa hän nyt vetää globaalia markkinointitiimiä.

Esimerkin voima suurin kaikista

Ikegwuonu pitää johdon roolia esimerkiksi monimuotoisuuden lisäämisessä keskeisenä. Rekrytoinneissa tiimien toimivuuteen ja erilaisuuteen tulee panostaa.

– Jos muutosta haetaan, on esimerkin voima suurin kaikesta. Se, että johtoryhmissä ja esimiesasemassa on esimerkiksi naisia, välittää viestin. Suurin viesti ulospäin on se, miltä yrityksen oma demografia näyttää eri tasoilla organisaatiota.

Teknillisessä korkeakoulussa TKK:lla Ikegwuonu aloitti sattuman kautta.

Hänen tavoitteenaan oli syventää fysiikan osaamistaan lääketieteellistä varten. Ajatuksena ei ollut teknillinen ala, koska hän oletti TKK:n tarjoavan vain matemaattista urapolkua.

– Löysin toisenlaisen todellisuuden, paikan, jossa pääsin yhdistelemään kemian tekniikan, sähkötekniikan ja tuotantotalouden opintoja osaksi tutkintokokonaisuutta. Yllätyin, miten soveltava teknillinen ala ja siihen liittyvät opinnot voikaan olla.

Päätymisestä tekniikan alalle voidaan kiittää myös Ikegwuonun isää. Nigeriasta Espooseen saapunut isä on tekniikan tohtori ja 1970-luvulla tuttu näky Otaniemen luentosaleissa.

Lopulta Ikegwuonu päätti jäädä TKK:lle sähkötekniikan ja tuotantotalouden opintojen pariin. Päätös oli oikea ja hän suosittelee tekniikan alaa muillekin.

– Haluan maahanmuuttajataustaisten nuorten ajattelevan, että esimerkiksi Aaltoon pääseminen ei ole millään tapaa mahdotonta heille. Riittää, että on tahtotila ja valmius tehdä töitä tavoitteiden eteen. x

Uchenna Ikegwuonu aloitti sähkötekniikan opinnot TKK:lla vuonna 2004. – Otaniemessä oli tuolloin muutamia tummaihoisia naisopiskelijoita, pääosin vaihto-opiskelijoita. Vaikka erotuin joukosta, olen aina kokenut, että TKK:lla oli tilaa erilaisuudelle.

Jaa artikkeli