AJASSA

Parhaat vinkit kesätyönhakuun

Teksti Katariina Rönnqvist
Kuvitus Työkirja 2020

Opiskelija, etsitkö töitä? TEK tarjoaa tueksesi maailman parhaan työnhakuoppaan.

Tuottaako CV:n viilaaminen tuskaa tai kaipaatko vinkkejä hakemuksen kirjoittamiseen? Työkirjasta löydät tarvitsemasi työkalut onnistuneeseen työnhakuun sekä materiaalia myös urasi suunnitteluun.

Työkirja 2020 lanseerattiin marraskuussa tekniikan alan kampuksilla. Painettu opas on opiskelijoille ilmainen. Mikäli et saanut napattua opasta lanseerauksista, voit hakea sen kilta- tai ainejärjestöhuoneelta, yliopiston ura- ja työelämäpalveluista tai TEKin ständiltä erilaisista tapahtumista. TEKin tapahtumakalenteri: www.tek.fi/tapahtumat.

Painetun oppaan lisäksi Työkirjan sisältöjä voi lukea myös verkossa. Osoitteesta tektyokirja.fi löydät vinkkejä, olitpa sitten noviisi tai kokenut konkari kesätyönhaussa taikka etsimässä harjoittelu- tai opinnäytetyöpaikkaa.

Työkirjassa on sisältöä suomeksi ja englanniksi. Työkirjan tekijät toivovat, että englanninkielisestä materiaalista on erityisesti apua niille opiskelijoille, jotka haluavat työllistyä Suomeen, mutta joilta suomi ei vielä suju (vinkkaathan Työkirjasta siis kv-kavereillesi!).

Työkirjan verkkosivuilta löytyy tärkeimmät työnhakumateriaalit myös ruotsiksi.

Työkirjan Facebook-ryhmässä työnantajat ilmoittavat opiskelijoille sopivista työpaikoista. Tutustu tarjontaan: www.facebook.com/groups/tektyokirja.

TEK on julkaissut Työkirjan opiskelijoiden iloksi jo 27 vuoden ajan. TEK tekee Työkirjan yhdessä työnantajien, yliopistojen ja rekrytoinnin ammattilaisten kanssa, jotta kirjan sisältö olisi mahdollisimman ajantasainen ja kattava. ×

Nappaa vinkit työnhakusi tueksi: tektyokirja.fi

DI:n tutkinto kannattaa, suorituspaikasta viis!

Koulutus. Vaikuttaako se, missä Suomen yliopistossa diplomi-insinöörin tutkinto on suoritettu tuloihin tai työllisyyteen? Ei merkittävästi, ainakaan uran alkuvaiheessa. Näin todetaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen lokakuun lopussa julkaisemassa tutkimuksessa.

Tekniikan alan opiskelu on ylipäätään hyvä veto. Kolme neljästä vuonna 2018 diplomi-insinööriksi tai arkkitehdiksi valmistuneesta oli työsuhteessa jo valmistuessaan, selviää TEK Graduate Survey 2018 -tutkimuksesta. Valmistuneen keskipalkka oli 3 300 euroa kuukaudessa. ×

Katariina Rönnqvist

Tes-neuvottelut – mikä tilanne?

Edunvalvonta. Työehtosopimusneuvottelut ovat käyneet tänä syksynä kuumina.
Neuvottelut koskevat noin 30 000 TEKin jäsentä. Lehden painoon mennessä neuvottelut ovat vielä kesken, mutta tilanne elää koko ajan. Miten siis pysyä kärryillä?

TEK uutisoi neuvotteluista verkkolehdessään (lehti.tek.fi) ja some-kanavissaan. TEK ei ole suoraan sopijaosapuoli. Yksityisen sektorin eri teollisuus- ja palvelualoilla työskentelevien TEKin jäsenten työehtosopimusneuvottelut hoitaa Ylemmät toimihenkilöt YTN.

Kannattaakin TEKin kanavien lisäksi seurata oman alan YTN-viestintää: www.ytn.fi. Neuvottelut ovat käynnissä muun muassa kemianteollisuudessa, ICT-alalla, suunnittelu- ja konsulttialalla, teknologiateollisuudessa, arkkitehtisuunnittelussa ja tietoalalla. Alat tiedottavat neuvotteluista jäsenilleen sähköpostikirjeillä. Tarkistathan siis, että yhteys- ja työpaikkatietosi ovat ajan tasalla jäsentietoportaalissa: oma.tek.fi. Neuvotteluiden etenemisestä saat tietoa myös työpaikkasi luottamusmieheltä.

Työehtosopimuksilla sovitaan muun muassa sairausajan palkasta, vanhempainvapaiden palkallisuudesta, matkakorvauksista, lomarahasta, erilaisista työaikakorvauksista sekä palkankorotuksista. ×

Sara Salomaa, Katariina Rönnqvist

Kuva: Getty Images

Syysvaltuusto päättää TEKin jäsenmaksusta

Järjestö. TEKin valtuuston syyskokous pidetään 28.–29.11.2019 Helsingissä. Syysvaltuustossa käsitellään muun muassa ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä päätetään TEKin jäsenmaksusta vuodelle 2020. Valtuuston yhteydessä TEK jakaa yhdessä TFiFin ja MALin kanssa tämän vuoden opinnäytetyöpalkinnot.

Lue lisää syysvaltuustosta verkosta kokouksen jälkeen: lehti.tek.fi.

Maaliskuussa 2020 järjestetään vaalit, joissa valitaan valtuusto toimikaudeksi 2020–2023. 

Kuva: Getty Images

Uusia osaajia TEKiin

Minna Järvi

Noora Rautio

Eero Järvinen

Johanna Sirviö

Jeremi Nyyssönen

Nimitykset. Teologian maisteri Minna Järvi aloitti uravalmentajana 5.11. Järvellä on vahva kokemus uravalmennuksesta. Ennen TEKiä hän työskenteli yrityskoordinaattorina Espoon kaupungilla, Omnian osaamiskeskuksessa.

TEKin uudet opiskelijayhdyshenkilöt eli tykit on valittu Lappeenrantaan, Otaniemeen, Ouluun ja Turkuun. Turun tykki aloittaa 1.12. ja muut tykit 1.1.2020.

Lappeenrannan uusi tykki Noora Rautio on opiskellut fysiikkaa ja nyt kolmatta vuotta tuotantotaloutta LUTissa. Hän on kokenut partiolainen.

Otaniemen tuleva tykki Eero Järvinen on viidennen vuoden sähköteekkari Aalto-yliopistossa. Hän on toiminut aiemmin muun muassa TEKin kilta- yhdyshenkilönä.

Oulussa aloittava tykki Johanna Sirviö on neljännen vuoden rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelija Oulun yliopistossa. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Ympäristörakentajakillan puheenjohtajana.

Turkuun valittu tykki Jeremi Nyyssönen on biotekniikan kandi, joka opiskelee DI-tutkintoa tietotekniikasta. Hän on toiminut Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa varapuheenjohtajana. ×

Suomessa on voinut opiskella maisema-arkkitehdiksi 30 vuoden ajan.

3880 €/kk, TEKin alkupalkka-
suositus ajalle 1.12.2019–31.5.2020.

www.tek.fi/palkkasuositukset

Jaa artikkeli