AJASSA

Insinöörit vastaavat luonnon hätähuutoon

Koulutus. Insinöörien ilmastorintama julkaisi syyskuun lopulla koulutusmanifestin, joka penää tekniikan alan korkeakouluilta kestävyysteemojen sisällyttämistä alan koulutukseen.

Manifestissa vaaditaan esimerkiksi kestävän kehityksen sisällyttämistä kaikkien tutkintojen osaamistavoitteisiin, opiskelijoiden valmistamista kiertotalouteen sekä viemään korkeakoulujen kestävyyspuhe käytäntöön.

Maailman tilasta huolestuneista tekniikan alan opiskelijoista ja ammattilaisista koostuva rintama ei jätä korkeakouluja vaatimusten kanssa yksin, vaan kutsuu tekniikan alan korkeakoulut vuoropuheluun ja yhteistyöhön kestävyyssisältöjen kehittämiseksi.

Tekniikan akateemiset TEK on yksi manifestin allekirjoittajista. Muita allekirjoittajia ovat esimerkiksi Insinööriliitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto ja suuri joukko ylioppilaskuntia ja opiskelijakuntia.

Manifestilla on lisäksi huomattava määrä henkilökohtaisia allekirjoittajia. ×

Jussi-Pekka Teini

Tutustu manifestiin: ilmastorintama.fi/insinoorit-koulutus/

Johtaja on tyytyväisin palkkaukseensa

Työelämä. Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsenliittojen jäsenet, kuten suuri osa tekkiläisistä, ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä nykyiseen työhönsä. Erittäin tyytyväisiä on 22 prosenttia ja melko tyytyväisiä 61 prosenttia, todistaa YTN:n jäsenliittojen työmarkkinatutkimuksista koottu YTN-data 2019 -raportti. Tutkimusten kysymyksiin vastanneista melko tyytymättömiä on 14 ja erittäin tyytymättömiä 3 prosenttia.

Raportin erityisteemana oli työtyytyväisyys ja työelämän laatu. Laatua tarkasteltiin kuuden osa-alueen kautta. Alueet olivat työn hallinta ja työn autonomia, työyhteisö, osaaminen ja taidot, esimiehen tuki, palkkaus ja sen kannustavuus sekä työkyky ja hyvinvointi.

Raportista paljastuu myös, että ihminen on sitä tyytyväisempi työelämäänsä, mitä johtavammassa asemassa hän on. Erityisen selvästi tämä näkyy palkka-asioissa. Ylin johto oli kyselyjen mukaan selvästi tyytyväisin palkkaukseen ja sen kannustavuuteen. Vähiten tyytyväisiä palkkaukseensa olivat toimihenkilöt.

Mukana tuloksissa ovat Insinööriliiton, Tekniikan akateemiset TEKin, Suomen Ekonomien, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimun, Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYn, Agronomiliiton, Suomen Lakimiesliiton, Tradenomien, Akavan Erityisalojen sekä Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen aineistot.

Vastaajia oli kaikkiaan 27 317. Aineistot on kerätty syksyllä 2019. YTN-datassa ovat mukana vastaajat, jotka työskentelivät yksityisellä sektorilla kokopäivätoimisesti palkansaajina. ×

Henrik Muukkonen

Tutustu tarkemmin: ytn.fi/tutkittua-tietoa/

Lähde: YTN-data 2019

top15

Houkuttelevimmat työnantajat nuorten ammattilaisten silmissä

1. Supercell

2. Futurice

3. Google

4. KONE

5. Gofore

6. Reaktor

7. Microsoft

8. Fazer

9. Vincit

10. Konecranes

11. Rovio

12. Marimekko

13. Paulig

14. K-ryhmä

15. Neste

Lähde: Academic Work, Young Professional Attraction Index 2020

Jaa artikkeli