AJASSA

Mahtavaa matematiikkaa heräsi henkiin

Teksti Henrik Muukkonen
Kuvat
Getty Images

TEKin tukema teemapäivä tuotti hauskuutta ja toimintaa.

Ensimmäinen kansallinen Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivä ylitti esteet ja odotukset, kertoo päivän järjestelyistä TEKissä vastannut Tuula Pihlajamaa.

– Olen positiivisesti yllättynyt sitä, kuinka paljon kumppaneita lähti mukaan järjestämään tapahtumia ja toimintaa. Erityisen tyytyväinen olen siihen, kuinka monipuolisesti ja monitahoisesti matematiikka pääsi esille jo ensimmäisellä kerralla, Pihlajamaa kertoo tuoreeltaan.

TEKin aloitteesta syntyneen teemapäivän tarkoitus oli koota yhteen kaikki Suomen matematiikkavoimat marraskuun ensimmäisenä torstaina. Ajatus oli alun perin viettää kouluissa ja kaduilla varsinaista matematiikkafiestaa, mutta korona hiljensi ainakin kadut. Kouluissa päivä kuitenkin näkyi.

– Alustavan tiedon mukaan tapahtumissa on ollut mukavasti osallistujia ja sisältö on ollut hyvää ja hauskaa.

Pihlajamaan mukaan pieleen meni vain se, että korona esti lähitapahtumat.

– Matematiikan opetus ja erityisesti positiivisen muistijäljen luominen perustuvat vahvasti vuorovaikutteisuuteen ja yhdessä tekemiseen ja pohtimiseen. Mutta toivotaan, että ensi vuonna olot ovat toiset ja mahdollistavat festivaalisisällötkin.

Mukana tapahtumassa olivat TEKin lisäksi useat järjestöt kuten Bridges Aalto 2021, Experience Workshop, Harppi-hanke, Innokas-verkosto, LUMA-verkosto, Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry, Matikkanälkä, SciFest Joensuu ja Varga-Neményi ry.

– Tärkeintä oli näin ensimmäisellä kerralla saada keskitettyä hieman hajanaista toimintaa yhdelle päivälle, ja siinä onnistuimme. Tänä vuonna tuotettua materiaalia voimme käyttää vielä vuosia. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoteen, jolloin saamme mukaan koulujen ja lukioiden lisäksi myös ammattioppilaitokset. ×

Lue lisää: mahtavaamatematiikkaa.fi

1896

Tiesitkö, että TEKin tarina alkoi suomen­kielisestä tekniikan sanastosta – tai oikeastaan sen puuttumisesta jo vuonna 1896.

Pieni joukko suomenmielisiä insinöörejä ja arkkitehteja kokoontui Helsingissä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran taloon tammikuun lopulla vuonna 1896 perustamaan uutta seuraa, jonka tehtävänä olisi edistää suomen kieltä ja kirjallisuutta teknillisillä aloilla sanastoa laatimalla, esitelmillä, keskustelulla ja muilla vastaavilla tavoilla. Tämän ohessa seura päätti ottaa käsitelläkseen yleisiä kysymyksiä, jotka ovat teknillistä laatua.

Suomenkielisten Teknikkojen Seura aloitti toimintansa 17.3.1896, senaatin ja keisarin annettua luvan seuran perustamiselle. Niinpä ensi vuonna Tekniikan akateemiset TEK täyttää 125 vuotta.

Lue lisää TEKIn historiasta:

www.tek.fi/fi/uutishuone/tek-120-vuotta/historia

Jaa artikkeli